A Besancon elleni mérkőzésen egy korábban sérüléssel bajlódó játékos, Jana Knedlikova már visszatérhetett a pályára, de rajta kívül vannak még páran, akikre nagyon várunk már, hogy ismét meccsen szerepeljenek. Három héttel a bajnokság rajtja előtt beszélgettünk a sérültek állapotáról Holanek Zoltánnal, aki a csapatorvosokkal közösen a rehabilitációért felelős a klubban.

Holanek Zoltán neve nem lehet ismeretlen Győrben, hiszen a remek prevenciós és rehabilitáció szakember éveket töltött a város elsőosztályú labdarúgó csapatainak kötelékében, sőt a magyar labdarúgó válogatottnál is számítottak munkájára. Zoltán régebb óta foglalkozott a Győri Audi ETO KC játékosaival is, azonban az idei szezontól kezdve főállásban látja el a prevenciós és rehabilitációs feladatokat a klubnál, a szakmai stáb tagjaként.
 

- Hogy sikerült beilleszkedni a csapat életébe, gondolom nem volt nehéz, hiszen a szakmai stáb és a játékosok többségével már dolgoztál együtt az elmúlt időszakban?
 

- Nagyan jól érzem magam az Audi ETO-nál. Itt egy olyan szakmai környezet van, ahová az ember szívesen jön. Ennek három oka van. Egyrészt egy olyan szakmai stáb van, ahol hallgatnak az ember véleményére, másodrészt nagyon ritkán adatik meg az embernek, hogy a világ legjobbjaival dolgozzon, és ez extra motivációt jelent számomra is. Harmadrészt pedig olyan emberséges kapcsolatok vannak itt, amit ritkán tapasztal meg ember sportcsapatnál. Kevés olyan hely van, ahol ekkora nyomás, eredménykényszer lenne mindenkin, azonban ez a hétköznapokon egyáltalán nem érződik.
 

 - Idén Danyi Gábor vezetésével egy új stáb irányítja a csapatot, és többek között a játékosok mérésében több új, eddig nem használt eszközzel is dolgoztok. Mit lehet erről tudni?

 

- Úgy kezdődött a szezon, hogy adatokat gyűjtöttünk minden játékosról. Több mindent vizsgáltunk, elsőként azt, hogy a vázizomrendszerük milyen állapotban van,  vannak-e eltérések a bal és jobb testrészek között. Itt vannak viszonyszámok, amik segítenek megállapítani a játékosok aktuális állapotát, és akár sérülést is megelőzhetünk ezzel. Másrészt szezon előtt végeztünk egy állapotfelmérést, a játékosok kaptak nyárra egy „házi feladatot”, ennek elvégzését szezonkezdésnél lekontrolláltuk, így a játékosok olyan állapotban érkeztek meg július közepén, hogy kezdhettük az alapozást. Ezek mellett elvégeztük a fizikai felmérő teszteket, amik azért voltak elengedhetetlenek, hogy differenciálni tudjuk a játékosokat. Húsz kézilabdázó alkotja a csapatot, de húsz különböző egyénről van szó, mi pedig megpróbáltuk ezt a terhelést egyénre szabni. Nem csak az életkorokat kell figyelembe venni, hanem a korspecifikus tényezőket is. Meggyőződésünk, hogy egy sablon nem jó mindenkire, individualizálni kell a terhelést. Van egy új Polar Team rendszerünk, ezt minden edzésen viselik a lányok, igy meg tudjuk figyelni milyen típusú edzés milyen terhelést jelent a játékosoknak. Sőt, edzőmeccsen is használjuk a technikát, így az edzés és a mérkőzés jelentette terhelésből szeretnék kialakítani egy optimális heti munkamennyiséget. Annak érdekében gyűjtjük az adatokat, hogy a játékosok a legjobb fizikai kondícióban a mérkőzéseken legyenek.
 

 - Hogy  néz ki jelenleg a rehabilitáción részt vevők állapota? Jana Knedlikova már gyakorlatilag gyógyult, hiszen a Besancon ellen pályára is lépett már.
 

 - Nagyon fontos hogy minden sérült esetében megvan a protokol amit követünk. Mindent egyeztetünk a csapatorvosokkal, Dr. Balogh Péter és Dr. Szálasy László doktor urakkal. Janát a bokasérülése után megvizsgálva látható volt, hogy nagy volt a különbég a két lába között a hajlító és feszítő arányszámot tekintve, ezért a gyógyulása után a két láb közötti helyzetet is optimális állapotba kellett hozni. Jövő héten lesz még egy kontroll vizsgálata, hogy biztosan kijelenthető legyen, hogy meggyógyult.

 

 -Tomori Zsuzsanna milyen állapotban van?

 

- Megfelelő ütemben zajlik a rehabilitációja, rendkívül keményen dolgozik. Sőt, talán egy picit jobban is áll, mint ahogy a műtét után eltelt idő indokolnál, ennek pedig az az oka, hogy Balatonbogláron a NEKA rehabiltációs részlegén is hasznos munkát tudott végezni. Nagyjából két hónap múlva végezhet teljesértékű edzőmunkát. Itt meg kell jegyezni, hogy azért az első meccs azért innen még picit arrébb lesz. Folyamatosan teszteljük, megfigyeljük rehabilitációját, hogy mindig a megfelelő edzőmunkát kapja. Nagyon jól halad, kondiedzésen például már a csapattal együtt edz.

 

 -Nora Mörk a legrégebb óta sérült, rá mikor számíthatunk újra a pályán?

 

 -Nora Mörk már részfeladatokat végez a felnőtt csapat edzésein, nemsokára lesz egy teljeskörű tesztje, ha azon megfelelő eredményeket kapunk akkor teljesértékű edzésmunkával készülhet a visszatérésére. Valószínűleg szeptember hónap végén, legkésőbb október elején valamikor már pályára is léphet.

 

 -Kiss Éva mikor térhet vissza?

 

 -Teszteljük Éva állapotát, nemsokára elkezdi a sportágspecifikus terhelést, és ha nem jelentkezik fájdalom, akkor teljesértékű edzésmunkát végezhet és a bajnokság rajtjára a csapat rendelkezésére állhat.

 

 -Afentaler Sára a válogatott edzőtáborában szenvedett súlyos bokasérülést, ő hogy halad a rehabbal?

 -Sajnos Sára sérülése tényleg nagyon súlyos volt, a legfontosabb számára most, hogy a bokamobilizációt visszanyerjük, itt még van munkánk. Ezt követően a combizomzat gipszelés miatti visszaépítése lesz a következő feladat. Segíti munkánkat, hogy a klubban főállású gyógytornász is van, aki folyamatosan foglalkozik vele és a többi játékossal is.

 

Sérültjeinknek kitartást és mielőbbi jobbulást kívánunk!