A 2024. március 30. és április 14. közötti válogatott összetartás első hete eltelt, ahol kialakult az Euro Cup végeredménye, és az év végi osztrák-svájci-magyar közös rendezésű Európa-bajnokság mezőnye.

A válogatott szünet felén túl vagyunk, de az izgalmasabb rész még csak most következik, hiszen 2024. április 11. és 14. között rendezik a párizsi olimpia kvalifikációs tornáit. Mindenesetre az első héten nem történt meglepetés, és játékosaink papírforma eredményeket értek el nemzeti együtteseikkel.

Az Euro Cup-sorozatban a magyar csapat Norvégiával és Ausztriával csapott össze, előbbitől simán kikapott Ulsetben, míg utóbbit döcögős játékkal, de felülmúlt Győrben. Győri-Lukács Viktória a két találkozón 14 gólt termelt, Szöllősi-Schatzl Nadine pedig 3-mal zárt. A norvégok a mieink után Svájc vendégeként is gáláztak, így hibátlan mutatóval nyerték meg az Euro Cup-ot – Veronica Kristiansen 8, Kari Brattset Dale és Emilie Hovden 4-4, Stine Oftedal pedig 2 gólt szerzett az utolsó két körben.

Ezzel egyidőben az Európa-bajnoki-selejtezők utolsó fordulóit rendezték, tétje azonban már a szlovén válogatott meccseinek volt. Dél-nyugati szomszédunk simán hozta a lettek és az olaszok ellen a kötelezőt, így csoportmásodikként jutott ki az Eb-re – Ana Gros az első mérkőzésen nem játszott, a másodikon hatszor talált be. A Szlovéniával azonos csoportban szereplő franciák már korábban kijutottak a kontinenstornára, de így is kiütéses győzelmekkel, és hibátlan teljesítménnyel fejezték be a selejtezősorozatot.

A Per Johansson irányította Hollandia szintén csoportelsőként, és maximális pontszámmal jutott tovább – Portugáliában Rinka Duijndam kis híján 35 százalékkal védett, míg a finnek ellen az utolsó fordulóban a B-válogatott játszott és nyert 13 góllal.

A szintén hat győzelemmel kvalifikáló svédek Feröeren 4 találattal nyertek, otthon pedig 19-cel verték Luxemburgot – Linn Blohm összesen 6 góllal vette ki részét a két sikerből.

A dán válogatott a háromcsapatos csoportból már korábban biztosította helyét a kontinenstornán, így az olimpiai selejtezőre készülő japánokkal vívott két felkészülési mérkőzést.

EHF EURO CUP
5. forduló. Április 4. (csütörtök): Norvégia–MAGYARORSZÁG 33–18 (Veronica Kristiansen 5 gól, Emilie Hovden 2, Stine Oftedal, Kari Brattset Dale 1-1, ill. Győri-Lukács Viktória 6, Szöllősi-Schatzl Nadine 2). 6. forduló. Április 6. (szombat): Svájc–Norvégia 22–42 (Veronica Kristiansen, Kari Brattset Dale 3-3, Emilie Hovden 2, Stine Oftedal 1). MAGYARORSZÁG–Ausztria 36–30 (Győri-Lukács Viktória 8, Szöllősi-Schatzl Nadine 1)

EURÓPA-BAJNOKI-SELEJTEZŐ
3. CSOPORT. 5. forduló. Április 4. (csütörtök): Portugália–Hollandia 25–36 (Rinka Duijndam 34 százalékos védési hatékonyság). 6. forduló. Április 7. (vasárnap): Hollandia–Finnország 35–22 (Rinka Duijndam nem játszott)

4. CSOPORT. 5. forduló. Április 3. (szerda): Olaszország–Franciaország 13–36 (Estelle Nze Minko 1). Április 4. (csütörtök): Lettország–Szlovénia 16–34 (Ana Gros nem játszott). 6. forduló. Április 7. (vasárnap): Franciaország–Lettország 53–9. Szlovénia–Olaszország 35–21 (Ana Gros 6)

7. CSOPORT. 5. forduló. Április 3. (szerda): Feröer-szigetek–Svédország 27–31 (Linn Blohm 4). 6. forduló. Április 7. (vasárnap): Svédország–Luxemburg 47–18 (Linn Blohm 2)

A 2024-ES SVÁJCI, OSZTRÁK, MAGYAR KÖZÖS RENDEZÉSŰ EURÓPA-BAJNOKSÁG MEZŐNYE
Ausztria (rendező), Magyarország (rendező), Svájc (rendező), Norvégia (címvédő), Dánia, Svédország, Hollandia, Románia, Franciaország, Spanyolország, Montenegró, Horvátország, Észak-Macedónia, Németország, Ukrajna, Csehország, Szlovénia, Szerbia, Izland, Lengyelország, Törökország, Szlovákia, Portugália, Feröer

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Április 6. (szombat): Dánia–Japán 33–19. Április 7. (vasárnap): Dánia–Japán 40–17