Győzelemmel kezdte az EHF Bajnokok Ligája 2023/2024-es kiírását a Győri Audi ETO KC a francia Brest Bretagne Handball együttese ellen 2023. szeptember 10-én a Brest Arenában. A találkozó alkalmával végig fej-fej mellett haladt a két együttes többnyire ETO-vezetéssel, a lefújás utolsó pillanatáig azonban nyitott volt a mérkőzés végkimenetele. Toft bravúrokkal, a találkozón 450. győri gólját, ebből 150. BL-találatot szerző Gros bombákkal, valamint a 250. zöld-fehér mezben lőtt BL-gólját elérő Nze Minko nagyszerű találatokkal megszerezte első BL-pontjait az Ulrik Kirkely vezette zöld-fehér alakulat.

Az idény első Bajnokok Ligája mérkőzését Oftedal, Gros, Nze Minko, Szöllősi-Schatzl, Hovden, Toft összeállításban kezdte a Győri Audi ETO KC, amely az első percben Gros révén meg is szerezte a vezetést. Erre a házigazda 2 góllal válaszolt, de a támadásba érkező Brattset Dale hamar megdobta a második ETO-találatot, így a 3. percben 2-2 volt az állás. Ezt követően masszív védekezéssel, Toft remek védéseivel, valamint három gyors góllal sikerült előnyhöz jutni a 7. percre (5-2). A 14. percre az emberhátrányban játszó Győri Audi ETO KC előnye elfogyott, 8-8 volt az állás ekkor. A 9. győri találatot Ana Gros szerezte, aki ezzel megdobta 450. ETO-gólját, nem sokkal később pedig Nze Minko is jubilált, aki 250. alkalommal volt eredményes a BL-ben zöld-fehér színekben. A lendületes támadójáték hamar négygólos fórt hozott, a 21. percben 13-9-re vezetett a zöld-fehér együttes. A 14. győri gól újra Ana Gros pillanata volt, aki 150-jére talált kapuba a BL-ben ETO játékosként. Másfél perccel a félidő vége előtt Kirkely edző kétgólos előnynél kikérte első idejét (15-13), de a két csapat közötti differencia változatlan maradt a harmincadik perc végére, 16-14-re vezetett az ETO a szünetben.

A második játékrész elején a Brest ledolgozta hátrányát (16-16), azonban a kétgólos különbség hamar visszaállt, a 37. percben 19-17-re ment az ETO. A viszonylag hosszas gólcsendet Szöllősi-Schatzl törte meg, a 42. percre 21-18 állt az eredményjelzőn csapatunk javára. Ezt követően az újabb hatperces gól nélküli periódusunkat de Paula átlövése zárta le 22-20-nál. A franciák ugyanakkor gyorsan felzárkóztak mínusz egyre. Az 50. percben Toft bravúrjának köszönhetően nem lett újbóli egál, Haugsted kiállításával pedig emberhátrányba került a zöld-fehér együttes, de a kétperces büntetés alatt is sikerült megőrizni a vezetést. Kirkely mester az 54. percben időt kért 23-22-es győri vezetésnél, de a támadást nem sikerült góllal zárni. Brattset Dale újabb találatának köszönhetően újra 2 gólos lett az ETO-előny (24-22). A Brest időkérését követően újabb gólt szerzett, így ismét egyre csökkent hátrányuk. A 60. perc elején Kirkely a harmadik időkérését is felhasználta, az akció nem hozott gólt. Az utolsó támadást a házigazda vezette, de a lövést Toft hárította, így kialakult a végeredmény, Brest Bretagne Handball – Győri Audi ETO KC, 23-24.

Ulrik Kirkely, vezetőedző, Győri Audi ETO KC: „Nagyon örülök a két pont megszerzésének. El kell ismernem, jól játszott a Brest. Szerintem a kulcsmomentum az volt, hogy az utolsó három-négy percben melyik csapat tudta jobban kontrollálni a játék menetét. Szerencsére ez nekünk alakult kedvezően.”

Sandra Toft: „Nehéz mérkőzésen vagyunk túl. Három évet játszottam ebben az arénában, pontosan tudom, milyen nehéz volt a pályára lépés itt a Győri Audi ETO KC-ban. Összességében örülök, hogy a találkozó végkimenetele kedvezően alakult számunkra.”

Pablo Morel, vezetőedző, Brest Bretagne Handball: „Csalódottak vagyunk. Nem lehetünk elégedettek a vereséggel, nyerni akartunk. Tisztában vagyunk az ellenfél által képviselt képességekkel. Úgy gondolom, megfelelő kvalitást, szolidaritást, egységet mutattunk. Azt hiszem, ez a helyes út, és szeretnénk gyorsan visszavágni.”

Julie Foggea: „Nagyszerű volt egy  ilyen mérkőzést hazai pályán játszani. Nagyon boldog vagyok, mert egy védésemmel indult a találkozó. Ezen a szinten minden csak a pillanatnyi állapot kérdése, bárki lehetett volna ma győztes.”

Fotók: Brest Bretagne Handball/Enzo Viel