Pravoszláv karácsony ide vagy oda, az Audi ETO nem volt ajándékozó kedvében vasárnap este a női Bajnokok Ligája csoportörének első fordulójában. A zöld-fehérek ugyanis hatvanpercnyi parádés játék után mindkét pontot elhozták az ünnepre készülő Buducnost Podgorica félelmetes csarnokából.

Csalódott hazaiak
Az ötezer néző az első perceket leszámítva kiváló győri csapatot s vergődő hazai együttest látott. Nem csoda, hogy a mérkőzést követő sajtótájékoztatón a kissé meggyötört hazai trénernek, Nikola Petrovicnak magyarázkodnia kellett a helyi újságíróknak.
"Tudtuk, hogy más mérkőzés lesz ez, mint tavaly májusban, mikor a KEK-döntőben nyerni tudtunk. Ennek ellenére nem úgy játszottunk, ahogy kellett volna, pedig elég figyelmeztetés lehetett volna a játékosok számára, hogy fél éve is döntetlent ért el itt a győri csapat, melynek gartulálok, teljesen megérdemelten győzött" - mondta a montenegróiak trénere.
Róth Kálmán először is Montenegró első karácsonyához gratulált, majd szokott higgadtságával óvatosságra intett mindenkit: "Természetesen nagyon örülünk a sikernek, de nem értékeljük túl ezt az eredményt. Már csak azért sem, mert éppen a mostani ellenfelünktől kaptunk leckét májusban. Mi pedig jó tanulók vagyunk, s még egyszer nem szeretnénk ugyanabba a csapdába beleesni."

Köszönet a szurkolóknak
Róth Kálmánt arról kérdezték, meglepte-e, hogy ilyen gyengén játszott a Buducnost.
"Bevallom, sosem szoktam az ellenféllel foglalkozni, elég bajom van nekem a saját csapatommal is. Komolyra fordítva a szót, elsősorban arra koncentráltam, hogy mi hogyan játszunk, s ebből a szempontból teljesen elégedett vagyok. Végig a kezünkben volt a mérkőzés, s a közjáték sem zavarta meg a lányokat" - mondta a győri szakvezető.
Majd ezt követően még kitért a győri szurkolókra is: "Újra csak köszönettel tartozunk a drukkereknek, hogy megint ilyen messzire is elkísértek bennünket."
Ha már a botrány szóba került, érdemes néhány gondolat erejéig kitérni erre. A második félidő közepén - nyilván a mérkőzés állása miatt - elszabadultak az indulatok a nézőtéren. Repült a pályára fémpénz, petárda, szemét, vagyis minden, ami a nézők keze ügyébe került. A feszült hangulat ellenére nem látszott idegesség a győri játékosokon, akiket a folytatásra sem zökkentett ki lendületükből az incidens.

Mindenképpen győri két pont
Adódik persze a kérdés, mi történik akkor, ha esetleg félbeszakad a mérkőzés. Vanyus Attila, az Audi ETO KC elnöke szerint biztos, hogy ők kapták volna a két pontot.
"Pontosan nem ismerem az idevonatkozó szabályt, tehát azt nem tudom, hogy az akkori állást fogadják el végeredménynek, vagy tíz-nullával hagyják jóvá a két pontot. Abból kiindulva, hogy ez akár döntetlen vagy vesztes állás esetén is előfordulhatott volna, inkább utóbbi tûnik logikusnak. Az is valószínû, hogy a rendező klub súlyos büntetést fizet az európai szövetségnek" - mondta a klub első embere.

Boldog játékosok
A játékosok közül Görbicz Anita a szokásostól eltérően ezúttal nem lőtt gólt, de így is sok remek átadással hozta kihagyhatatlan helyzetbe csapattársait: "Nagyon örülök, hogy győzelemmel kezdtünk, a tavalyi kupadöntő után ez nagyon fontos volt. Úgy érzem, jól védekeztünk, s a kapusteljesítmény is nagyszerû volt. Egyáltalán nem zavar, hogy nem lőttem gólt, Ha ez kell a győzelemhez, akkor felőlem legközelebb is lehet így."
Ana Djokic szerint a csapategység döntött a javukra: "Sokat készültünk, de magam sem vártam, hogy hat góllal nyerünk. A siker záloga a csapat volt, együtt védekeztünk, együtt támadtunk, ez pedig mindig elég a győzelemhez."
Vérten Orsolya a védekezés mellett négy góllal járult hozzá a nagyszerû diadalhoz: "Az első pillanattól nagyon odafigyeltünk, így végig a miénk volt a meccs. A második félidei közjáték sem zavart meg bennünket, s a szurkolóink is kitettek magukért. Jó volt látni szemükben az örömkönnyeket."
Az Audi ETO legközelebb szombaton 16.15 órakor lép pályára a BL-ben. Görbiczék ekkor a norvég Byasen Trondheim gárdáját fogadják. A találkozóra még kaphatók ülő- és állójegyek egyaránt.