A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) döntése értelmében április 7-ig felfüggesztésre kerülnek a mérkőzések az utánpótlás bajnokságokban, a felnőtt bajnokságok azonban folytatódnak. Az MKSZ ajánlásának eleget téve a Győri Audi ETO KC úgy döntött, felhagy utánpótlás csapatai számára a kontakt edzések megtartásával, helyettük szabadtéri és online foglalkozások keretében folytatódik a képzés. Két akadémiai csoport azonban kivételt képez az imént említett szabály alól, tekintettel arra, hogy ők felnőtt bajnokságban is indulnak. A jövő héttől azonban újra beindul mind a négy akadémiai csoport edzése, ha a hétvégére időzített COVID-tesztek mindenkinél negatív eredményt hoznak.

„Az MKSZ hivatalos állásfoglalását követően úgy döntöttünk, hogy csak a felnőtt bajnokságban játszó két akadémiai csapatunk edz tovább a megszokott körülmények között, akik az NBI/B-ben és az NBII-ben szerepelnek. Az NBI/B előírja a mérkőzések előtti kötelező tesztelést, és egy ilyen alkalommal az egyik játékosunk pozitív eredményt produkált, ezért karanténba került az egész ifi csapat. Ezen a héten a magyar női kézilabda válogatott az Audi Aréna Győrben készül az olimpiai selejtezőre, emiatt egyébként sem tudnánk edzéseket tartani, hanem online készülnek a fiatalok – nyilatkozta Dr. Bartha Csaba klubelnök. – A szakmai stáb hosszú mérlegelés után úgy döntött, a jövő héttől az akadémistáink újra edzésbe állhatnak, természetesen csak akkor, ha meglesz mindannyijuk számára a negatív teszteredmény. A terek fokozott fertőtlenítése szigorúan napirenden szerepel nálunk, és az erre vonatkozó személyi higiénés szabályok betartását is még intenzívebben ellenőrizzük sportolóinknál. A legfiatalabb akadémiai korosztály alatt elhelyezkedő csoportjainknál marad a kizárólagos egyéni, otthoni edzés már csak azért is, mert sok csoport a jelenleg zárva tartó iskolai tornatermekben edzene – úgy véljük, a gyermekek és családjaik egészsége védelme érdekében is fontos ez a döntés.”

„Ez idő alatt a gyerekek többnyire online, de olykor szabadtéren edzenek. Minden napra megkapják az elvégzendő feladatokat, és az azokról készített videókat visszaküldik nap mint nap – folytattuk a beszélgetést Kun Attilával, az akadémia szakmai igazgató-helyettesével. – Edzőink folyamatosan konzultálnak az erőnléti szakembereinkkel és a gyógytornászokkal az edzések összeállításáról. A hétvégén tesztelésnek vetjük alá az egész akadémiát, és szeretnénk megkezdeni jövő héten az edzéseket mind a négy akadémiai csoportnál. Szakmai szempontokat figyelembe véve esetükben jobbnak láttuk, ha elkezdik az edzésmunkát úgy, hogy a csapatok nem tartózkodnak egy időben az arénában, nem találkoznak egymással, sőt elkerülik a felnőtt csapatot is. Természetesen amennyiben a rendelkezések szigorodnának, annak megfelelően változtatunk mi is az edzésprogramon. A jövő héten igyekszünk csapaton belül mindenkit egy szintre hozni, és utána a labdáé lesz a főszerep, hiszen az online edzés egy csapatsportágban nem alkalmas taktikai és technikai képzésre, csupán a kondicionális képességek szinten tartására – folytatta a képzés átszervezésével kapcsolatos indoklását a sportszakmai vezető. – Mindezek mellett azonban a legfontosabb, hogy mindenki egészséges maradjon, elsődlegesen ezt szem előtt tartva hoztuk meg döntéseinket. Szakmailag is nehéz ez a mindannyiunk számára bizonytalan időszak. Sok az elmaradt mérkőzés, és azt sem tudjuk biztosan, hogy az utánpótlásbajnokságok hogyan és mikor folytatódnak – mi igyekszünk azonban alkalmazkodni.”