2017. augusztus 10-én kezdetét vette az U17-es női kézilabda Európa-bajnokság Szlovákiában, melyen a friss EYOF-győztes magyar ifjúsági válogatott is képviselteti magát. A korosztályos nemzeti együttes, klubunk tehetséges játékosaival soraiban – Afentaler Sára, Gerháth Kincső, Pál Tamara, Szilovics Fanni és Varga Emőke – magabiztosan menetelt a csoportmérkőzéseken, százszázalékos teljesítménnyel jutott a legjobb nyolc közé.
A magyar lányok soron következő ellenfelei a szintén veretlen németek, valamint az utánpótlás-szinten komoly erőkkel rendelkező oroszok. A középdöntő keddi és szerdai találkozói nem kis izgalmakat tartogatnak, hiszen a tét nem más, mint az elődöntőbe kerülés.

A hétfői pihenőnapon Pál Tamarát, az ifjúsági válogatott húzóemberét kérdeztük – aki a horvátok elleni szoros csatából jócskán kivette a részét, a dánok elleni utolsó csoportmérkőzésen pedig 11 találatig jutott – a kontinensviadalon szerzett eddigi élményeiről, tapasztalatairól:
„Az első napok nagyon fárasztóak voltak, a szálláson és a csarnokban uralkodó nagy meleg sokat kivett belőlünk, így a meccsen is másképp mentek a dolgok, mint ahogy azt megszoktuk. Ettől függetlenül minden rendben, jól érezzük magunkat és nagyon készülünk a további megmérettetésekre.
Montenegró elleni mérkőzésen nagyon jól játszott a csapatunk, szépen dolgoztunk, viszont a horvátok ellen döcögősen ment a játék – nagyon szerettük volna megszerezni a győzelmet, de semmi nem akart összejönni. Szerencsére végül szoros csatában, de sikerült nyernünk, így már biztossá vált számunkra a továbbjutás.
Az utolsó csoportmeccs előtt egy nap pihenőnk volt, amit kikapcsolódással, pihenéssel töltöttünk, este videózással készültünk a másnapi, dánok elleni összecsapásra. A találkozón az első pillanattól magunkhoz ragadtuk a kezdeményezést, 8:3-nál edzőnk időt is kért és nyugalomra intett minket – igazi csapatként harcoltunk tovább. A meccs végére megnyugtató négygólos előny alakult ki, ettől kezdve felszabadultan játszottunk, hiszen tudtuk, hogy a csoportelsőség már a zsebünkben van.
Kedden a németek, szerdán pedig az oroszok ellen folytatjuk a versenyt, addig is igyekszünk minél többet pihenni és ráhangolódni az előttünk álló újabb feladatokra.”


A magyar válogatott eddigi eredményei a kontinensviadal B-csoportjában:
MAGYARORSZÁG-MONTENEGRÓ: 30-23 (16-8)
HORVÁTORSZÁG-MAGYARORSZÁG: 21-22 (10-12)
DÁNIA-MAGYARORSZÁG: 27-31 (15-16)

A további program:
Középdöntő:
Augusztus 15. (kedd) 19:30 Németország-Magyarország
Augusztus 16. (szerda) 19:30 Magyarország-Oroszország

Augusztus 18.: elődöntők, helyosztók
Augusztus 19. 20: helyosztók, döntő


Az U17-es Európa-bajnokság mérkőzéseit az EHF TV élőben közvetíti: ITT

A magyar női ifjúsági válogatott kerete:
Kapusok: SZABÓ Dóra (DVSC-TVP), MAGERA Noémi (NEKA)
Jobbszélsők: ARANY Rebeka (Vasas), KOVÁCS Noémi (NEKA)
Jobbátlövő: AFENTALER Sára (Győri Audi ETO)
Irányítók: VÁMOS Petra (NEKA), TÓTH Nikolett (FTC), BORGYOS Panna (DVSC-TVP)
Beállók: SIMON Armilla (NEKA), VARGA Emőke (Győri Audi ETO)
Balátlövők: KÁCSOR Gréta (Vác), PÁL Tamara (Győri Audi ETO), KUCZORA Csenge (Vasas), GERHÁTH Kincső (Győri Audi ETO), SZILOVICS Fanni (Győri Audi ETO)
Balszélső: SCHATZL Natalie (NEKA)
Szövetségi edző: BOHUS Beáta
Edző: WOTH Péter

Gratulálunk az U17-es válogatott eddigi szép szerepléséhez, és további sok sikert kívánunk nekik a kontinensviadal következő állomásain!