A zsúfolt, több mint kéthetes válogatott program végére maradt a legnagyobb feladat magyar, holland, svéd és szlovén játékosainknak, akik 2024. április 11. és 14. között olimpiai selejtezőn harcolhatják ki a párizsi szereplés jogát.

Klubunk válogatott kerettagjainak többsége már biztosította helyét a nyári ötkarikás játékokon, hiszen Brazília (Bruna de Paula), Dánia (Line Haugsted, Sandra Toft), Dél-Korea (Ryu Eun Hee), Franciaország (Estelle Nze Minko) és Norvégia (Kari Brattset Dale, Emilie Hovden, Veronica Kristiansen, Stine Oftedal, Silje Solberg) is ott lesz Párizsban – közülük a brazilokra és a franciákra vár még egy-egy felkészülési mérkőzés a 2024. április 13-14-i hétvégén.

Ami azonban a mostani válogatott időszak legfontosabb eseménye, az a három csoportban rendezendő olimpiai selejtezőtorna, amelyből a magyar és a svéd csapat fémjelezte négyesnek Debrecen ad majd otthont április 11. és 14. között. A Győri-Lukács Viktória és Szöllősi-Schatzl Nadine, a stáb tagjaként pedig Pigniczki Krisztina és Holanek Zoltán fémjelezte magyar együttes tehát a Linn Blohmmal a soraiban felálló svédekkel – Japán és Nagy-Britannia mellett – is összecsap a cívisvárosban. A szigetországiak egyébként először selejtezhetnek az olimpiai részvételért, ugyanis az IHF – miután a kameruniak jelezték, hogy nem tudnak elutazni Magyarországra, más afrikai válogatott pedig nem tudott beugrani a helyükre – őket kérte fel az indulásra. A britek egyébként 2012-ben a londoni játékokon rendezőként szerepelhettek, ám ezen kívül még soha egyetlen világversenyre nem jutottak ki.

A Per Johansson irányította Hollandia (a kapuban Rinka Duijndammal) a spanyolországi Torreviejában találkozik a házigazdákon túl az argentin és a cseh csapattal, míg Szlovénia (Ana Gros-szal a fedélzeten) a német, a montenegrói és a paraguay-i csapaton keresztül a németországi Ulmból jutna ki az olimpiára.

Játékosainknak és stábunk tagjainak sok sikert kívánunk a kvalifikációs tornákra!

OLIMPIAI SELEJTEZŐTORNA
1. CSOPORT (Debrecen): Nagy-Britannia, MAGYARORSZÁG (Győri-Lukács Viktória, Szöllősi-Schatzl Nadine, Pigniczki Krisztina, Holanek Zoltán), Japán, Svédország (Linn Blohm).
A program. Április 11. (csütörtök): MAGYARORSZÁG–Nagy-Britannia, 15.30. Svédország–Japán, 18. Április 12. (péntek): Svédország–MAGYARORSZÁG, 18. Japán–Nagy-Britannia, 20.30. Április 14. (vasárnap): Nagy-Britannia–Svédország, 16.45. MAGYARORSZÁG–Japán, 19.15

2. CSOPORT (Torrevieja, Spanyolország): Argentína, Csehország, Hollandia (Rinka Duijndam, Per Johansson), Spanyolország.
A program. Április 11. (csütörtök): Csehország–Spanyolország, 18.30. Hollandia–Argentína, 21. Április 12. (péntek): Hollandia–Csehország, 18.30. Argentína–Spanyolország, 21. Április 14. (vasárnap): Csehország–Argentína, 15.30. Spanyolország–Hollandia, 18

3. CSOPORT (Neu-Ulm, Németország): Németország, Montenegró, Szlovénia (Ana Gros), Paraguay.
A program. Április 11. (csütörtök): Németország–Szlovénia, 17.45. Montenegró–Paraguay, 20.15. Április 13. (szombat): Németország–Montenegró, 14.15. Szlovénia–Paraguay, 16.45. Április 14. (vasárnap): Paraguay–Németország, 13.30. Montenegró–Szlovénia, 16

AZ OLIMPIA BIZTOS RÉSZTVEVŐI
Angola, Brazília (Bruna de Paula), Dánia (Line Haugsted, Sandra Toft), Dél-Korea (Ryu Eun Hee), Franciaország (Estelle Nze Minko), Norvégia (Kari Brattset Dale, Emilie Hovden, Veronica Kristiansen, Stine Oftedal, Silje Solberg)

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Április 14. (vasárnap): Lengyelország–Brazília, 14.15. Franciaország–Románia, 17.25