Győri Audi ETO KC felnőtt csapata számára is megkezdődött a felkészülés a 2022/2023-as szezonra. A hagyományoknak megfelelően az első találkozót követően a felméréseké lesz a főszerep. Az elvégzett vizsgálatokról és a nyári felkészülésről Holanek Zoltán erőnléti edzővel beszélgettünk.

Az első találkozót követően vizsgálatokkal és tesztelésekkel indították a felkészülést a Győri Audi ETO KC játékosai. Az elvégzett felmérések azt a célt szolgálják, hogy a klub erőnléti szakemberei feltérképezzék a játékosok aktuális fizikai állapotát, valamint megismerjék azokat a pontokat, amelyekre a későbbiekben egyéni edzés- és prevenciós programot dolgoznak ki az érintett játékosok részére a sérülések elkerülése érdekében.

„Az előző esztendőben a sportolóknak gyakorlatilag nem volt idejük a pihenésre, hiszen Olimpia is volt 2021 nyarán, illetve a COVID-19 járvány is súlytotta a csapatot, amely nehezítette a fizikai erőnlét megfelelő szinten tartását. Az idei szezonkezdet szerencsésebb, tudtunk adni a lányoknak egy jól látható pihenőidőt, ami közel másfél hónap volt.” – kezdte Holanek Zoltán a Győri Audi ETO KC erőnléti edzője. „Természetesen senki ne gondolja, hogy ez az időszak csak a vakációról szólt, egy négy hetes egyéni otthoni felkészülési programot kaptak a lányok. Erre azért van szükség, mert az előttünk álló szezonban is kifogástalan fizikai állapot szükséges céljaink eléréséhez.” – folytatta trénerünk.

A szakmai stáb azért döntött az úgynevezett „házifeladatok” mellett, mert azok a világ bármely pontján elvégezhetőek, lehet tervezni az elvégzésüket naponta, hiszen a játékosok legnagyobb kincse a saját szabadidejük ezen periódus során. Ez a módszer már az előző években is működött a klubnál, a játékosok maximálisan végrehajtották ezeket a feladatokat.

„Mint minden profi klubnál, így Győrben is számot kell adni arról, hogy milyen állapotban indul a felkészülés, ezért van szükség a tesztekre. Itt képet kapunk arról, hogy a nyárra kiadott házifeladatok kiváltották-e azt az állóképességi szintet, melyről már együtt, közösen kézilabda specifikus munkát tudunk végezni. A tesztek során azt is megnézzük, hogy optimális pihent helyzetben milyen állapotban van a sportoló, hiszen, ha történik sérülés, akkor tudjuk, hogy hova kell visszaépíteni a játékost. Felméréseket a felkészülés kezdetén és a végén is végzünk, ekkor megnézzük, hogy a kezdetben mért állapotból, mekkora fejlődést ért el a játékos. Azt is megvizsgáljuk, hogy ezek az értékek számunkra megfelelőek-e, azaz a szezon során „csak” fenn kell tartani az állapotot, vagy esetleg vannak olyan képességek, melyeket fejleszteni kell.” – mondta Holanek Zoltán.

Az első három napban a felméréseké lesz a főszerep a klubnál, és az erőnléti vizsgálat mellett egészségügyi állapot ellenőrzés vár a Anne Mette Hansenékra.

„Az erőnléti csoportunkkal közösen állítottuk össze a vizsgálat gyakorlatait, melyekben szerepelnek futó, ugró és állóképességi vizsgálatok is, azaz megnézzük a gyorsaságot, az irányváltást és az állóképességet. Ezenkívül végzünk erő felmérő teszteket is. Ezekre azért is van szükség, hogy az év során egy periodizációt tudjunk készíteni.” – nyilatkozta a csapat előtt álló pár napról erőnléti edzőnk. –Céljaink között szerepel, hogy a begyűjtött információkból tudományos publikációkat is készítsünk, hiszen kötelességünknek érezzük a megszerzett tapasztalatainkat oktatásra továbbadni. Eszközeinkkel heti szinten mérjük a játékosainkat, és vannak olyan szenzoraink, amik edzés és – ha lehetőség van rá - meccs közben is a sportolókon vannak. Az idei esztendőben az egyik újításunk egy speciális szoftver bevezetése lesz, mely az összes eddig meglévő eszközünket egy platformon menedzseli.” – zárta gondolatait Holanek Zoltán.

A három napos felmérések után a csapat júius 25-én., hétfőn Telkibe utazik edzőtáborba, majd augusztus 1-től Győrben folytatják a felkészülést Ambros Martín tanítványai.