A magyar női kézilabda válogatott a 7. helyen zárta a franciaországi Európa-bajnokságot. Az előzetes várakozásokat túlszárnyaló szereplés során számos remek teljesítményt született a magyar válogatottban. Az egyik ilyen, a Győri Audi ETO KC halóőrének, Kiss Évának a nevéhez fűződik.

 

Hogyan értékelnéd az EB-t? Előzetesen talán senki nem számított egy ilyen helyezésre...

„Sokan féltettek minket, hiszen egy nagyon fiatal és sok új játékost a soraiban tudó csapattal utaztunk ki az Európa-bajnokságra. Elsősorban a saját feladatunkra és játékunkra koncentráltunk. Mindent összevetve 6 meccsből 4-et sikerrel vívtunk meg, ami azt gondolom egy nagyon szép teljesítmény.”

 

Hogy érzed, sikerült kihoznod magadból a maximumot?

„Úgy érzem, hozzá tudtam járulni a csapat, mérkőzéseken nyújtott teljesítményéhez. Összességében elégedett vagyok. Persze mint mindig, továbbra is van hova fejlődni.

 

Véleményed szerint melyik mérkőzés volt a legnehezebb?

„Minden meccs nehéz volt a maga módján. A hollandok ellen egy nehéz mérkőzéssel kezdtünk, sokáig úgy nézett ki végül győztesen jöhetünk ki ebből a meccsből, de a vereség ellenére is azt tudom mondani, hogy sikerült tisztességesen helytállnunk. A horvátok ellen keményen meg kellett dolgoznunk, az úgymond kötelező győzelemért. A norvégok legjobb formájukat hozták ellenünk, amivel sajnos nem tudtunk mit kezdeni. A német meccsen saját játékunkra koncentrálva egy szoros végjátékban nyertünk, de talán a legnagyobb fegyverténynek a románok elleni sikert mondanám.”

 

Megfiatalított csapattal vágott neki az EB-nek Magyarország. Te, mint rutinos játékos, milyennek látod a mostani válogatottat?

„Egy nagyon egységes, jó társaság, tele ambícióval, és küzdeni akarással. Meccsről meccsre fejlődött a játékunk. Úgy gondolom ez a csapat kiegészülve a sérült játékosokkal, akik most nem lehettek itt egy ütőképes válogatottá kovácsolódhat.”

 

Képesek lehettek arra, hogy a közeljövőben a női válogatott visszajusson a kézilabdázás élmenyőzébe?

„Ha ezen az úton haladunk tovább, akkor szerintem képes lehet a csapat a legjobbak közé kerülni és felvenni velük a versenyt, de addig még nagyon sok munka vár ránk.”

 

Franciaország – Oroszország döntőt rendeznek vasárnap. Szerinted ki emelheti magasba a trófeát a kontinensviadal végén?

„Nagyon kiegyenlített találkozóra számítok a vasárnapi döntőben. Mind két válogatott kimagasló teljesítményt nyújtott és a mezőny fölé nőtt a torna során. Ha tippelnem kellene, a franciákat mondanám a hazai pálya miatt, de bármi megtörténhet. Szurkolok Doudounak.”

 

Kiss Éva kapujára az Európa-bajnokság alatt 101 lövés érkezett, amiből 30-at sikerült hárítania klubunk hálóőrének. Évi hetesvédési mutatója 39%-os százalékos, amely a második a legjobb a mezőnyben (23/9).


Gratulálunk a magyar válogatott és Kiss Éva teljesítményéhez!