A női bajnoki alapszakasz legutóbbi fordulójának több vaskos meglepetése – a Dunaferr Hódmezővásárhelyen, a Debrecen Kiskunhalason elszenvedett veresége, továbbá a Vác Székesfehérvárott a Cornexivel szemben elért döntetlenje – jelentősen átalakította az NB I-es táblázat élcsoportját. A történtek után az előző bajnokság arany- és ezüstérmese, a januárban induló BL-csoportküz-delmekben hazánkat képviselő Győr és FTC tetemes előnyre tett szert. Szerdai, 10. fordulóbeli csatájuk a Kőbányai úti csarnokban méltán nevezhető szuperrangadónak.
A két csapat az elmúlt évtized során mindig nagy meccseket vívott egymással, amelyeken többnyire – elsősorban a fővárosban játszott mérkőzéseken – FTC-siker született. Fordulópont a 2003. február elsejei győri edzőváltás után történt: Vura József után Róth Kálmán kezébe került a karmesteri pálca, s megtört a jég. Az új edző irányításával 30–29-es győri győzelemmel végződött a népligeti mérkőzés. Ezt a sikert, a vendégként elért diadalt azóta még háromszor ismételték meg Görbicz Anitáék, akik 2006. március 31-én az MK gödöllői elődöntőjében is nyertek (30–27).
A szerdai rangadóra tehát az eddig százszázalékos győriek érkeznek némi lélektani előnnyel, míg a népligetieket fûti a vágy, hogy győzelmükkel pontszámban befoghatják a bajnokot.
Az EHF-kupa-győztes Budapest Bank-FTC korábbi sérült játékosai (Németh Helga, Tóth Tímea) felépültek, és velük lényegesen ütőképesebb lehet a csapat. Ugyanakkor biztos, hogy a fiatal tehetségekre is hatalmas feladat vár, akárcsak a rutinos klasszisokra (Kirsner Erika, Katerina Mraviková, Lucia Uhraková). A legnagyobb kérdés, hogy a népligeti kapusok milyen napot fognak ki, miként tudnak együttmûködni a védőfallal, s hogy készülnek fel a Rába-partiak lövőrepertoárjából.

A győriek vasárnap pihentek, hétfőn pedig megkezdték az intenzív felkészülést az FTC elleni rangadóra. Az edzéseken úgy tûnt, Simona Gogirla kezdi viszszanyerni korábbi formáját, fokozatosan nő a lövőereje. Görbicz Anita arcüreggyulladása miatt antibiotikumos kezelést kapott, kérdés, hogy a kezelések miatti edzéskiesést mennyire tudta pótolni. Térdmûtétje után Herr Orsolya is visszatért a kapuba, és már a válogatottban is megmutatta, pótolta a kiesést. Hiányozni fog viszont a vállmûtéten áteső Radulovics Bojana, akinek felépülése csak tavaszra várható. A balkezes sztár november végén Hollandiába utazik vizsgálatra és kezelésre.


NÉMETH ANDRÁS, az FTC edzője: – Esélyesebb a Győr, a hazai mezőny legjobb csapata, de több videofelvétel segítségével kiderítettük, mi a legfőbb erénye, s külön is készültünk, hogy ezt ne érvényesíthesse. Nyerni szeretnénk, hogy megerősítsük a pozíciónkat, és megőrizhessük második, reális helyünket az NB I-ben.

TÓTH TÍMEA, az FTC átlövője: – A mûtött vállammal már nincs gond, és kezdem visszanyerni az erőmet. A Győr kerete erősebb, de mindent megteszünk a sikerért. Sem időnk, sem lehetőségünk nem volt, hogy meglepetésen törjük a fejünket szerdára.

RÓTH KÁLMÁN, a Győr edzője: – Szeptemberben jó formába lendült a csapat, de aztán Vácott kiesett ebből a ritmusból. A sérülések mellett nehezítette a dolgunkat több játékosunk válogatottbeli elfoglaltsága, így főleg az egyéni képzés került előtérbe. Az egymás elleni mérkőzéseken teszteltünk néhány tehetséges fiatalt.

GÖRBICZ ANITA, a Győr irányítója: – Győzni megyünk a Népligetbe! Évek óta nagy csatákat vívunk a Fradival, s ezúttal is küzdelmes mérkőzésre számítok. A két csapat nagyon ismeri egymást, így döntő lesz, melyik tud valami újjal, meglepővel előállni.