Kétségtelen, hogy az elmúlt évtizedben a női klubkézilabdázás meghatározó csapatává nőtte ki magát a Győri Audi ETO, és a Lokomotiva Zágráb elleni idegenbeli siker egy újabb történelmi mérföldkő elérését jelentette kedvenceink számára. Sporttörténelem íródott a horvát fővárosban 2023 január elején, amivel csak megerősítést nyert a tény, hogy klubunk a sportág különleges szereplője.

 

2000-ben lépett pályára először az EHF Bajnokok Ligájában csapatunk, méghozzá a sorozat selejtezőjében. Az első mérkőzésen 23-19-es győzelmet arattak a zöld-fehér lányok a lengyel Lublin ellen, majd a visszavágón idegenben is nyerni tudtak, és első nekifutásra bejutottak a csoportkörbe. Több mint két évtizeddel később, 2023. január 14-én pedig a 274. BL meccsén 200. győzelmét aratta az ETO.

Hihetetlen eredménysor, hiszen ezen összecsapások 20 szezont ölelnek fel. 2009-ben a Viborg ellen játszotta első döntőjét a csapat, az utolsót pedig tavaly, 2022-ben a Vipers ellen. A kettő dátum között sikerült 5 alkalommal megnyerni a Bajnokok Ligáját (2013, 2014, 2017,2018,2019) ezüstérmes lett a csapat 2009-ben, 2012-ben, 2016-ban valamint 2022-ben. Bronzérmet nyertek kedvenceink 2021-ben, 2020-ban pedig a pandémia miatt nem rendezték meg a négyes döntőt.  2010-ben a Valcea, míg 2011-ben az Itxako győzte le a csapatot az elődöntőben. Egyetlen év, 2015 lóg ki egyedül a sorból, ekkor a sérülésektől megtizedelt egyesület nem jutott be a legjobb négy közé.

A felsorolásból látszik, hogy mennyire egyedi az eredménysor, és hogy bármilyen nemzetközi sorozatban megsüvegelnének egy ilyen teljesítményt a világon.

A Győri Audi ETO az első csapat, aki elérte a bűvös kétszáz győzelmet jelentő álomhatárt a Bajnokok Ligája történetében, és jó ideig valószínűleg senki nem is éri utol csapatunkat ezen szempontból.

Ha valaki végig böngészi a 274 mérkőzést rengeteg olyan csapatot talál, akik már – sajnos- eltűntek a nemzetközi kézilabda csúcsszintjének térképéről.

Csak pár csapat, akikkel már nem találkozunk a legjobbak között manapság: Szpartak Kijev, Dinamo Volgográd, Kometal Szkopje, Larvik, Slagelse, Oltchim Valcea, Zvezda Zvenigorod, Hypo NÖ, Viborg, Randers, Itxako és a Vardar Szkopje. Micsoda csapatok, és micsoda rangadókat játszottunk ellenük.

Ellenfeleink számára azonban van egy rossz hírünk. Mi Bajnokok Ligája topcsapat voltunk az elmúlt két évtizedben, a jelen meghatározó csapata vagyunk, és ez így lesz a jövőben is! A Győri ETO Kft. és a Győri Audi ETO KC vezetői napról napra azon dolgoznak, hogy a zöld-fehér klubszínek, az Egyetértés Torna Osztály, azaz az ETO nem csak a jelen, hanem a jövő sikercsapata is legyen.

Köszönjük minden mai és egykori játékosunknak, klubalkalmazottnak a munkáját, akik legalább egyszer az elmúlt 200 BL siker során bárhogy is kivették részüket a győzelmekből. Ezt a várat, amit Győri Audi ETO-nak hívnak sok ember áldozatos munkája építette az elmúlt évtizedekben. A klub hagyományai arra köteleznek minket, hogy nap mint nap azon dolgozzunk, hogy ez így maradjon. Ebben elkötelezettek vagyunk, és minden tőlünk telhetőt meg is teszünk, és meg is fogunk tenni a jövőben is ezért.

Végezetül, de nem utolsó sorban hála és köszönet jár annak a fantasztikus szurkolótábornak, akik ezen győzelmek, és az elmúlt két évtized gyakorlatilag minden meccsén jelen voltak, akik hangjukkal és jelenlétükkel támogatták a csapatot a világon egyedülálló módon a női kézilabdaéletben.

Mi Győriek, együtt haladunk tovább a legmagasabb célok felé. Mert csak egyet ismerünk igazán: küzdeni és dolgozni nap mint nap a győzelmekért minden fronton!

Hajrá ETO, Hajrá Győr!