A Győri Audi ETO KC akadémistái modernebb körülmények között végezhetik mindennapos edzéseiket, rehabilitációjukat annak köszönhetően, hogy jelentős eszközparkkal bővült az Akadémia. Modernizálódott a kondicionáló terem, folyamatban van egy rehabilitációs és teljesítménydiagnosztikai, valamint masszőri és fiziós helyiség kialakítása. Mindezek mellett az edzéseken új innovációs teljesítménynövelő és -értékelő eszközök kerültek bevezetésre. Holanek Zoltánnal az erőnléti és rehabilitációs részleg szakmai vezetőjével, valamint Csendes Dávid egyéni képességekért felelős edzővel beszélgettünk.

Holanek Zoltán szerint „olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy jelenleg nálunk játszanak a világ legjobb játékosai. Ezekkel az eszközökkel pontosan fel tudjuk mérni az ő fizikális paraméterüket is, így pontosan tudjuk, hogy egy utánpótlás játékost milyen szintre kell felhozni ahhoz, hogy világviszonylatban ezen a téren versenyképessé váljon majd a profi kézilabdázás világában. Azt gondolom, ez a komplexitás csak nálunk lelhető meg, és igyekszünk ezzel a lehetőséggel élni, hiszen a jelenlegi kézilabda-palánták csak profitálhatnak mindebből.”

„Új futópadok, kerékpárok és Keiser erőfejlesztő gépek kerültek behelyezésre, melyek jelenleg csúcstechnológiát jelentenek világviszonylatban is – folytatta az edzőterem innovációjának bemutatásával a beszélgetést az erőnléti szakvezető. – Ezek az eszközök elsősorban azért jók, mert amellett, hogy az ízületeket kímélik, elsősorban a gyorsasági erőben és állóképeség, valamint a robbanékonyság fejlesztésben segítenek bennünket. A kézilabda játék dinamikája köztudottan folyamatosan fejlődik, ezért az utánpótlásnevelésben ehhez a felgyorsult játékhoz kell alkalmazkodnunk, és ezekkel a gépekkel elérhetjük ezirányú céljainkat. Az új eszközökkel párhuzamosan olyan teljesítmény-ellenőrző mérőműszerek is rendelkezésünkre állnak, melyekkel folyamatosan mérni tudjuk a játékosok egyéni erőszintjeit, tehát állandón visszacsatolásokat kapunk mi edzők és a maguk a játékosok is, ami mindannyiunk számára extramotivációt jelent. Minden akadémistánk rendelkezik egy „szervízkönyvvel”, amelyben folyamatosan nyomon követjük a fejlődésüket. Abban az esetben, ha a fejlődés stagnál, akkor egyénre szabott módosításokat teszünk az előremozdulás érdekében. A kulcs az egyénre „szabásban” van, és abban, az előttünk lévő konkrét példákon keresztül láthatjuk, hová kell elérnünk…”

Csendes Dávid egyéni képességekért felelős edző is örül az innovációnak, „az eszközfejlesztésnek köszönhetően most már mindegyik akadémiai csapatot tudjuk széles körűen monitorozni. Egyből kapunk visszajelzést az edzésintenzitásról, tudjuk mérni a játékosok élettani paramétereit is. A modern videóelemző rendszernek köszönhetően most már nem csak számokban kapunk adatokat, hanem képekben is vissza tudjuk nézni, hogy például az egyes technikai utasításokat hogyan hajtották végre a játékosok. Megvágva a felvételeket meg tudjuk nekik mutatni, mi az, amit helyesen hajtottak vége, és mi az, amit javítani kell. Ez a tanulási folyamatukat segíti, hiszen edzés közben nem látja magát a játékos, nem tudja kontrollálni a mozgását. Zoli (Holanek Zoltán – szerk.) említette, mennyire nagy jelentősége van az egyéni fejlesztésnek. Az eszközparkkal mindenkinek sajátos edzésterhelést tudunk beállítani, és azt is ellenőrzés alatt tudjuk tartani, hogy ne terheljük túl őket, viszont azt is, hogy ne kapjanak túl alacsony intenzitású munkát, mert az visszavethetné őket a fejlődésben. A megnövekedett számú rendelkezésünkre álló futópad és kerékpár lehetővé teszik, hogy a gyerekek személyre szabott állóképességi edzést kapjanak egy időben akár, és ami még kiemelendő, a sérültjeink a társaikkal együtt, nem tőlük elszakítva végezhetik a rájuk szabott rahabilitácós edzésmunkát.”