Maximalista. Túlzás nélkül használhatjuk a jelzőt, ha Vérten Orsolyáról, a Győri Audi ETO KC balszélsőjéről beszélünk, hiszen minden körülmények között mindig nyerni akaró kézilabdázóról van szó. Még ott volt a nyakában az első magyar bajnoki aranyérem, amikor kijelentette: olimpiát, világ- és Európa-bajnokságot akar nyerni pályafutása során, számára ugyanis nem jelent célt a helyezésekért küzdeni. Álmai elérésére bőven van még ideje a szimpatikus sportembernek, a fiatal magyar válogatottban játszva a következő években valóra válthatja terveit.

„Nyugodtan kijelenthetem, remek közösség a jelenlegi magyar válogatott – mondta az ETO balszélsője. – Tavaly tavasszal gyakorlatilag ugyanezzel a kerettel kezdtük el a munkát Németh András szövetségi kapitánnyal, s utána sikeres volt az első közös világversenyünk, a szentpétervári világbajnokság. Az idei nyár óta már új cél lebeg a szemünk előtt, a svédországi Európa-bajnokság. Ahogy közeleg a december hetedikei rajt, a lányokkal természetesen egyre többet beszélgetünk a ránk váró feladatról. Jól sikerült a főpróbánk, hiszen Nyíregyházán megnyertük a Pannon-kupát, a spanyolok elleni mérkőzésen jól is játszottunk. Ezzel együtt maradt bennünk némi hiányérzet, hiszen a horvátokkal szemben nem úgy ment, ahogy elvártuk magunktól. Persze aggodalomra azért semmi ok, hiszen Svédországban kell majd csúcsformában kézilabdáznunk.”
A Győrrel két-két bajnoki és Magyar Kupa-aranyat nyert Vérten Orsolya, aki akkor sem esett kétségbe, amikor nem vették számításba a válogatottnál. A szurkolók már régen a keretbe követelték, őt azonban nem bosszantotta, hogy mások kaptak bizalmat a bal szélen. Újra és újra bizonyított, és Németh András kinevezése óta stabil a helye. A 2002-es Európa-bajnokságon szerepelt először világversenyen, de akkor, alig 20 évesen csak epizódszerepet kapott az ötödik helyen záró magyar csapatban, így ő a 2005-ös világbajnokságot tartja az igazi premiernek. Már rutinos játékosként várhatja az előtte álló feladatot.

„Veszélyes csoportba kerültünk – értékelte a sorsolást Vérten Orsolya. – A szerb, a macedón és az osztrák válogatott egyaránt legyőzhető, de nagyon kell figyelnünk, mert mindegyik riválisunk képes kimagasló produkcióra, s ha nem figyelünk eléggé, meglephetnek bennünket. Jó lenne három győzelemmel továbblépni a középdöntőbe, hiszen én most is az aranyéremre török, mint ahogy – remélem – a Győrrel is megvédjük hazai címeinket, és a Bajnokok Ligájában is a lehető legtöbbet hozzuk ki magunkból.”

Ezek tehát Vérten Orsolya céljai. Akit ez meglepne, kéretik az írás elejére gondolni. Mi megmondtuk: maximalista.

Németh András: „A keret egyik leglelkiismeretesebb tagja Vérten Orsolya, akinek védekezésben nem csupán fontos, hanem meghatározó a játéka. Ugyanis a balszélső nem csupán a saját helyén, hanem az úgynevezett kettes pozícióban, vagyis eggyel beljebb húzódva is nagyszerûen hasznosítja erejét, szívósságát. Ilyen esetben a klubjában is Görbicz Anita húzódik ki a bal szélre, ez a variáció a válogatottban is bevált. Támadásban kamatoztatja gyorsaságát, a felállt védőfallal szemben is eredményes. Kitûnően megérti magát a balátlövőkkel és az irányítókkal.”

Vérten Orsolya

Született: 1982. július 22., Budapest
Magassága/testsúlya: 170 cm/69 kg
Posztja: balszélső
Klubjai: Vasas, Győri Audi ETO KC
Nevelőedzője: Gyömörey István
Edzői: Czirjék János, Palásti László, Papp György, Zsiga Gyula, Róth Kálmán
Első válogatottsága: 2002. november 15., Győr (Horvátország, 28–30)
Válogatottságai/góljai: 37/96
Legjobb eredményei: vb-3. (2005), Eb-5. (2002), 3x EHF-kupa-2. (2002, 2004, 2005), KEK-2. (2006), junior vb-2. (2001), 2x magyar bajnok, 2x MK-győztes