A "B" csoportban jobban megjósolhatóak a kívánt mérkőzéseredmények. Sőt, az egymás elleni eredmények miatt már most borítékolható, hogy az oroszok nyerik a csoportot, és a spanyolok lesznek a másodikok, hiszen pontazonosság esetén az egymás elleni eredmény dönt.

Mindez azt jelenti, hogy a magyar válogatottnak nem marad esélye, ha a német, vagy az izlandi csapat a csoport harmadik helyén végez. Nézzük, milyen lehetőségek vannak?

Az 5. fordulóban egy mérkőzés végeredményét jó eséllyel eltaláljuk a csoportban: nevezetesen a kínaiakat legyőzik az izlandiak. Ha ez megtörténik, akkor nekik 6 pontjuk lesz. A másik két mérkőzésen viszont bármi megtörténhet, itt ha győztest avatnak mindkét meccsen, akkor egy kivételtől eltekintve az nekünk jó kiindulópont lehet.

 

A.) változat: Norvégia legyőzi Montenegrót, Németország pedig Angolát. Ebben az esetben a végeredmény:

1. Norvégia 8p 2. Izland 6p 3. Montenegró 6p 4. Németország 6p

 

B.) változat: Norvégia legyőzi Montenegrót, Angola pedig Németországot. Ha így lesz, eképp végződik a csoport:

1. Norvégia 8p 2. Angola 6p 3. Montenegró 6p 4. Izland 6p

 

C.) változat: Montenegró legyőzi Norvégiát, Németország pedig Angolát. Ez nekünk nem lenne jó.

1. Montenegró 8p 2. Norvégia 6p 3. Németország 6p 3. Izland 6p 

 

D.) változat: Montenegró legyőzi Norvégiát, Angola pedig Németországot. Ez megint jó lehet, persze önmagában nem elég.

1. Montenegró 8p 2. Norvégia 6p 3. Angola 6p 4. Izland 6p

 

További lehetőségek akkor állnak fenn, ha valamelyik mérkőzés döntetlenre végződik. Ebben az esetben az biztosan rossz nekünk, ha a norvég-montenegrói meccsen jön az x, mert akkor egy német és izlandi győzelem miatt valamelyikük a spanyol ágra kerülne így egyik riválisunk bejutna a nyolc közé. Ha viszont Angola legyőzi a németeket, akkor Izland semmiképpen nem lehet harmadik, még akkor sem a a két nagy esélyes döntetlent játszik egymás ellen a zárókörben.

Persze ez még mindig csak matematikai esély, hiszen 3 riválisunkból kettő biztos ott lesz a 16 között, ahol egy mérkőzés dönt a nyolc közé jutásról. 

Az összes lehetőség közül talán az tűnik a legideálisabbnak, ha norvég, izlandi és angolai siker születik az utolsó körben, mert akkor egyrészt bízhatunk az oroszokban, hogy legyőzik Izlandot, és Montenegróban, hogy felülmúlják a spanyolokat. Számolgatni ugyanis csak addig lehet, amíg le nem mennek a nyolc közé jutásért vívott meccsek, ezután következhet az ítélethirdetés. (kivéve ha korábban eldől minden egy egymás elleni meccs miatt)

Ugyanakkor lehet, hogy ez még így is kevés. Nemcsik Balázs, az MKSZ főtitkára a hétfői telefoninterjúnkban úgy fogalmazott: az a fontos, hogy ugyanaz a 8 csapat végezzen bármilyen sorrendben legjobb 8 európaiként, mint az Európa-bajnokságon. Ha ez is fontos, akkor újabb számításokat kell végezni abban az esetben, ha Brazília (elég valószínű), Dél-Korea (elképzelhető) vagy Angola (esetleg) bejut a legjobb 8 közé.

Mert akkor a 9. vagy a 10. hely is számíthat, ez pedig jelenleg nem túl előnyös a spanyol eredményeket figyelembe véve. Ahhoz ugyanis, hogy a vélhetően 8 megszerzett pontjuk kevés legyen ezekhez a helyezésekhez, olyan együtteseknek is el kell vérezniük a nyolcaddöntőben, akik több pontot gyűjtöttek, vagy jobb gólaránytuk. ( Bár erre vonatkozó szabályt még nem találtunk, feltételezhető, hogy miután mérkőzéseket már nem rendeznek a 9. helytől, az eredményt a csoportmérkőzések alapján állapítják meg.)

És itt kezdheti az újabb számolást mindaz, aki még nem vesztette el a fonalat. Jó lenne például egy holland győzelem Dél-Korea ellen pénteken, akiknek aztán Izland vagy Angola ellen kellene bejutni a 8 közé. Aztán ott van a D csoport 3 európai válogatottal, nem lenne baj, ha valaki közülük elérné a 8 pontot és nem jutna a nyolcba - persze nem egy nem európai válogatott rovására. Jelen pillanatban a svédek vagy a dánok második helye jelenthet reményt, feltéve ha elvéreznek a C csoport harmadik helyzettje ellen, ha az Románia vagy Franciaország. 

Úgyhogy még mindig túl sok mindent kell számolni, de a kezdeti 1%-ról talán már 10%-ra nőhetett az esélyünk, ami még mindig nem sok, de azért valami, így jó leírni ezt a mondatot újra: a magyar válogatottnak továbbra is van esélye arra, hogy kijusson a londoni olimpiára.

 

Forrás: www.o2gyor.hu