A Besztercebányán megrendezett XVI. Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon 2017 után ismét magyar aranyérem született a női kézilabdában. A válogatott minden mérkőzését megnyerve állhatott fel a dobogó legtetejére.

A Penszki Gergely és Kun Attila által vezetett magyar együttes a csoportküzdelmek során a házigazda Szlovákiát 39-22-re, Dániát 26-22-re, míg Romániát 37-30-ra győzte le, ezzel csoportelsőként jutott a legjobb négy közé. Az elődöntőben fiataljaink egy végletekig kiélezett találkozón, hosszabbításban nyertek Norvégia ellen, majd a július 30-án megrendezett döntőben ismét Dánia legjobbjaival kellett megküzdeniük. Annak ellenére, hogy a magyar lányok a csoportkör során már egyszer legyőzték a skandináv ellenfelüket, a fináléban egy új meccs vette kezdetét. A Penszki-lányok végig domináltak a találkozón, és habár a dánok a második félidő végén nagy hajrába kezdtek, már nem tudták ledolgozni a hátrányukat, így az ötödik mérkőzését is megnyerte a nemzeti együttes, és veretlenül szerezte meg az aranyérmet.

Klubunkat két játékos, Rédecsi Polett és Varga Dalma, valamint Kun Attila a Győri Audi ETO KC Akadémia szakmai igazgatója és Borbély Tamara akadémiai masszőr a szakmai stábban képviselte. Mindannyian hozzájárultak ehhez a nagyszerű sikerhez, most nézzük az ő szemükkel ezt a csodálatos EYOF-os utazást.

A beszélgetést a magyar serdülő válogatott másodedzőjével, Kun Attilával kezdtük:

Ez a siker egy hosszú folyamat végeredménye. Hogyan értékelné ezt a megtett utat szakmai szemmel?

Két évfolyamot, de kevert korosztályt versenyeztettünk a Covid miatt halasztott EYOF-on, ezért ezzel a csapattal, konkrétan, csak március óta dolgoztunk együtt. A csapatban lévő 2006-os születésű játékosokkal vagyunk már hosszabb ideje együtt. Szakmailag egy nagyon fogékony és győzelemre éhes társasággal tudtunk együtt munkálkodni. Amit elterveztünk a játék négy elemében, védekezés, támadás felállt fal ellen, lerohanások, visszarendeződések, azt a gyerekeink kisebb hibákkal, de mindent elsajátítottak és végrehajtottak.

Hogyan élte meg ezt az egy hetet edzőként?

Egy Olimpia mindig nagy élmény, még ha csak ifjúsági is, sok sportág nagyon sok versenyző, egy nagy színes kavalkád, amely felejthetetlen élményeket ad az edzők számára is.

Egy jól elkezdett csoportkör predesztinált arra, hogy ebből komoly siker is lehet a végén?

Igen, a céljaink között, mindenképpen az szerepelt, hogy a négy közé jussunk, ennek a feltétele pedig az volt, hogy jól szerepeljünk a csoportban.

A cél az érem volt, mikor volt az a pont, amikor elkezdett hinni abban, hogy ez arany is lehet?

Igen, nagyon szerettünk volna érmet nyerni. Amikor a keresztjátékban hosszabbítás után megvertük a norvégokat, akkor éreztem a csapatban annyi erőt, hogy bevillant az arany lehetősége.

Mi okozta a legnagyobb kihívást a torna alatt?

A legnagyobb kihívás, hogy 6 nap alatt 5 mérkőzést kellett játszanunk egy pihenőnappal, nagyon be kellett osztani az erőtartalékjainkat, nagyon oda kellett figyelni a regenerációra, amelyben óriási segítségünkre volt a két fizioterapeutánk, és természetesen kevés idő állt rendelkezésünkre a mérkőzésekre való készülésekre is.

Amikor már mindenki fáradt volt a pályán, és jöttek a kritikus pillanatok, ilyenkor mi lendítette át a csapatot a holtponton?

A mindenáron való győzni akarás, a csapatszellem, a csapatmunka, egymás tisztelete és szeretete.

A szakmai stáb munkája sokrétű, csapatként kell együtt dolgozniuk, ez is kulcsa volt a sikernek?

Nagyon jó stábot alkottunk, mi 5-en. Mindent nagyon aprólékosan megterveztünk és végrehajttattunk a lányokkal.

Ha egy szóval kellene jellemeznie az EYOF tornát, mi lenne az?

A feltételek nélküli „győzni akarás”. A másik szavam pedig a siker.

 

Borbély Tamara masszőrként segítette a játékosok minél jobb formába hozatalát, számára is felejthetetlen élményt jelentett a dobó legtetején állni.

„Csodálatos érzés egy ilyen közösség tagjaként átélni ezt az eredményt, felejthetetlen élményt jelent számomra, amit sosem fogom elfelejteni, de nem csak a döntőt, hanem egyik meccset sem. A lányok minden alkalommal óriásit küzdöttek együtt egy csapatként, és számomra óriási boldogság és megtiszteltetés, hogy részese lehetek ennek a csapatnak és ennek az arany éremnek. A csapategység mellett a hit és az elképesztő nagy akarat, ami meghatározó volt a torna alatt.” -mondta Borbély Tamara masszőr.

 

A Győri Audi ETO KC akadémiájának két kiváló játékosa még az események hatása alatt áll, egy gyerekkori álmuk vált ezzel valóra.

„Már a felkészülési időszakot is nagyon élveztem, az olimpia pedig leírhatatlan élmény volt. Ritka lehetőség, hogy az ember más nemzetekkel élhet együtt, és küzdhet velük nap, mint nap az aranyéremért. A meccsen pedig elképesztő hangulat volt, amit a kitartó szurkolóinknak köszönhetünk. Kapitányként a csapattársaim folyamatos bíztatása és támogatása, valamit a győzelemre való ösztönzés az egyik legfontosabb feladatom, úgy gondolom ezt a feladatot is sikerült jól elvégeznem. Igaz a döntő végére kissé leeresztettünk, de én azért titkon már az utolsó tíz percben tudtam, hogy miénk lesz az aranyérem. Igazából még nem fogtam fel az olimpiai győzelem súlyát, áradnak a gratulációk, idővel biztos letisztul bennem ez az érzés. Fantasztikus érzés egy ilyen csapatnak a tagjának lenni, úgy gondolom a legnagyobbb erényünk a csapategység és a küzdeni akarás volt, ami elvezetett minket a sikerhez.” -összegzett Rédecsi Polett, a válogatott csapatkapitánya.

 

„Az első pillanattól kezdve próbáltam élvezni az egészet, és felszabadultan játszani, persze az elején meg volt a szokásos izgalom. A szurkolók hangját nagyon jó volt hallani, hiszen ők nagyban hozzájárultak a győzelmünkhöz. Természetesen azzal a céllal érkeztem, hogy a dobogó legfelső fokán állhassak, de számomra még mindig felfoghatatlan, hogy egy óriási gyerekkori álmom vált valóra az olimpiai győzelemmel. Még mindig a történések hatása alatt vagyok. Most tudatosult bennem teljesen, hogy mennyire szeretek kézilabdázni és csapatban játszani. Fantasztikus érzés ilyen jó fej, mosolygós csapattársakkal és stábbal dolgozni. Minden apró segítség, ölelés, pacsi, jótanács, amit tőlük kaptam csak jobb játékossá tett, és ezért nem lehetek elég hálás. Köszönöm mindenkinek.”- értékelt Varga Dalma, a válogatott kiváló szélsője.