2023. augusztus 3-án indul a Montenegróban megrendezésre kerülő U17-es női Európa-bajnokság. Öt Győri Audi ETO akadémistával felálló magyar ifjúsági válogatott Podgorica-ban játssza a csoportmérkőzéseit, ahol Franciaország, Észak-Macedónia, valamint Románia legjobbjai lesznek az ellenfelek.

A Bohus Bea szövetségi edző által vezetett ifjúsági válogatott 2023. július 2-án kezdte meg a felkészülését a 2023. augusztus 3-13. között Montenegróban megrendezésre kerülő U17-es Európa-bajnokságra.  A Győri Audi ETO KC Akadémiájáról Granát Dorka, Kiss Diána, Rédecsi Polett, Szár Evelin, valamint Varga Dalma kapott meghívást a korosztályos nemzeti együttesbe. Klubunkat a játékosokon túl Borbély Tamara masszőrként, valamint Ruppert Bálint erőnléti edzőként a szakmai stábban képviseli. A felkészülési időszak jól sikerült Bohus Bea tanítványai számára, hiszen megnyerték a Héraklész-tornát, valamint kettős győzelmet arattak Dánia felett. A holnap kezdődő korosztályos kontinensviadalon Szár Evelinék a ’D’-jelű csoportba kerültek, ahol Franciaország, Észak-Macedónia, valamint Románia válogatottjaival fognak megmérkőzni a továbbjutásért. Az első párharcukat augusztus 3-án a francia válogatott ellen vívják.

Ruppert Bálintot kérdeztük, hogyan zajlott a felkészülési időszak erőnléti szempontból, valamint hogyan időzítenek formát a játékosoknál:

Hogyan sikerült csapat erőnléti felkészítése?

A felkészülést két hét otthoni programmal kezdtük. Ezen szakaszban az állóképesség és az általános erő fejlesztése került előtérbe. A lányok a beérkezést követően „motoros” teszteken vettek részt, melyet követően a gyenge láncszemek korrigálása/erősítése került fókuszba. 15 konditermi foglalkozás alatt az eheti mérések szerint jelentős fejlődést mutattak a lányok mind maximális erőben, mind robbanékonyságban/gyorsaságban.

Egy kiélezett mérkőzésen a végjátékban mennyire lehet döntő szerepe a jobb erőnlétnek?

Az erőnlét, az egyes kondicionális képességek szintje egy szelete a tortának véleményem szerint. Fontos összetevő, de nem minden! Úgy gondolom, hogy a siker kulcsa közös munka eredménye.

Egy kontinensviadalon, hogyan néz ki a formaidőzítés? Mire figyeltek?

Az edzői stáb előre egyeztetett periodizációt betartva dolgozott a felkészülés során. Az első két hétben az "egészséges" túlterhelés volt előtérben, ahol a fizikális felkészítés nagy hangsúlyt kapott. A következő két hétben pedig inkább a frissítés, gyorsítás volt a fő célunk. Objektív adatokra támaszkodva tudtuk egyénileg kialakítani a terhelés menedzsmentet. A számok tükrében kijelenthető, hogy a lányok formája folyamatosan javult, például a vertikális ugróteszten az edzőtábor utolsó szakaszában teljesítettek a legjobban.

Az Európa-bajnokság valamennyi mérkőzését az EHFTV-n élőben lehet követni. A magyar válogatott csoportmérkőzéseinek időpontjai a következők:

2023. augusztus 3. 13:30 Magyarország - Franciaország

2023. augusztus 4. 13:30 Észak-Macedónia – Magyarország

2023. augusztus 6. 18:00 Magyarország – Románia

A négy csoport első két helyezettje jut a középdöntőbe.

Sok sikert kívánunk a magyar ifjúsági válogatottnak!