Hazánk első olimpiai eseményén a 152 főt számláló magyar ifjúsági válogatott szebben nem is hálálhatta volna meg a szervezők áldozatos munkáját, mint ahogy valójában tették – fiataljaink hazai közönség előtt történelmünk legeredményesebb EYOF-szereplését produkálták, mely 41 dobogós helyezést jelent.
A sportágak tízes repertoárjából természetesen a kézilabda sem maradhatott ki, a nemzeti színekben versenyző sportolóink ez alkalommal sem hazudtolták meg magukat, a végsőkig keményen küzdöttek, melynek meg is lett az eredménye – aranyéremmel a nyakukban „térhettek haza”. (A döntőben a román válogatott kiválóságai felett arattak fölényes győzelmet, mely különösen dicséretes a csoportkörben épp ellenük elszenvedett vereség tükrében.)

Büszkék vagyunk, hogy a történelmi EYOF-sikerekből a klubunk égisze alatt nevelkedő tehetségek – Afentaler Sára, Gerháth Kincső, Pál Tamara, Szilovics Fanni és Varga Emőke, akik közül négyen már hivatalosan is a felnőtt keret tagjai – is kivették a részüket, és nagymértékben hozzájárultak az aranyérem megszerzéséhez.

Lássuk, hogy érezték magukat a világeseményen ifjú bajnokaink!

Afentaler Sára: „Az, hogy az EYOF hazai rendezésű volt, már önmagában megadta az alaphangot. Úgy gondolom, hatalmas motiváció volt az nekünk, ahogy a rengeteg szurkoló, rokon minden egyes nap kijött a meccsünkre és hangulatot csinált. Nagyon örülök, hogy megnyertük, hisz nagyon régóta erre készültünk és ez volt a célunk. A rendezés, a megnyitó, a meccsek és a hangulat a faluban felejthetetlen élmény marad.”

Gerháth Kincső: „Fantasztikus érzés volt hazai környezetben játszani a meccseket. A szurkolók biztatása erőt adott a csapatunknak. A csapatban jó hangulat volt mindig, mint a faluban is. Teljesítettük a célunkat, ami még mindig hihetetlen és felfoghatatlan, ez erőt ad a folytatáshoz.”

Pál Tamara: „Nagyon jól éreztük magunkat nagyon jó volt a szervezés, egy percig sem panaszkodhatunk. Az egész csapat nevében mondhatom, hogy nagyon jól éreztük magunkat főleg, hogy ilyen szép helyezést értünk el. Nagyon büszke vagyok a csapatunkra, hogy ezt meg tudtuk csinálni, de még nincs megállás, hamarosan EB és meg azon is nagyon jól szeretnénk teljesíteni – mindenesetre az EYOF-győzelem nagyon nagyot lökött rajtunk, hogy még jobbak legyünk.”
(Pál Tamara, Görbicz Anitával együtt az EYOF nagyköveteként is képviselte sportágát az eseményen.)

Szilovics Fanni: „Felejthetetlen élmény volt számomra az EYOF, hiszen már önmagában nagy dolog egy sportoló életében, hogy részt vehet egy ifjúsági olimpián, de így, hogy hazai pályán, hazai közönség előtt játszhattam, még nagyobb erőt adott. Nagyon örülök, hogy sikerült megnyernünk ezt a versenyt, mert nagyon sokat készültünk rá és keményen megdolgoztunk érte. Örök élményt hagy bennem az olimpia hangulata, a falu, a mérkőzések és a szurkolás. Nagyon sokat segített, hogy haza közönség előtt játszhattunk, és ezeket a sikereket velük együtt élhettük át.”

Varga Emőke: „Nagyon vártam az EYOF-ot, habár sérülésem miatt kétséges volt, hogy pályára tudok-e lépni, de szerencsére teljesen felépült a lábam. Mindent nagyon jól kialakítottak a szervezők, legyen szó szállásról, étkezésről, a hangulatra pedig főleg nem lehet panaszunk. Győri lévén extra löketet adott, hogy hazai szurkolók előtt játszottunk – az egész családom is a helyszínen szurkolt. A csapattal rengeteget és kitartóan készültünk, nagyon akartuk ezt a győzelmet, és meg is tettünk érte mindent. Szerencsére meg is lett az eredménye – elmondhatatlan öröm volt együtt felállni a dobogó tetejére.”


Fotók: Cseh Péter/MKSZ

A döntő a számok tükrében:
Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál, döntő:
MAGYARORSZÁG-ROMÁNIA 30-23 (16-13)
Győr, játékvezetők: Andjelic, Djordjevic (szerbek).
MAGYARORSZÁG: Magera, Szabó D. (kapusok), Albek, Schatzl 7, Kácsor 3, Simon 1, Vámos, Varga, Afentáler 5, Mihály, Arany 3, Pál 9 (2), Kuczora 2, Gerháth, Szilovics. Szövetségi edző: Bohus Bea.
ROMÁNIA: Ciausescu, Ciuca (kaupsok), Balaceanu 2 (1), Popa 5, Barabas, Valcan 3, Marin, Tarsoaga 2, Jipa, Chetraru, Dragnea 6, Morapu 4 (2), Neascu, Ilie 1, Morianu. Szövetségi edző: Ion Ivan.
Kiállítások: 4, ill. 2 perc.
Hétméteresek: 2/2, ill. 4/3.

Gratulálunk a lányoknak a csillogó aranyéremhez, további sok sikert kívánunk nekik a hamarosan kezdődő U17-es szlovákiai Európabajnoksághoz!


A döntő legszebb pillanatairól és az azt követő interjúkról készült összeállítást itt tekinthetik meg: