A magyar női kézilabda válogatott szoros csatában egygólos vereséget szenvedett a VB-bronzérmes Hollandia együttese ellen az Audi Aréna Győrben megrendezésre került EB-selejtezőn. A végletekig kiélezett párharcot követően szomorú hangulat lett úrrá a nézőtéren, ugyanis a nemzeti együttes egy nap alatt két csapatkapitányát is elveszítette…

Egy korszak lezárult… Görbicz Anita a 2017-es német rendezésű kézilabda világbajnokságot követően a válogatottságtól való visszavonulásáról tájékoztatta a kézilabdás társadalmat.
A 233-szoros válogatott győri legenda búcsúztatására a 2018. március 22-én hazai környezetben, a magyar válogatott Hollandia elleni EB-selejtezőjén került sor. A nagyszabású ünnepség kezdetén a jövő reménységei sorfalat álltak Görbicz Anitának, így sétált be a pályára, ahol a közönség állva, vastapssal fogadta a kézilabdázás királynőjét.

Az elmúlt közel másfél évtized legszebb momentumait felvonultató vetítést követően Pálinger Katalin, a Magyar Kézilabda Szövetség alelnöke, Görbicz Anita egykori csapattársa szívhez szóló búcsúbeszédben mondott köszönetet a legendás játékos alázatos munkájáért és a sportágban nyújtott rendkívüli teljesítményéért, melyek alapján ma is a világ legjobb játékosaként tekint rá. Ezt követően Novák András főtitkár úr részvételével egyedi emlékmez került átadásra.

A Győri Audi ETO KC nevében a klubelnök, dr. Bartha Csaba és az egyesület örökös tiszteletbeli elnöke, Vanyus Attila köszöntötték a könnyeivel küszködő Anitát, aki beszédében edzői, csapattársai és családja iránti hálájának adott hangot, majd a szurkolók és Hooligans együttes is őt ünnepelte.
Végül igazi sporttörténeti pillanat szemtanúi lehettünk, mikor is a 13-as számú válogatott Görbicz mez a magasba emelkedett, melyet a Magyar Kézilabda Szövetség ezennel visszavonultatott – a sportág magyar történelmében ilyenre még nem volt példa –, majd Anita átadta a csapatkapitányi karszalagot utódjának, Tomori Zsuzsannának és búcsúja utolsó mozzanataként elvégezte a kezdődobást.

Fotó: MKSZ

Gratulálunk Görbicz Anitának a válogatott pályafutása alatt nyújtott kiváló teljesítményéhez és sikereihez, további sok szép pillanatot kívánunk neki zöld-fehér mezben!

A Nemzeti Sport összefoglalója a búcsúztatóról:

Meghitt hangulatot követően vághatott tehát neki a hollandok elleni összecsapásnak a magyar együttes. A találkozó kifejezetten kedvezően alakult a mieink szempontjából, többször is szinte a zsebükben tudhatták a győzelmet Tomoriék, míg nem két perccel a lefújás előtt a frissen felavatott csapatkapitány egy lökés után, nagy fájdalmak közepette ért földet. Legnagyobb félelmünk sajnos beigazolódott, a magyar válogatott újdonsült vezére elülső keresztszalag-szakadást szenvedett jobb térdében, műtét és hosszú kényszerpihenő vár rá.

Tomori Zsuzsannának ezúton is jobbulást és mihamarabbi teljes felépülést kívánunk!