A holland irányító, Nycke Groot 2015 nyarán csatlakozott a Győri Audi ETO KC csapatához. Az egyesület színeiben az elmúlt időszakban kétszeres BL-győztes, háromszoros magyar bajnok és kétszeres Magyar Kupa-győztes lett. Hosszas tárgyalásokat követően a játékos azonban úgy döntött, nem hosszabbítja meg szerződését jelenlegi klubjával, jövőjét másképp képzeli el a kézilabdában.

„Először is azzal szeretném kezdeni, hogy rendkívül csalódott vagyok, amiért Nycke úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg szerződését csapatunkkal. Általában a játékosok érkezését és annak szakmai indokát viszonylag szűkszavúan kommentálom, most viszont szeretnék részletesen nyilatkozni Nycke Groot szerződéshosszabbításának kérdését illetően – egyrészt azért, mert nagyon hosszú folyamatról van szó, másrészt, szeretném teljesen transzparensen a szurkolóink felé kinyilvánítani az érzéseinket. Véleményem szerint nem csak én, hanem minden ETO-szurkoló, és meg merem kockáztatni, hogy valamennyi kézilabdáért rajongó magyar ember csalódott, hogy Nycke a nyáron lejáró szerződését a Győri Audi ETO KC csapatával nem hosszabbítja meg, és a továbbiakban másképp képzeli el életét a kézilabdában.

2019 januárjában az Európa-bajnokság után Nycke úgy döntött, hogy visszamondja a holland válogatottságot és befejezi válogatott szereplését egy EB-bronzérem után és másfél évvel az Tokiói olimpia előtt, akkor már sejtettem, hogy nálunk is ezt a döntést hozza meg.

Természetesen, nem csak én gondolom így, hogy a világ talán egyik legjobb (ha nem a legjobb), de az biztosan mondható, hogy a női kézilabda legkomplexebb játékosával minden klub szeretne leszerződni. Az ajánlatunk az első körben az volt, hogy Nycke saját maga alakítsa ki azt a feltételrendszert, amivel maradna a klubunknál. Az Elnökségünk felé az az előterjesztésem volt, hogy ezt a kommunikációt folytatjuk, Nycke-nek megadjuk anyagi és sportszakmai értelemben is azt a lehetőséget, hogy ő nyilatkozzon a folytatás feltételeiről.

A 2018 szeptemberében tartott találkozónk után októberben azt a választ adta Nycke, hogy nagyon nagyra tartja és értékeli az Elnökség felajánlását a folytatást illetően, döntését viszont az Európa-bajnokság után szeretné meghozni, melyet mi elfogadtunk.

Az EB után az volt a következő kérése, hogy a január 2-ai Fradi meccs utánra tegyük át a döntését. Ezt a kérését is akceptáltuk, majd a későbbiekben közölte velünk, hogy – már a holland válogatottságával kapcsolatos, 2019. január 10-én tett bejelentésével egyidejűleg – meghozta döntését, nem folytatja a karrierjét nálunk, és a jövőben egy más profilú életre vágyik, s az egészségét szem előtt tartva kézilabda karrierjét nem ilyen magas színvonalon képzeli el.

Döntéséről kérésének megfelelően tájékoztattam mind a szakmai stábot, mind pedig a játékosokat, s mutatja a csapat profi gondolkodását, hogy ezidáig nem is került napvilágra hír ezzel kapcsolatban.

Persze, mindenki felteheti a kérdést, hogy miért nem hoztuk nyilvánosságra Nycke Groot döntését rögtön ezt követően?!

Egyrészt azért, mert a hétvégéig bíztunk benne, hogy esetleg Nycke meggondolja magát másrészt azért mert a csapat érdekeinek megfelelően a két BL-középdöntős mérkőzést (a Bukarest és a Ferencváros ellen) tartottuk szem előtt, harmadrészt pedig azért, mert Nycke-re komoly nyomás helyeződött volna azáltal, hogy a bejelentéssel egy időben nincs meg a következő csapata. Ezzel nem akartuk kockáztatni, hogy a média és a közvélemény még nagyobb nyomást helyezzen Nycke Groot-ra a folytatást illetően.

Most, a két mérkőzés után viszont bejelentjük távozását, mert a csapat továbbra is mindennél fontosabb, és úgy érezzük, hogy az a nyomás, amit a szurkolók és a kézilabda társadalom ránk helyez, már kihat a csapat teljesítményére is, ezért hoztuk azt a döntést, hogy nem halogatjuk tovább a bejelentést. Tudjuk, Nycke milyen ember és soha nem adja fel, így biztos vagyok benne, hogy a szezon hátralévő részében is nagy segítségünkre lesz, hogy együtt elérjük céljainkat. ” – nyilatkozta dr. Bartha Csaba, a Győri Audi ETO KC elnöke.

Döntése hátteréről természetesen az érintett játékost, Nycke Grootot is megkérdeztük, aki elmondta – „Először is szeretném megköszönni a klubnak az ajánlatát és a türelmet, amit a  tárgyalások során felém mutattak. Hálás vagyok, hogy a világ legjobbjaival játszhattam, és közösen értük el céljainkat, valósítottuk meg álmainkat. Fantasztikus élmény volt ennek a klubnak része lenni.

Másodsorban köszönöm, a szurkolóinknak a hihetetlen támogatást. Az ETO szurkolók elképesztőek, kétség kívül a legjobbak a világon. Nagyon hiányozni fognak.

Ahogy mondtam hálás vagyok a Győrben eltöltött időért, de eljött egy olyan pont az életemben amikor valami újat szeretnék kipróbálni. Új energiákra van szükségem, amit jelen döntésemmel és a holland válogatottságról való lemondásom után remélem máshol találok majd meg. Nem kérem hogy bárki is megértse a döntésem, de mindenkit arra kérek, hogy tartsa ezt tiszteletben.

Természetesen az idei szezonban minden lehetséges trófeát be szeretnék gyűjteni a Győri Audi ETO KC-val!” – zárta nyilatkozatát Nycke Groot. 

Nycke Groot menedzsere, Michael Hansen is nyilatkozott a szerződéshosszabbítás ügyét illetően.

„Először is köszönjük a Győri Audi ETO KC megértő hozzáállását és azt az ajánlatot, amit Nycke felé mutattak a tárgyalások során. Régóta dolgozom menedzserként, de egy klubtól sem kaptunk még ilyen ajánlatot és nem láttam még ilyen klubot, aki ennyire szerette volna megtartani játékosát. Nagyon sok ajánlata volt Nycke-nek, ami nem csoda, hiszen a világ legjobb játékosa, de a döntés természetesen az övé, én sem tehetek mást, minthogy elfogadom.
Köszönöm még egyszer a klubnak, hogy ilyen korrekt módon álltak Nycke hosszabbításának ügyéhez.”
– mondta a játékos menedzsere.  

Nycke Groot döntését tiszteletben tartjuk és kérjük a média képviselőit, valamint szurkolóinkat, hogy hasonlóképp tegyenek, s ne helyezzenek további nyomást játékosunkra nyilatkozatok- és interjúkérések, kérdések formájában!

Nycke-nek további sportsikereket kívánunk az idei szezont követően is – addig is azonban, hiszünk benne, hogy sikerül együtt minden, közösen kitűzött célunkat megvalósítani! 

Hajrá ETO! Hajrá Győr!