[video1]

A vb-ről lemaradt magyar csapat abban az esetben indulhat az olimpiai selejtezőben, ha a világbajnokságon ugyanazok a válogatottak jutnak be a legjobb nyolc közé, mint amelyek az Európa-bajnokság élmezőnyét alkották. Az olimpiai kvalifikációs rendszer meglehetősen bonyolult.

A lényeg az, hogy amennyiben a brazíliai vb-n a norvég, a svéd, a román, a dán, a francia, a montenegrói, az orosz és a holland válogatott – sorrendtől függetlenül – bejut a legjobb nyolc közé, akkor az Eb-9. és az Eb-10., azaz Horvátország és Magyarország részt vehet a tavasszal esedékes olimpiai selejtezős tornán. A világbajnok olimpiai kvótát szerez (ha az Európa-bajnok norvégok nyerik a tornát, akkor az Eb-döntős svédek is ott lehetnek Londonban), míg további hat válogatott, alapesetben a 2-7. helyezett részt vehet olimpiai selejtezőn. Az említett csapatokon kívül a magyar válogatott szempontjából az is jó, ha bekerül a nyolc közé Brazília, Dél-Korea és az a csapat, amelyik majd januárban megnyeri az Afrika Kupát, hiszen ezek a kontinenselsők is ott lesznek automatikusan az olimpián, függetlenül attól, hogy hogyan szerepelnek a VB-n. Van tehát összesen 11 olyan válogatott, amelyet szívesen látunk a legjobb 8 között, a többieket viszont kevésbé.

Mindez azt jelenti, hogy nem baj ha az egyenes kieséses szakaszba továbbjut Németország, Spanyolország vagy Izland, de fontos, hogy egymás ellen ebből a négy csapatból ne játsszon senki, hiszen akkor valamelyikük már biztos a legjobb 8 között lesz. Nehezíti a helyzetünket, hogy az említett 3 európai válogatott ugyanarra az ágra került, vagyis az nekünk nem jó, ha a spanyolok olyan helyen végeznek a csoportjukban, hogy éppen kifogják a németeket vagy az izlandiakat. Ha ezt kiszurkoltuk akkor ezután már csak annyi kell, hogy a három csapat egyike se nyerjen a nyolc közé jutásért. Az IHF ugyanis idén megváltoztatta a szabályokat, és a csoportmeccsek helyett azonnal egyenes kieséses szakasz lesz, vagyis akár egy mérkőzés dönthet romba egy addig parádézó együttest és emelhet fel egy bukdácsoló csapatot.

Jelen pillanatban egy dolog biztosnak tekinthető: miután az EB első nyolc helyezettjéből két-két csapat van minden csoportban, ideális esetben ők végezhetnek a csoportok élén, ezáltal esélyesebbek lehetnek a negyeddöntőbe jutásra.

A magyar válogatott matematikai esélye az olimpiára tehát továbbra is él.