A Győri Audi ETO KC felnőtt csapatának videóelemző edzőjével beszélgettünk, aki, mint a klub utánpótlás igazgató helyettese és nem mellesleg az ifjúsági csapat edzője, most sem unatkozik.

Ebben a mindenki számára ismeretlen helyzetben többen arra panaszkodnak, hogy unatkoznak. Így vagy ezzel te is?

Nekem unatkozni most sincs időm, inkább most tudok olyan dolgokra figyelni, amit eddig hanyagolnom kellett. A házunk körül a kerítés már jó ideje várat magára, most rá tudom szánni az időt, és lassal elkészül, a kertem is egyre szebb. Emellett éppen egy térműtét utáni rehabilitációban vagyok, ez is ad mindennapos feladatot; már futhatok és kerékpározhatok előírás szerint.

Videóelemzőként gondolom, most nincs sok feladat…

Mostanra már nincs konkrét feladat, hiszen nem tudhatjuk biztosan, hogyan lesz a folytatás. Mindig a mérkőzések menetrendjéhez kapcsoltuk az elemzéseket. Annyit tudtam előre dolgozni, hogy a Bukarestet már sok szempont alapján megvágtam, elkészült róluk számos elemzés a rendelkezésünkre álló felvételekből.

Az utánpótlásképzésben is kiveszed a részed, helyettes szakmai vezetőként és edzőként is. Mi a helyzet a csapatokkal?

Természetesen minden csapat otthon tartózkodik, az arénát nem látogathatjuk sem egyénileg sem csapatszinten. A jelenlegi helyzetben az a legfontosabb, hogy mindenki maradjon otthon. Több külföldi játékosunk is van, van, aki Erdélyben, van, aki a Felvidéken tartózkodik a családjával.

Vannak valamilyen törekvések arra, hogy a fiatalok is irányítottan sportoljanak?

Minden korosztályban megoldottuk ezt. Van a Magyar Kézilabda Szövetségnek is erre vonatkozóan iránymutatása, kérte a szövetség, hogy mindenki dolgozzon a saját csapatával. Ennek megfelelően ebben az időszakban is regisztrálni kell az otthoni edzéseket az MKSZ backoffice-os felületén minden edző kollégának. Tehát biztosított minden regisztrált sportoló gyermeknek az otthoni edzésprogram.  

Az ifjúsági csapat edzőjeként te hogyan oldod ezt meg?

Edző kollégáimmal egyeztetve, heti lebontásban kapják a játékosok az edzésprogramot, amiben futórész és saját testsúlyos, otthon elvégezhető erősítő program szerepel. Ezen a héten már egy felmérő részt is tettünk bele, és egy kihívás is lesz a csapaton belül; a lányoknak azt kell megmutatniuk, egy perc alatt ki hány fekvőtámaszt tud megcsinálni. A futóprogramot az endomondo rendszeren keresztül kell elvégezniük a lányoknak. A játékosok többsége meg tudja oldani, hogy a futást szabadban végezze, de vannak néhányan olyanok, akik rendelkeznek futópaddal, ők is pontosan tudják a beállításokat, mert ennek megfelelően kapják a tervet, és utána a digitális kijelzőt kell lefotózniuk a teljesítés igazolásához.

Hogyan oldjátok meg a kapcsolattartást?

A csapatkapitány részéről volt egy kezdeményezést, és viberen létrehoztunk egy DREAMTEAM nevű csoportot, amiben az összes játékos és edző benne van. Ide kell feltölteni a magukról készített videókat a lányoknak, és itt kapják meg az edzésprogramokat is. Emellett hetente többször is egyénileg érdeklődöm a lányoknál, ki hogy van, ki hogy bírja ezt a helyzetet, és természetesen, ha szükségük van rá, egyénileg is segítek nekik bármiben.

Többen vagytok edzők ennél a csapatnál, a munkamegosztás eddig egyértelmű volt, most azonban biztosan kellett ebben is valamit változtatni…

Most az erőnléti edző kolléga, Csendes Dávid munkáján van nagyobb hangsúly, hiszen ő állítja össze hétről hétre egyénre szabottan azt az általános előírást, amit Holanek Zoltán, a nagy csapat erőnléti edzője ír elő. Piniczki Krisztina másodedzőé most az adminisztrációs feladat legjava, az MKSZ oldalán például ő rögzíti az edzéseket. Hoffmann Bea pedig a kapusokkal külön foglalkozik, videókat elemeznek együtt.

Mi a helyzet a többi utánpótlás csapattal?

Tartom a kapcsolatot a többi edzőkollégával is, sok olyan kérdés felmerül ebben az időszakban, ami még mindenkinek új, és ha valakinek van egy jó ötlete, akkor az a többiek számára is segítséget jelenthet. Ilyen kérdés volt például az, hogy az edzők hogyan tartsák csapataikkal a kapcsolatot, és hogyan tudják ellenőrizni, számon kérni a gyerekeket. Vannak, akik a youtube-ra töltik fel a napi videókat, ez jó példa lehet mások számára is. Egyébként mára már minden csapatnál kialakult egy-egy kommunikációs csatorna, és beindultak az edzések is, természetesen korosztálytól függő intenzitással.