Debrecen adott otthont az április 28-29. között megrendezett Akadémiai Torna negyedik, egyben utolsó fordulójának a 2022/23-as szezonban. A rangos eseményen a Győri Audi ETO KC mellett a NEKA, a DVSC és az FTC akadémiai csapatai vettek részt. Fiataljaink a négy fordulót követően az összesített eredmény alapján megnyerték az Akadémiai Tornát.

 

A 2022/23-as szezonban az államilag akkreditált kézilabda akadémiák létrehoztak egy négyfordulós tornarendszert, ahol a klubok a 2007-2009 között született játékosait szerepeltethette. Április 28-29. között a Hódos Imre Rendezvénycsarnok adott otthont a kétnapos Akadémiai Tornának, ahol az első játéknapon csapatunk a NEKA-val mérkőzhetett meg. A meccsnek külön volt egy olyan tétje is, amennyiben együttesünk megnyeri a NEKA elleni párharcot, összesítésben olyan behozhatatlan előnyre tesz szert, hogy a két másik meccs eredményétől függetlenül már pénteken bajnok lehet. Klubunk növendékei magbiztosan nyerték meg ezt a találkozót, így már pénteken megszerezték a bajnoki címet. A második játéknap első mérkőzésén a DVSC ellen mérkőzhettek meg lányaink, ahol végig kézben tartva a mérkőzést megszerezték a második győzelmüket is a tornán. A nap zárásaként csapatunk az FTC ellen lépett pályára, és egy végletekig kiélezett csatában egy góllal nyert ellenfelünk.

„Év közben is nagy presztízs a szövetségi versenyrendszerben, ha ezek a csapatok találkoznak egymással. Az Akadémiai Torna 12 nagyon kemény mérkőzést hozott a számunkra. A tornarendszer során négy helyszínen, négy hétvégén 3-3 meccset játszottunk. A versenykiírás szerint 2007-2008 és 2009-es születésű lányok vívták meg a csatákat. Nálunk a 2007-es játékosok a serdülő korosztály páratlan évfolyama, ezért ők még nem a meghatározói ennek a korosztálynak, ezért is számukra nagyon jó felkészülést jelentett a következő évre ez a bajnokság. A 2008-as korosztálynak pedig gyakorlási lehetőség az U15-ös bajnokság csatáira. Mivel nálunk ezek a gyerekek két külön csoportban vannak, ezért a felkészítésükért és a meccselésért Kerékgyártó Zsolt és jómagam voltunk a felelősek. A négy tornából kettőt megnyertünk, kettőn pedig második helyen végeztünk. A kiírás szerint összesített pontszámítás volt a meccsek alapján, és így alakult ki a bajnokság sorrendje, ahol nagy örömünkre már két mérkőzéssel a vége előtt bajnoknak mondhattuk magunkat. A 12 mérkőzésből 9-et megnyertünk, egy döntetlent értünk el, és két mérkőzésen hagytuk el vesztesen a pályát. Minden alkalommal óriási csaták zajlottak a pályán, szakmailag nagyon értékes tornákon vettünk részt. Minden alkalommal 100%-osan kellett koncentrálnunk mind védekezésben, mind támadásban, tudtuk gyakorolni azokat a védekezési és támadási variációkat nagyon erős ellenfelekkel szemben, amit évközben is játszunk. A játékosaink pedig nagyon sokat fejlődtek egyénileg ezáltal. Schmél Zoé személyében tőlünk került ki a bajnokság gólkirálya is. Összességében elmondhatjuk, hogy minden csapat számára nagyon sokat adott ez a tornarendszer. Óriási dolog és nagy öröm az Akadémiánk számára, hogy a legjobbak között is a legjobbak tudtunk lenni. Szeretném megköszönni a kollégák és stábtagok munkáját, akik nélkül nem tudtuk volna elérni ezt a szép eredményt” – összegzett elégedetten Kun Attila vezetőedző.

 

Akadémia 2-es csapatunk kiváló irányítója, Schmél Zoé lett a bajnokság gólkirálynője, akit arról kérdeztünk, hogy játékosként milyen volt ebben a tornarendszerben megmérkőzni, valamint mit jelent neki ez az egyéni elismerés:

Az akadémiai tornákon egyrészt nagyon jó ellenfelekkel játszhattunk szoros mérkőzéseket, ami a fejlődésünk szempontjából fontos volt, hiszen rengeteg tapasztalatot gyűjthettünk. Másrészt visszajelzést kaptunk, hogy a többi Akadémia játékosaihoz képest hol tartunk, akár fizikai, erőnléti akár taktikai, stratégiai szempontból. Amit a legjobban szerettem a fordulókban az az, hogy két nap alatt három meccset játszhattunk, ami mind fizikailag mind pedig koncentráltságban kihívás volt. Hiányozni fog ez a fajta terhelés. Ugyanakkor természetesen jó volt találkozni, és a mérkőzések között kicsit beszélgetni régen látott játékostársakkal. Mindenekelőtt nagyon gratulálok az összes csapatnak, mindenki nagyszerű teljesítményt nyújtott. Ami miatt győzni tudtunk szerintem az volt, hogy mindig komolyan vettük a mérkőzéseket, ellenfeleket, és hatalmas volt bennünk a győzni akarás. Egész évben rengeteget dolgoztunk az edzőkkel, hogy állóképességben, gyorsaságban, tehát mind fizikálisan mind taktikailag fejlődjünk. Próbáltuk a meccsek során a pályán megmutatni a tanultakat, és maximálisan betartani az edzői utasításokat. A gólkirálynői címnek számomra nincs akkora jelentősége, mert nem az a fontos, hogy ki lövi a legtöbb gólt. Ez egy csapatjáték, ugyanúgy kellenek a remek védők, nagyszerű kapusok, gyors, technikás szélsők, jó átlövők, mint a kemény beállók. Mindenki kell, hogy nyerni tudjunk. Mindenkinek picit más a szerepe a pályán, de egyik sem fontosabb a másiknál. Számomra egy-egy gólpassz, ha a társaimat helyzetbe tudom hozni, az éppen annyit ér, mint maga a gól” – nyilatkozta Schmél Zoé.

Hátsó sor (balról jobbra):  Szomolányi Máté (masszőr), Halász Máté (edző), Hajdú Sára, Somogyi Lilla, Kányai Villő, Falusi Luca, Vári Arina, Molnár Zsófia, Takács Maja, Vajda Luca, Kerékgyártó Zsolt (vezetőedző), Kun Attila (vezetőedző)

Középső sor (balról jobbra): Tagai Virág, Lakos Nikoletta, Balogh Lili, Pásztor Emília, Dobák Csenge, Kovács Fruzsina, Schmél Zoé

Első sor (balról jobbra): Bödő Panna, Horváth Zelda

 

A negyedik forduló eredményei:

Győri Audi ETO KC Akadémia – NEKA 39-26

Győri Audi ETO KC – DVSC Kézilabda Akadémia 27-22

Győri Audi ETO KC – FTC Kézilabda Akadémia 22-23