Pálinger Kati a magyar válogatott csapatmenedzsereként dolgozott végig a csapat, és a kapusok mellett. Vele készítettünk egy villáminterjút:

Az első világversenyed volt, ahol már nem játékosként, hanem a szakmai stáb tagjaként vettél részt, hogyan érezted magad ebben a szerepben?
A felkészülés alatt volt időm megszokni ezt a szerepkört, valóban az elején furcsa volt, de mire elkezdődött az EB, addigra megszoktam. Persze néha még a mai napig mozdulok együtt a játékosokkal egy-egy kiélezett helyzetben, de összességében nagyon jól éreztem magam ebben a szerepben is.
Szerinted melyek a legfontosabb tanulságai az EB-nek a magyar válogatott számára?
Számomra a legfontosabb tanulság az, hogy egy-egy meccsen nüanszok is tudnak dönteni, és minden labdának fontos szerepe lehet. Ha megnézzük az eredményeinket, majdnem minden meccsünket vagy egy góllal nyertük vagy veszítettük el, vagy kevés különbséggel játszottuk. A mezőny nagyon kiélezett, kiegyenlített, az apró, pici dolgoknak is nagy szerepe van.

Az általad menedzselt terület, a kapusok felkészítése nagyon jól sikerült. Mi zajlott másképp, amelynek ilyen jó hatása volt a kapusok teljesítményére?

Mindenképpen fontos, hogy legyen valaki, aki a kapusokkal külön foglalkozik. Büszke vagyok rájuk hogy így teljesítettek, ez az ő érdemük, és persze azoké is, akik egész évben foglalkoznak velük. De egyértelmű tanulság, hogy egy világversenyen is fontos, hogy legyen aki csak velük foglalkozik, aki az ellenfélből felkészíti őket, továbbá mentálisan is. Ez most nálunk jól működött.

Melyek a legfontosabb tanulságok kifejezetten a Te számodra, a kapusfelkészítés szempontjából?

Szükség van a külön kapus videózásra, illetve minden edzésen amikor a csapat taktikát gyakorol, akkor a kapusokkal külön gyakoroltunk, ez sokat segített abban, hogy 3 jó formában lévő kapussal tudtuk kezdeni az EB-t.

Reális-e szerinted az EB végeredménye? És a magyarok helyezése?

Ha valaki az EB előtt azt mondja, hogy az oroszok és a horvátok nem jutnak tovább, nem hittem volna el, de a verseny bebizonyította, hogy mennyire kiegyenlített a mezőny, bárki bárhova odaérhet. Ha megnézzük a döntőket, bármelyik végződhetett volna fordítva is. Továbbá érdekes az is, hogy a két döntőssel mi, magyarok milyen meccset játszottunk: az aranyérmest megvertük, az ezüstérmestől egy góllal kaptunk ki. A mi szereplésünk lehetett volna szebb is, és gyengébb is, fontos látnunk, hogy ez egy építkező csapat, továbbá a hazai rendezés is befolyásolta a szereplést, nagyok voltak az elvárások. De ettől a jelenlegi csapattól ez a reális eredmény.

A válogatott játékosokon extra nagy a terhelés, hiszen egy húzós bajnoki és BL-időszak után további három kemény hét megpróbáltatás a világverseny. Ki lehet ezt pihenni a szervezetnek fizikailag és mentálisan az év végéig? Hiszen messze még a szezon vége..

Aktív játékosként én is hosszú éveken keresztül ezt csináltam, évi egy világversenyem mindig volt, sőt, ha olimpiai év van, az 2 világversenyt jelent egy évben, és mindenki ekkor akar a csúcson lenni. A BL-szezon hosszabban elnyúlik, ott több idő van regenerálódni két meccs között, egy világversenyen minden másnap meccs van, ezért itt nagyon kell bírni a terhelést. Az EB-n szereplő játékosok között szinte mindenki BL-ben vagy más nemzetközi kupában játszik, fontos hogy ezt megtanulják kezelni. A teherbírásnál nagy szerepe van annak, hogy nyáron megfelelő legyen a pihenőidő, és hatékony az alapozás, a fizikai felkészítés, amelynek segítségével a játékosok végig tudják vinni a kemény szezont. Az utánpótlásban látom sajnos a túlterheltséget, nekik ugyanis nyáron vannak a világversenyek, ők az alapozás heteit ott töltik, ez hordoz magában problémákat, erre érdemes lenne odafigyelni.

Hoffmann Beáta utánpótlás koordinátorunk a győri szervezőbizottságban logisztikai koordinátorként tevékenykedett:

A profi pályafutásom befejezése: 2001 óta dolgozom a győri rendezésű világversenyeken. Az első ilyen feladatom a 2001-es junior kézilabda VB volt, azóta is a logisztikai feladatokat látom el. A sok év alatt összegyűjtött tapasztalatokat évről-évre tudom kamatoztatni, de mindig nagyon élvezem ezt a munkát. Külön öröm, hogy most sok szakmai vezetővel személyesen is megismerkedhettem.

Molnár Péter csapatmenedzserünk floor managerként dolgozott Győrött:

Az első munkám világversenyen a 2009-es junior kézilabda EB volt, ahol az EHF irodán dolgoztam, idén a pályán és a pálya körüli szakmai feladatok ellátásáért feleltem a győri helyszínen. Nagy megtiszteltetés volt számomra ez a munka, hiszen Európa legrangosabb női kézilabda eseményének szervezésében vehettem részt.

Szabó Tamás a Klubban a nemzetközi kapcsolatokért felel, és profi speaker, az EB mindhárom helyszínén ő látta el a speaker feladatot:

Szerencsém volt mind a három helyszínen a speakeri feladatokat ellátni. Végigkísérhettem a magyar válogatottat Győrből Debrecenen át Budapestig. Mindhárom helyszínen nagyon remek hangulatban léphettek pályára a lányok, de nekem győriként talán megbocsájtható, hogy az Audi Aréna hangulata tetszett a legjobban. Sajnáltam, hogy nem lett fényesebb siker, de azt gondolom, hogy a hatodik hely is szép teljesítmény, biztos vagyok benne, hogy legközelebb előrébb végeznek. Óriási megtiszteltetés volt, hogy közreműködhettem ezen a rangos eseményen. Remélem, lesz még alkalmam hasonlót átélni a jövőben.

Szilágyi Andrea, a Klub kommunikációs vezetője a helyi médiavezetői státuszt töltötte be Győrött:

A győri szervezőbizottság a helyi rendezésű mérkőzések médiafeladatainak irányítását bízta rám, amelyet nagy megtiszteltetésnek vettem. Egy ilyen eseményen dolgozni presztízsértékkel bír, rengeteg tapasztalatot ad, továbbá számos ismeretséget a sportmédián belül és a széles körű szervezőmunkában egyaránt. A munkát az EHF és a központi médiastábbal együtt végeztük. Mindezeket igyekszem majd kamatoztatni a májusi budapesti FINAL4 szervezésében is.