A viszontagságos utazás után hiába fordított Norvégiában a hajrában az ETO, végül a lett bírópáros hathatós segítségével 30–29-re a Trondheim nyert.

A győriek mestere, Róth Kálmán szokásához híven reálisan értékelte a vasárnapi BL-mérkőzésen történteket, hiszen jól látta játékosai hibáit, ugyanakkor bírálta a játékvezetők szerinte igen szerény teljesítményét. 

„Az utazásunk kínos kalandjai után nem volt csoda, hogy fáradt és ideges csapatom visszafogott teljesítményt nyújtott a találkozó nagyobb részében – mondta Róth Kálmán. – Az összecsapás hajrájáig csak futottunk az eredmény után. Rendkívül rosszul játszottunk, támadásainkat pontatlanul fejeztük be, védekezésben sok hibát követtünk el, és a taktikai fegyelmünk is gyenge volt. Csak saját magunkat okolhatjuk azért is, hogy kulcsjátékosaink sorozatban elrontották helyzeteiket, ezért főleg a fiatalabbak jó egyéni teljesítményének köszönhetően tartottuk magunkat, nem engedtük elhúzni a norvégokat. A túlzás nélkül drámainak nevezhető végjátékban történtek mellett viszont annak ellenére sem tudok elmenni szó nélkül, hogy belátom és elismerem, együttesem nem játszott legjobb formájában. Az utolsó másfél percben történtekre viszont nagyon nehéz magyarázatot találni, ehhez elkerülhetetlen a játékvezetők tevékenységének minősítése. Tehát már csak másfél perc volt hátra, amikor két góllal vezettünk, és ekkor...”

Róth Kálmán szerint a két lett bíró a következő ítélettekkel sújtotta a Győrt.
1. Először indok nélkül kiállították Ana Djokicsot, aki éppen rajtolt volna, hogy gyors indításból próbáljon gólt szerezni.
2. Vérten Orsolya ellen támadószabálytalanságot ítéltek, mondván, balszélsőnk szabálytalanul ütközött.
3. Kiállították a csapat vezéregyéniségét, Görbicz Anitát, aki szerintük dulakodott az egyik védővel. Hasonló eset több tucat is előfordult, és az is érdekes, miként lehetett annyira durva Görbicz a nála két fejjel magasabb és húsz kilóval nehezebb ellenféllel szemben.
„Az is feltûnhetett a semleges szemlélőnek, hogy technikai hiba miatt alig-alig állították meg a bírók a norvégokat, valamint a hazaiak passzív játékát szinte a végtelenségig engedték – folytatta az ETO mestere. – Végül azt is érdemes megnézni, milyenek voltak a kiállítási arányok. Az egyetlen kétperces büntetést a Trondheim nem is a bíróktól kapta, hanem a zsûritől, mivel egy alkalommal hét mezőnyjátékosa volt a pályán.”

A tréner hozzáfûzte, megdöbbentőnek tartja, hogy együttesével szemben minden következmény nélkül hozhattak ilyen ítéletsorozatot a bírók. Róth Kálmán úgy vélte, nagyon rossz irányba viszi a kézilabdát, ha a hasonló esetek felett szemet hunynak az európai szövetség vezetői, mert a trondheimi mérkőzésen már nem csupán játékvezetői tévedésekről volt szó, hanem úgy tûnt, a bírók szándékosan és egyoldalúan a Győrt hozták hátrányos helyzetbe ítéleteikkel, amelyekkel befolyásolták a végeredményt.

Vanyus Attila: „Nem tehetik ezt velünk!”

– Hogy kezdődött a csapat tortúrája?
– Szombat reggel Bécsből egy külföldi légitársaság gépével indultunk el északra. Koppenhágába minden gond nélkül megérkeztünk, és a csapat buszra szállt, hogy elérje az oslói járatot. Eközben a csomagokat átrakták az oslói járatra, ám amikor a lányok odaértek, a gép már felszállt a csomagjainkkal együtt. Így Róth Kálmánnak arra sem maradt lehetősége, hogy átmozgató edzést tartson. A csapat vasárnap délután egykor, öt órával a mérkőzés kezdete előtt érkezett meg Trondheimbe, ahol az előre lefoglalt szállodai szobákat időközben kiadták, csak nagy vita árán sikerült megoldani, hogy a játékosok legalább két órára lepihenhessenek a meccs előtt.

– Terveznek valamilyen lépést a légitársaság ellen?
– Mindenképpen benyújtjuk a kártérítési igényünket, hiszen a hibájuk miatt került nehéz helyzetbe a csapat.

– A pályán történtek miatt is tiltakoznak?
– Az európai szövetséghez fordulunk a két lett bíró ténykedése miatt. Tudom, hogy az eredményt nem változtathatjuk meg, de fontos, hogy éreztessük: nem tehetik ezt velünk!

B-csoport: Minden maradhat így

A trondheimi vereség ellenére sem forog komoly veszélyben az Audi ETO továbbjutása, hiszen a győriek még kétszer játszanak hazai környezetben, s minden bizonnyal két pont elég nekik a második hely megszerzéséhez. A papírforma szerint már az előttünk álló hét végén kialakulhat a csoport végeredménye, hiszen a Győri Audi ETO–Buducs-noszt Podgorica és Lada Togliatti–Byasen Trondheim találkozó is hazai sikert ígér (a magyar és az orosz bajnok az első körben, idegenben egyaránt 31–25-re győzte le riválisát). Ha bejön a két várható hazai siker, akkor a záró forduló már csak formalitás, marad a jelenlegi sorrend, azaz a Togliatti és az Audi ETO BL-negyeddöntős, míg a Trondheim KEK-résztvevő. Róth Kálmán csapata akkor lehetne csoportelső, ha az északiak nyerni tudnának Oroszországban, így a Togliatti elleni két-, vagy háromgólos győzelem lenne az első hely záloga. Igaz, így a győriek második helye is veszélybe kerülhet. A magyar bajnok számára az lenne a legkellemetlenebb, ha a Togliatti– Trondheim meccs döntetlennel fejeződne be, hiszen ez esetben a Lada már csoportelső, ám a norvég együttes még megelőzheti a Győrt.

Az állás

1. Togliatti 4 4 – –  121–100 8
2. GYŐR 4 2 – 2 122–113 4
3. Trondheim 4 2 – 2 111–117 4
4. Podgorica 4 – – 4 95–119 0

5. forduló: GYŐRI AUDI ETO–Buducsnoszt Podgorica (02.17), Lada Togliatti–Byasen Trondheim (02.18.). 6. forduló: GYŐR–Togliatti (02.25.), Trondheim–Buducsnoszt (02.25)