A Dániában megrendezésre kerülő, december 3-án rajtoló női Európa-bajnokságon négy nemzeti válogatottban is szerepel Győri Audi ETO KC játékos. A dán, a norvég és a francia csapatok a lejátszott két csoportmérkőzésüket követően ETO-klasszisokkal a soraikban bebiztosították a továbbjutást. A magyarokra még egy nagyon nehéz holland megmérettetés vár. Klubunk játékosai remekül teljesítenek válogatottjaiknál, több meccs-embere díjat is kiérdemeltek már.
További sikeres szereplést kívánunk mindenkinek!

Az Európa-bajnokság „C” csoportjában szereplő magyar női kézilabda válogatott két teljesen ellentétes arcát mutatta a dániai Európa-bajnokság első két fordulójában. A horvátok elleni váratlan vereséget mindenkivel feledtetni tudták a második fordulóban a szerbek ellen mutatott szenzációs formával. A magyarok továbbjutása a harmadik fordulóban, a hollandok elleni rangadó alkalmával fog eldőlni. Amennyiben esetleg nem jön össze a győzelem, akkor csak abban az esetben lehetünk biztosak a továbbjutásban, ha a szerbek kikapnak a horvátok ellen.

A két magyar találkozót követően Lukács Viktóriát és Faluvégi Dorottyát kérdeztük, miben látják a csapat teljesítményében az óriási különbséget. Faluvégi Dorottya arra a kérdésre, hogyan tudott megtáltosodni a csapat a második játéknapra, az alábbiakat említette: „Videón visszanéztük az első mérkőzést, igyekeztünk tanulni a hibáinkból. A pihenőnapunk taktikai megbeszéléssel, edzéssel és pihenéssel telt. Leültünk együtt a lányokkal, megbeszéltük, ki mit látott, érzett. Igyekeztünk összerakni a fejeinket, magunk mögött hagyni a horvát meccset, és egy sokkal koncentráltabb játékot mutatni. Szerintem a szerbek elleni győzelemnek az volt az oka, hogy összefogtunk csapatként és nagyon fegyelmezetten lejátszottuk az előre megbeszélt játékokat.”

Lukács Viktória a határozott támadójátéknak és a harcos védelemnek tudja be a szerbek elleni jó játékot. „Remek egyéni teljesítmények voltak ezen a meccsen, míg az első mérkőzésen részben bizonytalanságot éreztem. A csapat és az edzők közötti kommunikáció is jobban működött az első mérkőzéshez képest, s ez volt az egyik kulcsa volt a sikernek.”

Az EB „A” csoport két alakulatában is érintett a Győri Audi ETO KC, hiszen a címvédő franciák és a házigazda dánoknál is pályára lép a zöld-fehér klubnál játszó játékos. Mindkét válogatott már biztos továbbjutó annak köszönhetően, hogy az első két mérkőzésüket szépen hozták. A franciák az első meccset szoros közdelemben, de megnyerték Montenegró ellen. Az ETO játékosai, Estelle Nze Minko egy, Beatrice Edwige két gólt szerzett, míg Amandine Leynaud öt védéssel járult hozzá a sikerhez. A második fordulóban a szlovénokat verték magabiztosan, Estelle Nze Minko hét gólt dobott, míg a kapuban Amandine Leynaud 8 védéssel, 40 százalékkal fejezte be a meccset.

A franciák mellett a herningi csoportban a házigazda dánok is bemutatkoztak, mégpedig Szlovénia ellen, ahol biztos sikert arattak. A győri Anne Mette Hansen három lövésből három góllal járult hozzá nemzete jó kezdéséhez. A másik dán mérkőzésen Montenegró a 35. percig jól tartotta magát a házigazdák ellen, ám a 35. percben egy 18 perces montenegrói gólcsend alatt a dánok kilenc gólt szereztek, ezzel eldöntötték a mérkőzést, és biztosították a helyüket a középdöntőben. Anne Mette Hansen ezúttal is három gólt szerzett.

A „D” csoportban szereplő Norvégia első EB mérkőzésén a lengyelek ellen lépett pályára, ahol nem volt kérdés győzelmük, és az ETO játékos Veronica Kristiansen lett a meccs embere. A norvégok a második fordulóban sporttörténelmet írva 100. EB-mérkőzésüket játszották. A németek elleni találkozón sem volt kérdés, ki kerül ki győztesen. Ezen a találkozón remek játékának köszönhetően a szintén győri irányító világklasszis, Stine Oftedal érdemelte ki a legjobbnak járó elismerést. A két norvég győzelemmel az is eldőlt, hogy a magyar válogatott továbbjutása esetén Brattsetékkel találkozhatunk még a középdöntőben.

További sikeres és sérülésmentes szereplést kívánunk játékosainknak!

Női kézilabda Európa-bajnokság, Dánia
csoportkör, 2. forduló állása: