2019. április 26-án (pénteken) a Testnevelési Egyetemen megrendezett jubileumi sportújságíró kongresszuson adta át 2019-es szakmai díjait a Magyar Sportújságírók Szövetsége. Az eseményen csapatfotósunk, Szalmás Péter munkáját is jutalmazták, szakmai elismerésként Gyulai István-díjat vehetett át. Gratulálunk, és további sok sikert kívánunk!

Az eseményen elhangzott méltatás szövege a következő volt:

„A pillanat megörökítésének mestere. Fotós. Hivatását még a digitális világ térhódítása előtt alapozta meg, a klasszikus „filmes” szakmán nevelkedett. Alkotásaiban az emberi érzéseket épp úgy megfesti, mint ahogy a mozgás dinamizmusát visszaadja. Több mint negyedszázados tapasztalattal ma már a fiatalokat tanítja. Rutinosan mozog a nemzetközi sportesemények világában. Ha kell, órákig áll a sípályán egyhelyben, hóban, mínuszban; kánikulában a kajak-kenu pálya szélén, vagy éppen rohan csarnokról-csarnokra, uszodáról atlétikai pályára, hogy objektívjén keresztül a szurkolók elé tárja a sportágak szépségeit, olykor nehézségeit, megmutassa az örömkönnyeket, megörökítse a soha vissza nem térő pillanatokat. De ha „csak” egy portrét, vagy csoportképet kell dokumentálnia, azt is a legmagasabb színvonalon teszi. Fotózott hét olimpián, öt paralimpián, Európa Játékokon, három ifjúsági olimpián, több Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon. Talán innen már sejthető: a Magyar Olimpiai Bizottság fotósa. Immár ötödik esztendeje. Csaknem negyedévszázados pályafutása alatt dolgozott több nyomtatott sajtóorgánumnak – jelenleg a Népszavának –; több mint egy évtizede a Magyar Kajak-Kenu Szövetség fotósa is, de a hazai mérkőzéseken elkíséri a Győr női kézilabdázóit is. Eddig két fotóalbumot jelentetett meg. Elismerései közt Eurosport-díjat, MOB Nívódíjat, Ezüstgerely-díjat is jegyez a Magyar Sajtófotó-pályázaton, a sportkategóriában tízszer jutalmazták. Magas színvonalú munkáját elhivatottan végzi; a kreativitás és a szakma iránti alázat jellemzi. Kollégáival kiváló kapcsolatot ápol. A kevésbé tapasztaltakat szolgálatkészen vezeti be a fotózás rejtelmeibe és a nemzetközi versenyek világába. A Magyar Sportújságírók Szövetségének egyik idei Gyulai-díjasa, Szalmás Péter.”
Vasvári Ferencnek, a MOB kommunikációs főmunkatársának laudációját felolvasta: S Tóth János, a Nemzeti Sport vezető szerkesztője.

Fotók: MSÚSZ/Róth Tamás

Szalmás Péternek ezúton gratulálunk és további sok sikert kívánunk munkája során!