Az U19-es junior női kézilabda Európa-bajnokság ideje alatt, július 18-án elsőként az Audi Aréna Győrben került bemutatásra a „Respect Your Talent”, azaz „Tiszteld a tehetséged” c. új EHF projekt. A fiatal tehetségeket felkaroló kezdeményezésben a háromszoros Európa-bajnok és kétszeres világbajnok irányítónk, Stine Oftedal is aktív szerepet vállal nagykövetként.

A WOMEN’S 19 EHF EURO-n résztvevő, összesen 40, a mérkőzés legjobbjának választott játékos várta izgatottan a „Respect Your Talent” aktivitás napját, mikor is klubunk és a norvég válogatott kiválósága, Stine Oftedal részvételével megismerkedhettek a projekt részleteivel.

Az EHF részéről a kezdeményezés koordinátora, Alenka Cuderman elmondta – „Az Európai Kézilabda Szövetség vigyáz a tehetséges fiatalokra, ösztönzi őket, hogy minél magasabb szinten műveljék a kézilabdát és szeretné felnyitni a szemüket, hogy tudatában legyenek tehetségüknek. A tehetség önmagában nem elég, nem csak kézilabdázóként, hanem a pályán kívül is figyelemmel kell kísérni ténykedésüket, ezáltal is segítve a játékosokat, hogy minél jobbak és jobbak legyenek, erős és kiforrott személyiséggel és magabiztossággal. Az ötletünk nem az, hogy minél több információval és üzenettel lássuk el őket, hanem hogy pozitív és motiváló benyomást keltsünk bennük, amihez úgy gondolom, Stine Oftedal remek alanyként szolgált.”

Stine is kifejezetten fontosnak tartja, hogy professzionális kézilabdás karrierje mellett a tanulmányaira és személyes fejlődésére is koncentráljon. „Nagyon élveztem, és úgy gondolom, remek tapasztalatot jelentett ez a mai nap.  Egy kicsit ideges voltam, de nagy örömmel töltött el. Jó látni ezeket a fiatal játékosokat, akik a sportág nagy reménységeinek számítanak – azt tanácsoltam nekik, hogy hozzanak ki magukból annyit, amennyit csak lehet.” – nyilatkozta irányítónk, akiről talán kevesen tudják, de gazdasági alapképzésben diplomát szerzett. „Az alapképzést három év helyett öt év alatt sikerült elvégeznem, de próbáltam a leghatékonyabban beosztani az időmet, mindez fegyelmezetté tett, és tulajdonképpen jót is tett, hogy egy kicsit másra is koncentráltam a kézilabda mellett.”
Stine továbbá kiemelte, hogy csapatjáték lévén a sportolók fontos tulajdonságok birtokába juthatnak, szorgalmasan űzik és elkötelezetté válnak az iránt, amit csinálnak.

A projekt egyik fő célja, hogy segítsen a tehetséges játékosok számára olyan területeken is eligazodni, amely talán elsőre nehézséget okoz nekik, vagy épp félelmet kelt bennük, mint például az interjúadás. Ebben az EHF Média és Kommunikációért felelős részlegének munkatársa, Thomas Schöneich volt segítségükre.

A „Respect Your Talent” névre hallgató kezdeményezés a nyár folyamán összesen hat európai országban jelenik meg további nagykövetek (Anja Althaus, Nerea Pena, Ana Gros és Johanna Alhm) bevonásával.

A projekt előrehaladtával kapcsolatban a legfőbb lépés, hogy kiválasztásra kerüljenek azon fiatalok – beleértve a korosztályos férfi vonalat is –, akik számára „folytatódik az utazás” és részt vesznek a 2020-ban megrendezésre kerülő táborban, ahol további érdekes és hasznos témákkal ismerkedhetnek meg.