Magyarország csak akkor juthat ki az olimpiára, ha Európának 10 hely jut a kvalifikáció és a selejtező során.

Ez akkor következik be, ha európai csapat lesz a világbajnok, ha tehát a brazilok nyernek, mi biztos nem leszünk ott a selejtezőn.

Ha európai csapat lesz a világbajnok, akkor ők és az EB győztes norvégok automatikus résztvevők. Ha a norvégok lesznek a világbajnokok, akkor az EB ezüstérmes svédek is egyeneságon ott lesznek Londonban.

A 8 európai selejtezős hely a következők szerint alakulhat ki: 6 válogatott a világbajnokságról, 2 az Európa-bajnokságról kvalifikálja magát a selejtezőre. Mikor következik ez be?

Akkor, ha a világbajnokság első 2-11 helyezettje közé az európai válogatottakon kívül csak olyan nemzetek jutnak be, akik már kontinensbajnoki címe szereznek.

A selejtezőre ugyanis a legjobb 6 olyan válogatott jut ki a VB-ről, akik a kontinensbajnokságon nem kvalifikáltak. Mit jelent ez?

Ha nincs kontinens első a 2-7. helyig, akkor ez a hat válogatott

Ha van kontinens első ( Norvégia, Brazilia, Dél-Korea és Angola (?) ) akkor a 8. 9. 10. vagy akár a 11. hely is elég a selejtezőhöz.

Ezért fontos, hogy a nyolc legjobb ugyanaz a 8 európai ország legyen, hiszen ha valaki beférkőzik közéjük, akkor az EB-ről nem a 9. és a 10. hely kvalifikál az EB jogán, hanem mondjuk a 6. és a 9., vagy más tekintetben a 4. és az 5.

Miért nem számítanak a horvátok?

Mert ők amúgy is előttünk vannak. Ha a VB-ről kvalifikálnak, mert mondjuk hatodikak lesznek, és Hollandia nem jut a nyolcba, akkor az EB-ről kvalifikálhat a selejtezőre a holland és a magyar válogatott.

Szélsőséges esetben még egy spanyol vagy német VB 8. hely is jó lehet számunkra, de ehhez az kell, hogy a norvégok legyenek az olimpiai bajnokok és a svédek ne legyenek nyolcban, vagy valaki az EB 2-8. helyezett közül nyerjen, és a norvégok ne legyenek nyolcban.

A 9. helytől egyébként nem rendeznek mérkőzéseket, itt úgy számolják ki a további sorrendet, hogy a csoportból 2-2 kiesett csapat eredményét törlik, és csak az első négy helyezett egymás elleni mérkőzését veszik figyelembe. Ez azt jelenti, hogy a gólarány biztos számítani fog, hiszen a nagy arányú győzelmek szinte mind kiesnek.

Ami jelenleg problémát jelent, hogy várhatóan a Brazília - Elefántcsontpart nyolcaddöntő miatt biztosan lesz nem európai a legjobb 8 között. És a francia/román - svéd/horvát/dán csoportokból 2 párharc biztosan lesz, ami azt is eredményezi, hogy két, az EB-n nálunk jobban rangsorolt együttes nem jut be a nyolc közé.

Mindez nem túl nagy esély számunkra, hiszen ha ez bekövetkezik, akkor ez a két csapat csak akkor szerez jogot a VB során, ha sem Brazília, sem Norvégia nem lesz világbajnok, de a nyolc közé jut, és a francia, román, svéd, dán és horvát csapatból az a kettő, aki kiesik, egyiküknek kell a 9. helyen végezni, mert akkor az még a VB-ről rangsorol, és az EB 10. mellett a másik kieső jut be a selejtezőbe. A spanyoloknak, a németeknek és az izlandiaknak tehát ki úgy kell kiesni, hogy legjobb esetben a 10. helyen végeznek az összesített rangosban.

Ez egyébként így papíron nem is olyan bonyolult, hiszen ha kiesik a 8 közé jutásért a horvát csapat is, akkor ők biztosan jobb gólaránnyal rendelkeznek, mint bármelyik a 3 közül, ráadásul a francia vagy a román csapat ellen ez akár elképzelhető lehet.

Sorsunk tehát alapvetően 3 meccstől függ: jó lenne ha ma a norvégok legyőznék a montenegróiakat, aztán Montenegró a spanyolokat, és a 8 közé a horvátok is kiesnének, a német és az izlandi csapat pedig nem okozna további meglepetést.

Talán, semmit sem hagytam figyelmen kívül.

 

Forrás: www.o2gyor.hu