Ígéretünkhöz híven, az angolul annyira nem beszélő szurkolóink kedvéért, a Görbicz Anitával készült IHF cikket, teljes egészében közüljük. 

Az emberfeletti tehetségek játékát nem csak szemet gyönyörködtető nézni,de inspirálja a többi játékost is. Ha egy játékosnak ilyen speciális képessége van, a szurkolók úgy látják, hogy a kézilabda számára egy egyszerű és könnyű játék, mintha csak természetes lenne. Görbicz Anita is egy ilyen játékos, és ez a képessége már akkor megvolt, amikor először pályára lépett a Győri Audi ETO KC színeiben, 10 évesen.

Ahogy Görbicz a szezon végéig hátralévő napokat számolja, amikor is abbahagyja a játékot a „Kézilabda Királynője”-ként, úgy foglalkozik vele egyre többet a magyar és a nemzetközi média, ez nem kérdés.

A hatalmas játékintelligenciájával, a rendkívüli passzokkal, a szemtelen gólokkal és vezéregyéniségével a pályán és pályán kívül egyaránt, Görbicz meghatározó része volt a Győr elmúlt évtizedes sikerének, amikor a magyar elit alakulat ötször nyerte meg a DELO EHF Bajnokok Ligáját, és 8-8 alkalommal a nemzeti bajnokságot és kupát.

Ő minden idők legeredményesebb magyar válogatott játékosa, 233 meccsen 1111 gólt szerzett, ezért a Magyar Kézilabda Szövetség visszavonultatta Anita mezét, a 13-ast, amikor bejelentette a visszavonulását a válogatottól. 

Nem kérdés, hogy Anita megváltoztatta a női kézilabda utóbbi 30 évét, kurázsit vitt a régi játékba, bármikor kész volt sokkolni a védőket egy-egy remek passzal. Karrierje során felélesztette az elveszett lelket az aktív kézilabda világban, ő az egyklubos játékos

Az irányító, aki bal szélső lett fényes karrierje utolsó szezonjaiban, sohasem öltött más mezt magára, mint a győrit, jóban rosszban, annak ellenére, hogy megérezhette a vereség keserű ízét is, mielőtt megszerezte a klubversenyek legrangosabb kupáját.

„Amikor 10 éves voltam és megjelentem a Győr edzésén, nem gondolom, hogy arról álmodoztam volna, hogy egyszer én lehetek a világ egyik legjobb játékosa. Szerencsére, az én esetemben sikerült egy sokak számára emlékezetes, és számomra rengeteg sikert hozó karriert felépíteni” –mondta Görbicz az ihf.info-nak.

 

Megszámlálhatatlan kupa és több mint 4000 lőtt gól

Görbicz 4 évtizedet átívelő karrierje során elég ezüstöt szerzett, hogy túlszárnyalja Magyarország és Európa legjobb klubjait egyaránt, még akkor is, ha 2005-ben ő volt az IHF Év Női Játékosa.

Annak ellenére, hogy csak 173 cm magas és nem túl erős fizikai jelenléte van a pályán, a magyar játékos a belülről fakadó technikai és taktikai érzékét használva vált azzá a játékossá, akit néha lehetetlennek tűnt megállítani.

A 3000 lőtt góllal a Győr színeiben, amiből 1036-ot a Bajnokok Ligájában szerzett, Anita sok játékost inspirált arra, hogy kézilabdázzon és a nyomdokaiba lépjen.

„Nagyon jó érzés példaképnek lenni, de azt is tudom, hogy ez hatalmas felelősséggel is jár. Nagyon élvezem, hogy továbbadhatom a tudásomat a fiatalabb játékosoknak, jó látni az örömöt az arcukon, amikor megfogadják egy tanácsomat és sikert érnek el vele”- tette hozzá.

Görbicznek törekednie kellett arra, hogy a legjobb legyen és alázatosságot tanuljon a fájdalmas vereségekből. A tökéletesség nem csak egy kimondott szó az egyik legnagyobb versenyzőtől, aki mindig erre törekedett, amikor pályára lépett.

