HÍREK

Utánpótlás

Zajlik az utánpótlás korosztályok állapotfelmérése

Nagy Kata

A napokban zajlik a Győri Audi ETO KC utánpótlás-bázisának junior korosztályától kezdődően, az 1998 és 2006 között születettek állapotfelmérése az RMED Akadémia és a Sportvitalitas.hu közreműködésével. A tesztek során alkalmazott módszer célja, hogy időben felismerhetővé váljanak a sportolók „gyengepontjai” és a szakértők elemzését követő ajánlások, irányelvek betartásával megelőzhetőek legyenek a későbbiekben a komolyabb sérülések is. 
audi banner

Benkovics Edit az RMED Akadémia oktatója avatott be minket a felmérés rejtelmeibe: „Amerikai modellt követve zajlik az utánpótláskorú kézilabdások felmérése, különféle állomásokon meghatározott tesztek segítségével vizsgáljuk többek között a törzs stabilitását, mely az alsó végtagi sérülések elkerülésében játszik fontos szerepet, dinamikus és izomerőt felmérő teszteken túl, mivel dobójátékról van szó, váll tesztekre is sor kerül. A felmérés eredményeképp kinyert összesített adatok elemzésünkben megadják, hogy az adott sportoló mennyire felkészült sportág specifikusan, valamint az edzők számára is tájékoztatásul szolgál a játékosok állapotáról és iránymutatást ad, hogy az edzésmunkán felül milyen kiegészítő korrekciós programokra foglalkozásokra lenne szükség, hogy a prevenció sikeres legyen.Fontos lenne majd természetesen, hogy körülbelül fél év múlva megismételjük a teszteket, melyek további hasznos következtetések levonásában segítenék munkánkat."

Kiss Károly, a Sportvitalitas.hu ügyvezetője és kolléganője, Cziráki Zsófia dietetikus sportdietetikai felmérést végeztek és helyben egyénre szabott, hasznos információkkal, étrendjükben ajánlott módosítási javaslatokkal látták el a kis kézilabda-palántákat a játékosok által készített táplálkozási naplóban feltüntetettek és az Inbody testösszetétel mérésére alkalmas eszköz elemzésének segítségével. A szervezet 2010 óta foglalkozik sportdietetikai tanácsadással, London és Rio olimpiai válogatottjainak felkészülésében is markáns szerep jutott nekik, folyamatosan együttműködésben dolgoznak magyar válogatottjainkkal. Sportág specifikus étrend összeállítása mellett nagy hangsúlyt fektetnek az oktatásra, figyelemfelkeltésre is, számos sikeres előadást tudhatnak már maguk mögött. 

Az RMED Akadémia és a Sportvitalitas.hu felmérése a Győri Audi ETO KC utánpótlás-bázisából az adott korosztályban összesen 198 gyermek részvételével zajlik.  


eset


eset