Vasárnap véget ért a 25. női kézilabda világbajnokság Spanyolországban. A Győri Audi ETO KC-t nem csak játékosok képviselték a magyar válogatottban, hanem szakmai stábban Holanek Zoltán és Pigniczki Krisztina is. A felkészülésről és a világbajnokságról Pigniczki Krisztinával beszélgettünk.

A magyar női kézilabda válogatott négy győzelemmel és két vereséggel a középdöntőben búcsúzott, és a 10. helyen zárt a világbajnokságon. Golovin Vlagyimir munkáját klubunk akadémiai edzője, Pigniczki Krisztina segítette másodedzőként. Vele beszélgettünk a felkészülésről, a vb-ről.

 Hogy zajlott a felkészülés? Voltak dolgok, amik nehézséget okoztak?

„Érdekes volt a sors, hiszen Franciaországba utaztunk felkészülési mérkőzésre, onnan pedig Spanyolországba. Bíztam benne, hogy ennek jelentősége lesz, mert anno, amikor még én voltam válogatott, akkor is rendre a franciákkal mérkőztünk meg edzőmérkőzéseken. A felkészülés elején több problémával szembesültünk, sérülés és Covid esetek hátráltattak minket. Kapus poszton korán cserélnünk kellett, majd Schatzl Nadine és Holanek Zoltán fertőzése bonyolította életünket és Lukács Viktória elkülönítése miatt kiesett a munkából.”

Milyen volt megélni a világbajnoki szereplést, a kispadon másodedzőként?

„Az élmény fantasztikus volt. Nagyon jó volt megélni újra, hogy milyen egy világbajnokság hangulata, most a kispadon. Játékosból edzővé válni mindig nehéz, ott ülni a padon „tétlenül”. A felkészítésben van nagy szerepünk, és menet közben már kevesebb múlik rajtunk.”

Milyennek láttad a csoportmérkőzéseket?

„A célunk az volt, hogy mindig előre haladjunk, és fejlődjünk tehát a mostani csapat és a világbajnokság egy hosszú folyamat kezdete volt. Egy rövid felkészülésből csöppentünk a vb-re. A csoportmérkőzések során tudtuk, hogy a cseh és a szlovák csapatnál jobbak vagyunk, így azok kötelező győzelmek voltak. Az első nagy meccsünk a németek ellen következett, bíztunk benne, hogy a franciák elleni felkészülési mérkőzés lendületét tudjuk ezen az összecsapáson is tartani. Sajnos pár gólos hátrányt szedtünk össze és sérülés is nehezítette a csapat dolgát, de ennek ellenére partiban tudtunk maradni végig. Sajnálom, hogy ott nem sikerült pontot szerezni.”

A továbbjutás azonban megvolt a csoportból. Hogy értékeled a középdöntő mérkőzéseit?

„Két ponttal mentünk tovább, és sajnos egyből beleszaladtunk a dánok ellen egy nagy pofonba a középdöntőben. A Dánia elleni vereség után szerettünk volna jó szájízzel búcsúzni a vb-től. A másik két mérkőzésen folytattuk a munkát, amit elkezdtünk, és győzelmekkel tértünk haza.”

 Igaz a világbajnokság véget ért, de munka folytatódik tovább. Mik a tervek a jövőre nézve?

„Egy hosszú út első lépéseit tettük most meg, nem vagyunk szomorúak, hiszen sok feladat áll még előttünk és csak a fejlődésre koncentrálunk. Vannak terveink, és bízok benne a jövő a miénk.”

Fotó forrása: MKSZ