A nyári (kézilabda)szünetet követően ismét labdapattogástól hangos az Audi Aréna Győr, ugyanis utánpótlás csapataink is megkezdték a felkészülést a 2018/2019-es szezonra. Az alapozás kezdetén egyesületünk utánpótlás szakmai igazgatóját, Róth Kálmánt kérdeztük.

Az iskolai szünidő igaz, még javában tart, a szorgos kézilabdás palánták azonban már munkához láttak és gőzerővel készülnek az új idény megmérettetéseire.

„Természetesen a nagyobb csapatok korábban kezdtek, ők a felnőtt csapat felkészüléséhez is igazodtak, a kisebbek több pihenő időt kaptak, de nekik a bajnokság is lényegesen később kezdődik.” – válaszolta a felkészülés kezdési időpontját értintő kérdésünkre Róth Kálmán.  

„Az én csapatom játssza ebben a szezonban az NBI női ifjúsági és az NBI/B felnőtt bajnokságot, mi most járunk a felkészülésben a negyedik hét vége felé. Eddig elsősorban fizikai munkát végeztünk, a héten kezdtük el már a taktikai, technikai egyéni képzéseket, hamarosan pedig a labda is egyre inkább előtérbe kerül.”

Az alapozó időszak fontos állomásai az edzőmérkőzések is, ahol a fiatal tehetségek összemérhetik erejüket egymással, s nem utolsó sorban edzőik felkészültségük és összeszokottságuk fokáról is bővebb képet kaphatnak.

„Összesen hat edzőmérkőzést és egy felkészülési tornát tervezünk az alapozó időszakban, így körülbelül 10 edzőmeccsel számolhatunk a szezon hivatalos kezdete előtt. Ezekre a mérkőzésekre több szempontból is szükség van. Egyrészt tudjuk gyakorolni azokat a játékszituációkat, amiket edzésen elkezdtünk beépíteni a játékunkba. Másrészt kicsit oldja a felkészülés monotonitását. Az edzőmérkőzésektől – ahogy a nevében is benne van – igazán a pozitív hozzáálláson kívül nem várok mást a csapattól, egyáltalán nem az eredmény a lényeg, hanem sokkal inkább az, hogy meg tudjam nézni, az egyes játékosok hol járnak, ki hogyan tudja éles szituációban visszaadni azt, amit az edzéseken gyakorlunk. Az eddigi felkészülési idő alatt még sok taktikai munkát nem végeztünk, ráadásul az ellenfélről sincs sok információnk, hogy hol járnak a felkészülésben. A játék lesz a lényeg.” – tudtuk meg az utánpótlás bázis vezető trénerétől.

Róth Kálmán csapata 2018. augusztus 8-án (szerdán) 11 órai és 16 órai kezdettel a szombathelyi Haladás együttese ellen játssza első felkészülési mérkőzéseit az Audi Aréna Győrben, melyek minden szülő, érdeklődő számára megtekinthetők.

„Általánosságban elmondható a szezonkezdetünkről, hogy minden a megszokott mederben zajlik. Szerencsére ezen a szinten nincsenek új igazolásaink, a régi játékoskerettel dolgozunk, leginkább az előző években legeredményesebb játékosainkkal. Velük szeretnék előre lépni mind egyénileg, mind csapatszinten.” – zárta gondolatait Róth Kálmán.

Utánpótlás csapataink felkészüléséhez kitartást, a szezon során pedig az eddigiekhez hasonló szép eredményeket és sok sikert kívánunk!