A világklasszisok is megszeppennek olykor. A pályán magabiztosak, az életben azonban vannak pillanatok, amikor bizony eláll a szavuk – a meghatottságtól. Tud erről mesélni Görbicz Anita, a Győri Audi ETO női csapatának vezére is. A világ legjobb kézilabdázója ugyanis karácsonykor Rómában járt és régi álma vált valóra: személyesen találkozott nagy kedvencével, Francesco Tottival, az AS Roma világbajnok labdarúgójával!

– Persze több nehézség is akadt, hiszen eleve nehéz volt olyan időpontot találni, amikor nekem sincs kötelezettségem az ETO-ban vagy a válogatottban és még a Roma is otthon játszik. Végül december huszonharmadikára esett a választás.

– Az időpont kijelölésénél a találkozó megszervezése még nehezebb feladat lehetett. Vagy tévednénk és könnyû összefutni egy Totti formátumú sztárral?
– Egyáltalán nem egyszerû, sokáig nem is hittem benne, hogy sikerülhet. A menedzseréhez azonban találtunk kapcsolatot, de több hónapi szervezést követően sem tudtunk semmi konkrétumot. Végül az utazás napján biztató hírt kaptunk. Bármilyen furcsán is hangzik, végül egy olasz rendőr, Danilo és egy vatikáni magyar idegenvezető, Kornélia segítségével jutottunk ki a Roma edzőtáborába.

– Tottihoz tehát az olasz rendőrségen és a Vatikánon keresztül vezet az út... Ez már-már A Da Vinci-kódot idézi. Maga a találkozó is ilyen izgalmasan alakult?
– Bizony, Totti megváratott minket egy kicsit, de nagy élményt jelentett már az is, hogy bejutottunk a klub edzőtáborába. Igazából nem tudtuk, mire számítsunk a sztárjátékossal kapcsolatban, bár én mindenkit arról győzködtem, hogy biztosan nagyon kedves lesz velünk.

– Nem kellett csalódnia?
– Szerencsére nem, amikor megjelent, mosolygósan, nagyon barátságosan viselkedett, semmi sztárallûrt nem lehetett észrevenni rajta. Jó pár közös fénykép készült rólunk, még egy puszi is elcsattant...

– Netán meg is lepte valami ajándékkal?
– Természetesen nem mehettem üres kézzel, egy aláírt kézilabdát vittem neki „Kedvenc játékosomnak" dedikálással. Ő pedig megígérte, hogy küld nekem egy aláírt mezt. Összességében óriási élményt jelentett találkozni kedvenc sportolómmal, ennél tökéletesebb karácsonyi ajándékról nem is álmodhattam.

– Elárulna többet is a római kirándulásról?
– Egyelőre hadd maradjon titok, a tavasszal megjelenő könyvből majd minden kiderül.

– Az év tehát úgy tûnik, remekül zárul. A január eleji Bajnokok Ligája-mérkőzésekig mi a további programja?
– Az edzések sem maradhatnak el, majd szilveszter előtt, december harmincadikán részt veszek az immár hagyományos E.ON-kézilabdagálán. Szeretem a rendezvényt, hiszen itt végre tét nélkül, felszabadultan játszhatunk, és ha jól tudom, itt vehetem át 2005 után immár másodszor az Év Kézilabdázója-díjat is, amit nagy megtiszteltetésnek tartok.

Ami pedig a könyvet illeti: a tavasz folyamán a Kisalföld már a megjelenés előtt részleteket közöl a Görbicz Anitáról szóló albumból, akkor a római találkozó további kulisszatitkaira is fény derül.