Tisztelt Thury Gábor Úr!

Engedje meg, hogy a 2017. december 12-én a Nemzeti Sportban megjelent jegyzetére  reagáljak.

Meggyőződésünk, hogy sem a Győri Audi ETO külföldi játékosai, sem pedig más klubcsapatok külföldi játékosainaka magyar bajnokságban való szerepeltetése miatt, semmilyen sportszakmai hátrány nem éri a magyar női válogatottat. Ugyanakkor a külföldi játékosok jelenléte hatalmas lendületet adhat az utánpótlás játékosok szakmai fejlődésének.

Amennyiben végig nézzük a magyar női válogatott keretét és a válogatott játékosok játéklehetőségét a klubjaikban, elmondhatjuk, hogy Görbicz Anita kivételével valamennyien megkapják azt a mérkőzésterhelést ill. játéklehetőséget amelyből a magyar női válogatott építkezhet. (Görbicz Anita csak a 2017/2018-as szezonban szerepel többnyire a balszélső poszton, korábban irányító játékosként játszott klubcsapatában. Jelenleg Stine Oftedal és Nycke Groot a Győri Audi ETO két irányító játékosa, akik Görbicz Anitával egyetemben a világ élvonalához tartoznak. )

Kapus poszton Bíró Blanka és Janurik Kinga klubjuk elsőszámú hálóőrei, és nem csak a hazai bajnokságban, de nemzetközi mérkőzéseken is teljes játékidőt töltenek a pályán.
Beálló poszton Kisfaludy Anett, Mayer Szabina minden mérkőzésen gyakorlatilag 60 percet játszik, míg Mészáros Rea egy BL-csapatban szerepelhet hétről-hétre.

Irányító poszton Kovacsics Anikó, Szucsánszki Zita a BL-résztvevő Ferencváros irányítói.

Átlövő posztokon Klivinyi Kinga, Kovács Anna, Szöllősi-Zácsik Szandra, Szekeres Klára és Tomori Zsuzsanna mind alapemberek EHF-kupában és BL-ben induló klubjaikban, teljesértékű játéklehetőséget kapnak (amikor egészségesek).Háfra Noémi pedig junior válogatottként a Ferencvárosban egyre több szerephez jut.

Szélső posztokon SchatzlNadine, Lukács Viktória és Bódi Bernadett mindannyian teljes játékidőt játszanak klubjukban és az egyesületeik meghatározó játékosai.

Véleményünk szerint Thury úr jegyzete nem áll összhangban a valósággal. Tudjuk jól, hogy az igazi probléma a minőségi utánpótlás nevelés, illetve annak a hosszútávú sportszakmai koncepciónak a hiánya, amelynek során az utánpótlás (ifjúsági és junior) válogatottak a későbbiekben a felnőtt válogatott meghatározó játékosaivá tudnak válni. 

Az elmúlt évtizedben többször bizonyította az ifjúsági és a junior válogatott keret a korosztályos világversenyeken eredményességét, de sajnos mégsem sikerült ezeket a játékosokat a felnőtt válogatottba beépíteni.

A Győr Audi ETO vezetősége szívesen vállal szerepet egy hosszútávú stratégia kialakításában.

Győr, 2017. december 12.

Üdvözlettel,

Dr. Bartha Csaba
elnök
Győri Audi ETO KC