Természetesen a tökéletességet szinte lehetetlen elérni a kézilabdában, ahogy azt Görbicz is megtanulhatta klub szinten és a válogatottban is. Egy időben úgy tűnt, az ő karrierje nem tartogat trófeákat, miután a magyar női válogatott kikapott a 2003-as Világbajnokság döntőjében, a Győrrel pedig három EHF-kupa, kettő Bajnokok Ligája és egy KEK döntőt veszített 2002 és 2012 között.

„A legnagyobb kihívás a karrierem során az volt, hogy túljussak ezeken a vereségeken, mert sok döntőt veszítettünk és sok ezüstérmet nyertünk. De ezekből csak tanulhattam! Hiszem, hogy csak erősebb lettem és mégjobban felkészült a győzelmekre.

„A sérüléseken túljutni szintén nagyon nehéz volt, ott kell lenned fejben, hogy az ilyen kihívásokon is túljuss” mondta a 37 éves magyar sztár.

„A Sportoló”

Bizton állíthatjuk, hogy Görbicz túljutott ezeken az akadályokon és csak a kézilabdára fókuszált. És így, ő tényleg átformálta a kézilabdát, mindig talált egy megoldást a másodperc tört része alatt, hogy átjusson a vele szemben felálló védelmen.

Az ő harcos mentalitása és a „sosem adom fel” attitűdje sokakra átragadt, és ezzel az irányító nemcsak példaképpé vált, de a figyelem középpontjába is került. A Sportoló, ahogy Győrben tekintenek rá.

„Látom, hogy sokan példaképként tekintenek rám és amikor hallom, hogy a fiatal játékosoknak tetszik a játékom és felnéznek rám, nagyon jó érzéssel tölt el. Ekkor tudom, hogy tettem valamit a kézilabdáért”- mondta Görbicz.

Karrierje során Görbicczel biztosan több ezer képet készítettek és számtalan autogrammot adott már, függetlenül attól, milyen országban járt éppen. Széles körben úgy ismerik el őt, mint aki megváltoztatta a modern kézilabdát, sok irányító próbálta a játékát átformálni az ő kreatív játéka alapján.

„A játék egyre csak változik. Sokkal gyorsabb és komplexebbé vált a játék az elmúlt 20 évben. Remélem, hogy a játékommal növelni tudtam a kézilabda sportág népszerűségét”- tette hozzá.

Maximalista vagyok

Most, 37 évesen, Görbicz befejezi. 32 trófeát nyert, megszámlálhatatlan ezüstérmet, 4 alkalommal volt az IHF Világbajnokság All-star csapatának irányítója, 2005-ben az IHF az Év Női Játékosának választotta, és két alkalommal volt az EHF Bajnokok Ligája gólkirálynője a Győrrel.

A pályán elért sikerek mellett megcsillan a boldogság az arcán, amikor a fiáról, Boldizsárról beszél, aki 2015-ben született, Görbicz második Bajnokok Ligája győzelme után.

„Nyilván nehéz volt kiszakadni a megszokott rutinból, de a terhesség ideje és a szülés a legnagyobb  csoda, ami egy nővel történhet. Persze jó volt visszatérni a csapathoz, de semmiért nem cserélném el a jelenlegi életemet, ami a fiammal teljes. Így, anyaként igazi harmónia alakult ki az életemben.”

Hat évvel később, a magyar irányító a visszavonulás küszöbén áll, az elmúlt évtől pedig a magyar válogatottat és a Győri Audi ETO KC csapatát asszisztens edzőként is segíti.

Még utoljára, egy nagy menet vár Göbiczre, aki a klubjával a hatodik EHF Bajnokok Ligája trófeáért küzd, és a nemzetközi porondon 53 meccses veretlenségi sorozattal büszkélkedhet.

„Az edzősködés nagyon új még nekem, de élvezem a szerepet, hogy a pálya széléről segíthetem a lányokat a megérzéseimmel mind Győrben, mind pedig a válogatottban” összegezte Görbicz.

Nyártól Görbicz sportigaztóként is segíti a Győri AUDI ETO KC csapatát, a klubot, amit már közel 30 éve az otthonának tekint

Mik a céljai?

„Nyilvánvalóan én akarok a legjobb lenni, maximalista vagyok, mindegy mit csinálok éppen” – mondta a szupersztár.