A Győri Audi ETO KC technikai vezetőjét köszöntjük születésnapja alkalmából. A sportszakember 1991 óta dolgozik a győri kézilabdázásért. Sok emlékezetes csatát megélve lassan 30 éve a klub és a megyei kézilabda szövetség ikonikus alakja.

-Isten Éltessen Peti bácsi! Hogy telik a mai napod?

-Köszönöm szépen Barátom! Semmi különös, ugyanolyan nap ez, mint a többi. Persze sokan hívnak és üzennek is, ami természetesen jól esik, de nekem ugyanolyan ez a nap is mint a többi.

-Hogy telik akkor ez a mai nap?

-Nemrég jöttem meg a boltból, és a postáról párommal. Természetesen mi is betartjuk az idősekre vonatkozó korlátozásokat.

-Hogy éled meg ezt az időszakot?

-Szerintem ugyanúgy, mint mindenki. Nehezen. A sport és az ETO gyerekkorom óta életem része, nyilván nagyon hiányoznak a mérkőzések nekem is. Pont ma olvastam, hogy 1965-ben ezen a napon játszotta az ETO labdarúgó csapata a Benfica elleni BEK elődöntő visszavágóját. Eszembe jutott, hogy a Népstadionban rendezett odavágóra tartó különvonaton én voltam a „kalauz”. Csupa szép emlék jut eszembe az ETO-családról. Ennyi év alatt ez természetes is.

-Mióta tartozol a kézilabda klubhoz?

-Lassan harminc éve már, hogy Jakab Lajos átcsábított a labdarúgóktól a kézilabdásokhoz. 1991-től már ide tartoztam, de főállásba 1995-ben kerültem. Sokáig technikai vezetőként dolgoztam az első csapat mellett, és bizony megéltem sok-sok meccset. Nagy győzelmeket és fájó vereségeket is, de ez a sport velejárója. Utóbbi pár évben az utánpótlásban dolgozom a klubnál technikai vezetőként, de természetesen a felnőtt csapat eredményeit nyomon követem, egy meccset se hagyok ki hazai pályán, de idegenbe már nem utazok. Azonban minden meccset, amit lehet megnézek a tévében.

-Melyik a legemlékezetesebb mérkőzés számodra?

-Egyértelműen a 2013-as veszprémi Bajnokok Ligája győzelem. Ez volt az, amikor megtört a rossz sorozata a klubnak a nagy finálékban, és ezzel kezdődött egy igazi sikersorozat. A döntő külön öröm számomra, mert versenybíróként közreműködtem a mérkőzésen, így a zsűriasztal mellől élhettem át a fantasztikus sikert.

-Hogy látod most a jövőt? Ha kérhetnél bármilyen szülinapi ajándékot mi lenne az?

-Először is azt kérném, hogy álljon helyre a világ rendje, és térjen vissza az élet a normális kerékvágásba, mert hiszem, hogy mindannyiunknak ez lenne a legjobb. Másrészt azt kérném, hogy továbbra is dolgozhassak szeretett klubomért, az ETO-ért jó erőben, egészségben, és hogy sok-sok kézimeccset lássak még.

 

Fodor B. Péter 1945-ben született Érsekújváron. 1991 óta tartozik a Győri Audi ETO KC kötelékébe. A magyar és győri kézilabdázásban végzett tevékenysége elismeréseként 2008-ban a Magyar Kézilabdázásért Ezüst Jelvény kitüntetését, 2009-ben a Magyar Sportért Emlékérem ezüst fokozatát és 2015-ben a Magyar Kézilabda Szövetség Elismerő Oklevelét vehette át. Jelenleg a Magyar Kézilabda Szövetség Verseny Albizottságának tagja és a Győr-Moson-Sopron Megyei Kézilabda Szövetség munkatársa.