Huszonötéves évforduló alkalmából köszöntötte a Magyar Kézilabda Szövetség az 1995-ös magyar-osztrák közös rendezésű világbajnokságon elért második helyezett, és az 1996-os Atlantai Olimpián a harmadik helyet szerezett kézilabda válogatott tagjait. Az ünnepségen több egykori győri játékos mellett köszöntötték Hoffmann Beátát is, klubunk jelenlegi munkatársát.

A magyar női kézilabdázás fényes sikereiről emlékeztek meg az egykori játékosok és edzők az MKSZ szervezésében. Huszonhat éve, a magyar-osztrák közös rendezésű világbajnokságon ezüstérmet, huszonöt évvel ezelőtt, 1996-ban pedig, Atlantában az Olimpiai játékokon bronzérmet nyertek a magyar női kézilabda válogatott tagjai. A koronavírus járvány miatt a két sportsiker ünnepélyes megemlékezését most tudta megtartani a Magyar Kézilabda Szövetség. A két sporteseményen négy játékos képviselte csapatunkat és Győr városát, Mátéfi Eszter, Nagy Anikó és Szántó Anna, valamint Hoffmann Beáta, aki jelenleg is a Győri Audi ETO KC alkalmazottja.

Az 1995-ös magyar-osztrák közös rendezévű vb-re nagy reményekkel készült a csapat. A Laurencz László szövetségi kaptány vezette együttes csoportgyőztesként jutott a nyolcaddöntőbe, ahol 21 – 20-ra győzte le Kína nemzeti csapatát. A negyeddöntőben öt góllal, 23 – 18-ra az oroszokat múlták felül, a döntőbe pedig Norvégián keresztül vezetett Hoffmanék útja. A fináléban Dél-Koreától 25 – 20-as vereséget szenvedett a magyar csapat.

„A legtöbb mérkőzésünket Budapesten és Győrben játszottuk, utóbbi nagy örömöt okozott nekem, hiszen hazai pályán szerepelhettem. A döntőt Bécsben rendezték meg, fantasztikushangulat volt. Azt tudni kell, hogy a csapatunkhoz gyakorlatilag hozzá tartozott a Republic együttes „Szállj el kismadár” című száma, mely végig kísérte a menetelésünket az egész tornán. Nagy élmény volt, hogy a döntőre a zenekar frontembere Cipő is elkísért bennünket, és a lelátóról szorított nekünk. Akkor nem tudtunk örülni az ezüstéremnek, hiszen elvesztettünk egy döntőt.” – mondta Hoffman Beáta.

Az 1995-ös világbajnokságon ezüstérmes válogatott tagjai:

Erdős Éva, Farkas Andrea, Farkas Ágnes, Hoffmann Beáta, Kántor Anikó, Kocsis Erzsébet, Kökény Beatrix, Mátéfi Eszter, Meksz Anikó, Nagy Anikó, Németh Helga, Pádár Ildikó, Siti Beáta, Szántó Anna, Szilágyi Katalin, Tóth Beatrix.
Szövetségi kapitány: Laurencz László

A magyar női kézilabda válogatott csapatvezetői posztját Vanyus Attila, a Győri Audi ETO KC jelenlegi örökös tiszteletbeli elnöke töltötte be.

A vb ezüstérem után a csapat Atlantába, a XXVI. nyári olimpiai játékok felé vette az irányt. Ott a csoportkörben négy ponttal a második helyen végzett a későbbi olimpiai bajnok Dánia mögött a Laurencz csapat. A döntőbe jutásért Dél-Koreával küzdött meg a válogatottunk, ahol sajnos 14 góllal maradtak alul Mátéfiék. A bronzmérkőzésen azonban Norvégia legyőzésével felállhatott a dobogó harmadik fokára a magyar női kézilabda válogatott.

„Minden élsportolónak a vágya, hogy az Olimpián szerepelhessen. Nekünk ez megadatott, és sikerült éremmel is zárnunk. Azt tudni kell, Laurencz Laci bácsi nem engedett minket sok versenyre, a legtöbb időnket az olimpiai faluban töltöttük, de ennek ellenére nagyon jó élmény volt ennyi profi sportolóval találkozni. Nagyon pozitív élménnyel tértünk haza, hiszen győzelemmel zártuk a tornát és bronzérmet szereztünk.” – mondta a válogatott egykori kapusa.

Az 1996-os atlantai olimpián bronzérmes válogatott tagjai:

Erdős Éva, Farkas Andrea, Hoffmann Beáta, Kántor Anikó, Kocsis Erzsébet, Kökény Beatrix, Mátéfi Eszter, Mátyás Auguszta, Meksz Anikó, Nagy Anikó, Németh Helga, Pádár Ildikó, Siti Beáta, Szántó Anna, Szilágyi Katalin, Tóth Beatrix.
Szövetségi kapitány: Laurencz László

A 2021. október 11-ei rendezett ünnepségen Novák András, az MKSZ operatív igazgatója köszöntötte a megjelent sportolókat és emlékplaketteket adott át nekik.

„Nagyon jó volt újra találkozni a csapattársakkal, hiszen nagyon jó közösséget alkottunk. Ott tudtuk folytatni a beszélgetést, ahol annó abba hagytuk. Nagyon sok közös szép emléket elevenítettünk fel együtt. Köszönjük a szervezést a Magyar Kézilabda Szövetségnek.” – zárta gondolatait HoffmannBea.

Fotók forrása: mksz.hu