Jana Knedlikova, a Győri Audi ETO KC cseh jobbszélsője szülőhelyén, Prágában családjával tölti most idejét. Jana nem unatkozik, aktívan kiveszi a részét a mindennapok teendőiben, egész családja részére saját kezűleg készített szájmaszkokat és elkészítette egyik kedvenc cseh ételét is. 

Hol, kivel/kikkel telnek a napjaid?

Prágában, azaz Prága egyik kertvárosi részében töltöm most a napjaimat. Itt élnek a szüleim, velük vagyok most, szerencsére kertes házban. Jó helyzetben érzem magam ilyen szempontból, mert ki tudok menni a kertbe, még az utcára is - alig vannak emberek, ilyen szempontból vidéki környezetben élünk.

Hogyan éled meg ezt a mostani bezártságot?

Az elején nem sokat éreztem ebből a helyzetből, mert lebetegedtem, megfáztam. Napokig pihennem kellett. Utána kezdett tudatosulni bennem, hogy fura, mert már volt erő bennem, mégsem lehetett semmit csinálni, sehová menni.

Milyenek a cseh rendelkezések a járvány megelőzése érdekében?

Csak munkába járáshoz és vásárolni lehet kimenni az utcára, egyébként minden zárva van. Egyszerre egy helyen csak két ember tartózkodhat, és az utcára kilépni csak szájmaszkban lehet. Egyébként jó látni, hogy sokan saját készítésű maszkot viselnek. Az egyik faluban létrehoztak egy úgynevezett maszk-fát, amire mindenki kitehette a saját kezűleg gyártott maszkot, és akinek nem volt, az elvehette. Ezen felbuzdulva, életemben először én is elővettem nagymamám varrógépét, és a család minden tagjának készítettem maszkokat. Személyenként minimum két darabra van szükség, mert gyakran kell ezeket magas hőmérsékleten mosni. Szóval elhasználtam az itthon lévő összes fellelhető anyagot.

Hogyan telnek a napjaid?

A nagytakarítás már megvolt. A nagymamám egyedül él, és gyakran elhozzuk magunkhoz, és igyekszem neki sokat segíteni, meg egyáltalán vele lenni. Egyébként most kiélhetem a főzési tudományomat, mert nagyon szeretek a konyhában tevékenykedni, de csak akkor, ha van kinek. Most vagyunk sokan, és jó érzéssel tölt el, ha én készíthetem mondjuk a vasárnapi ebédet. Legutóbb is megleptem az anyukámat egy olyan étellel, amit ő például nem tud elkészíteni. Még gyerekkoromból emlékszem, sokszor segítettem a nagymamának egy tipikus cseh étel, a knédli elkészítésében. Itthon nem szokott mostanában ilyen készülni, hát én a vasárnapi sült és párolt káposzta mellé ezt készítettem.

Igen, tényleg, ha valaki Csehországban jár, biztosan megkóstolja a sör mellett a knédlit is. Hogyan készül a knédli Knedlikova módra?

Megkelesztem az élesztőt tejben pici cukorral. Ezt hozzáadom liszt, tojás, só masszához. Majd apróra aprított kifli darabkákat forgatok bele. Ebből formázok egy cipót, és azt forrásban lévő sós vízben főzöm kb. 20 percig, a félidőben megforgatom. Ha elkészült, lehet szeletelni, és bármilyen húsétel és szaftok mellé kiváló.

Most jut eszembe egy érdekesség. Amikor kicsi kézilabdás voltam, mindenkinek volt beceneve, hát az enyémnél nem kellett sokat gondolkodni, mert egyből Knédli lettem. Az akkori csapattársaim a mai napig így szólítanak….