2022. július 1-én, pénteken az EHF kisorsolta a 2022/2023-as Bajnokok Ligája csoportjait. A Győri Audi ETO KC a következő szezonban a ’B’ jelű nyolcasban vág neki a küzdelmeknek. Sorozatunkban áttekintjük a csoportunkban szereplő ellenfeleket, a csoport 4. helyére sorsolt, montenegrói WHC Buducnost BEMAX bemutatása következik.

A nagy múltra visszatekintő Buducnost együttesét 1949-ben alapították, és a legsikeresebb montenegrói klub, hiszen 33-szor nyert bajnokságot és 27-szer kupát. A történelem hozta államváltozások miatt ez azt jelenti, hogy 4-szer nyertek a jugoszláv bajnokságban, majd 14-szer végeztek első helyen a Szerb-Montenegrói bajnokságban, és eddig 15 alkalommal montenegrói bajnokságban szerezte meg az elsőséget. A kupa tekintetében 2-szer Jugoszláv Kupát, 9-szer a Jugoszláv-Szerb-Montenegró Kupában, és 16-szor Montenegró Kupa győzelmet szeretek.

A nemzetközi kupaporondon is sikeresnek bizonyult a kék-fehér montenegrói együttes, hiszen 1987-ben megnyerte az EHF Kupát. 2006-ban és 2010-ben megnyerték az azóta már megszűnt Kupagyőztesek Európa Kupáját, azaz a KEK trófeát. 2006-ban csapatunkat verték a döntőben, a hazai döntetlen után (25 – 25), három góllal bizonyultak jobbnak a visszavágón. A legrangosabb nemzetközi megmérettetésben, a Bajnokok Ligájában két alkalommal is elsőséget ünnepelhetett a Buducnost, ráadásul az elsőt ismét a Győri Audi ETO KC ellen szereték 2012-ben, ahol a döntő hazai mérkőzésén Veszprémben 29 – 27-re győzött csapatunk, de a visszavágón két gólos vereséget szenvedtünk Podgoricában (27 – 25), így idegenben lőtt több góllal a montenegrói csapat emelhette magasba a BL serleget. A sikerüket 2015-ben Budapesten megrendezésre kerülő FINAL4-on a Larvik legyőzésével tudták megismételni, és azóta rendszeres résztvevők a Bajnokok Ligájában.

A montenegrói együttes eddig négy érkezőt jelentett be, így a csapathoz a 2022/2023-as szezonra csatlakozik Milena Raicevic, Adriana Kardoso de Castro, Mari Plamenova Tomova és Ivana Godec.

A Győri Audi ETO KC együttese összesen a Bajnokok Ligájában eddig 22 alkalommal találkozott a jelenleg Bojana Popovic vezetőedző által irányított kék – fehér alakulattal. Az örök mérleg nagy győri fölényt mutat,17 győzelem mellett, 3 alkalommal döntetlen eredmény született és kétszer a Buducnost győzött, ebből az egyik a már említett BL döntő volt.

Az idei kiírásban először októberben a Buducnost együttese látogat az Audi Aréna Győrbe, majd decemberben a Győri Audi ETO KC vendégszerepel Montenegróban.

2022. október 22-23 Győri Audi ETO KC - WHC Buducnost BEMAX

2022. december 17-18 WHC Buducnost BEMAX - Győri Audi ETO KC

A két csapat eddigi egymás elleni BL mérkőzési: