Eddig két világbajnokságon szerepelt Görbicz Anita, a 2003-as horvátországi, valamint a 2005-ös oroszországi tornán egyaránt bekerült a torna All Star-együttesébe. A győriek klasszis irányítója tavaly Szentpéterváron érett játékával valódi vezéregyénisége volt a magyar válogatottnak, valószínûleg a vb-n nyújtott produkciója nagyban hozzájárult ahhoz, hogy 2005-ben őt választották meg a világ legjobb női kézilabdázójává.
Persze akik régóta ismerik, azokat cseppet sem lepte meg a még mindig csak 23 éves játékos tündöklése, hiszen nevelőedzője (s jelenlegi klubedzője), Róth Kálmán már az első pillanatban tudta: igazgyöngyre lelt. Görbicz az ETO-ban már 17 évesen elkápráztatott mindenkit, akárcsak a 2001-es magyarországi junior-világbajnokságon. Még alig múlt 19 esztendős, amikor a felnőttválogatottban is bemutatkozott. Nagyon fontos tudni róla, hogy nem az egyéni címeket és eredményeket hajtja, a csapat sikere a legfontosabb számára.

„Jól dolgoztunk az edzőtáborban, ezért nyugodt lélekkel utaztunk Svédországba – mondta a tavalyi esztendő legjobb kézilabdázónője. – A közös munka első szakaszában nagyon kemény erőnléti tréningeket vezényelt Németh András szövetségi kapitány, az Európa-bajnokság előtti időszakban már a technikai, taktikai elemek csiszolásán volt a hangsúly. A nyíregyházi Pannon-kupa két mérkőzése még a keményebb edzések idejére esett, ezért nem volt hibátlan a játékunk, de így is mindkétszer magabiztosan nyertünk, ami a csapat egységét jelzi.”

A káprázatos adottságokkal és képességekkel megáldott sportolót a magyar szövetség elnöksége a napokban ismét az Év játékosának választotta meg, így Görbicz Anita egy újabb címmel gazdagabban vághat neki a kontinensbajnokságnak.
A felkészülését nehezítette, hogy az idén kimaradt a válogatott néhány közös programjából, köldöksérvmûtétje és az esküvője miatt nem utazhatott el a nyári, brazíliai túrára, arcüreggyulladása következtében pedig nem játszott a szlovákok elleni két őszi tesztmérkőzésen sem.
Ráadásul a bokája is kificamodott az FTC–Győr rangadón, emiatt is ki kellett hagynia néhány gyakorlást.

"Szerencsére remekül ismerjük egymást a csapattársaimmal, így nem okozott gondot, hogy nem lehettem ott néhány előkészületi mérkőzésen – magyarázta Görbicz Anita. – Nyíregyházán és Tatán az edzőtáborban mindent bepótoltunk, úgy érzem, újra annyira egységes a társaság, mint tavaly, mielőtt elindultunk Oroszországba a világbajnokságra. Remélem, megismételjük akkori eredményünket, és éremmel térünk haza Stockholmból!”

Németh András: „Görbicz Anita oszlopa a válogatottnak, nélküle a csapat nem ugyanaz, mint vele. A világ legjobbjához méltó teljesítményt várok tőle az Európa-bajnokságon, de azzal tisztában vagyok, hogy betegségei és sérülései hátráltatták a munkáját az utóbbi hetekben. Az edzéseken nagyon igyekezett, hogy pótolja a kiesett időt és munkát. A felkészülési mérkőzéseken úgy tûnt, sikerült neki, de a pontos választ a csoportküzdelmekben kapjuk meg arra a kérdésre, hogy százszázalékos-e az állapota. A legfontosabb, hogy a gyorsaságát, a szervezőkészségét hasznosítsa támadásban, és hogy újra vezéregyénisége legyen a csapatnak.”

Görbicz Anita
Született: 1983. május. 13., Veszprém
Magassága/testsúlya: 175 cm/58 kg
Posztja: irányító
Klubjai: Győri Audi ETO KC
Nevelőedzője: Róth Kálmán
Edzői: Basák Zoltán, Konkoly Csaba, Horváth Lajos, Vura József, Róth Kálmán
Első válogatottsága: 2002. augusztus. 23., Miskolc (Norvégia, 31–29)
Válogatottsága/góljai: 101/342
Legjobb eredményei: olimpiai 5. (2004), vb-2. (2003), vb-3. (2005), Eb-3. (2004), Eb-5. (2002), 3x EHF-kupa-2. (2002, 2004, 2005), KEK-2. (2006), junior-vb-2. (2001), 2x magyar bajnok, 2x MK-győztes, a világ legjobbja (2005), az Év játékosa (2005)