A játékoskeret

Vanyus Attila klubelnök a 2007-2008-as keret felolvasásával kezdte mondandóját. A 18 játékos között 6 ifi illetve serdülő korú kézilabdázónő kapott helyet.

Kapusok: Herr Orsolya, Pálinger Katalin, Oguntoye Viktória
Mezőnyjátékosok: Katarina Mravikova, Szegedi Orsolya, Karnik Szabina, Aurelia Bradeanu, Hornyák Ágnes, Görbicz Anita, Temes Bernadett, Ana Dokic, Simona Spiridon, Simona Gogirla, Tomori Zsuzsa, Drávai Gyöngyi, Deáki Dóra, Vérten Orsolya, Szölösi Patrícia

A kerethez most felkerült fiatalok mindegyikének profi szerződése van az egyesülettel, illetve Deáki Dórával még a héten aláírhatják a kontraktust. Tomori Zsuzsáról szólva elmondta, hogy az átlövőnek a Vasassal amatőr szerződése van, amit hivatalosan felmondott, a klub pedig beadta az átigazolási kérelmet az MKSZ-hez. Tomori július 4-én a többiekkel együtt kezdi meg a felkészülést Győrben.
Az elnök elmondta, hogy tavaly úgy gondolták, hogy akkor érhet el a csapat a korábbinál is nagyobb sikereket, ha minden posztra két válogatott képességû játékosa van. Ez bebizonyosodott, hogy rossz döntés volt. Bár a csapat továbbra is egységes maradt, kiderült, hogy a vezetőség nem tudja kezelni a helyzetet és mindig volt olyan játékos, aki nehezményezte, hogy nem volt kezdő, vagy éppen lecserélte a vezetőedző. Az idei Bajnokok Ligája sorozat is azt példázta, hogy azok a csapatok lehetnek igazán sikeresek, amelyeknél van 7-8 klasszis játékos, a többiek pedig elfogadják helyüket a csapatban. Ki emlékszik ma már a BL-győztes Slagelse és a döntős Lada második sorára? Ez vezérelte az igazolásokat is, hiszen az érkezőkkel jelentősen erősödik az első sor, amely bármely ellenfelével képes felvenni a versenyt.

A szakmai stáb

A felnőtt gárda munkáját irányító stáb a jövőben az utánpótlás gárdák munkáját is irányítja. Róth Kálmán – munkatársaival  megbeszélve – fogja meghatározni a fiatalok edzésmunkáját. Az ifi csapat a felnőttek taktikai repertoárját fogja gyakorolni és játszani. Éppen ezért, illetve azért, mert az ifi gárda szinte teljes kezdőcsapata a felnőttek edzései fogja látogatni, Görbiczék mellett dolgozik tovább pályaedzőként Konkoly Csaba. Neki arra is jó lesz ez a munka, hogy megtanulja, milyen egy sztárokkal teletûzdelt gárdával dolgozni. Az NB I-es ifi mérkőzéseken továbbra is ő fog meccselni, míg a felnőtteknél is ő ül majd másodedzőként a padon. Bordásné Horváth Mariann szintén marad a felnőtteknél és ahogy eddig, segíti Róth Kálmánt, viszont edzői feladatokat is kap, hiszen ő fog meccselni az NB I/B-s felnőtt és ifi mérkőzéseken. A stáb új tagja, az ország legjobb kapusedzőjének tartott Bakos István, aki a Dunaferrtől szerződött Győrbe. Ő fogja edzeni a keret három kapusát, illetve kapusiskolát is indít, amelyben segítségére lesz Hoffmann Bea, valamint a két válogatott kapus, Pálinger Katalin és Herr Orsolya is.

A felkészülési program

Az első edzésre július 4-én, délelőtt 10 órakor kerül sor, amelyen a teljes keret jelen lesz, ugyanis senki nem kapott plussz pihenőt. Az ETO idén nem engedi el külföldi válogatottjait a románok, a szerbek illetve az osztrákok edzőtáboraiba, egyedül a magyarok állnak a nemzeti csapat rendelkezésére.
Az első edzőmeccset valószínûleg a Ferencvárossal játszák a győriek, mégpedig július 29-én délután Kunszentmártonban, ahol egy éjszakát is eltölt a gárda, majd utazik tovább Székelyudvarhelyre az erdélyi edzőtábor színhelyére. Erdélyben nemcsak edzenek és játszanak a lányok, hanem megismerkednek a térség csodálatos tájaival, történelmi és kultúrtörténeti értékeivel is. Székelyudvarhelyen július 31-én 19 órakor Görbiczék ellenfele az egyre jobban megerősödő román ezüstérmes Rulmentul Brassó lesz, míg augusztus 3-án Csíkszeredán sportcsarnokavató mérkőzést játszanak a Sepsiszentgyörgy ellen. Az első tervek szerint ekkor az Oltchim Valcea lett volna az ellenlábas, de a román válogatott ekkor Svédországban túrázik majd, Gorgirla és Bradeanu nélkül.
Augusztus 10-11-én Győr lesz a színhelye egy négyestornának, amelyen a ETO-n kívül a Ferencváros, a Hypo és a Podravka vesz részt.

A torna programja:

Augusztus 10.

17.00  FTC – Podravka Koprivnica
19.00  Győri Audi ETO KC – Hypo NÖ

Augusztus 11.

9.30   FTC- Hypo NÖ
11.30 Győri Audi ETO KC – Podravka Koprivnica

17.00  Hypo NÖ – Podravka Koprivnica
19.00  Győri Audi ETO KC - FTC

Augusztus 16-18-ig válogatott torna lesz Győrben, ahol a világbajnok orosz válogatott – a visszajelzések alapján teljes kerettel – az egyre erősebb lengyelek és egy egyelőre még ismeretlen válogatott lesz a mieink ellenfele, az osztrákok ugyanis lemondták a részvételt. A szövetségben most azon fáradoznak, hogy ha lehet, akkor ázsiai ellenfelet találjanak legjobbjainknak.
Augusztus 24-25-én már harmadszor rendezik meg Dunaújvárosban a Kulcsár Anita Emléktornát, ahol az A csoportban a Ferencváros, a Dunaferr és a Podgorica szerepel majd, a B-ben az ETO ellenfele a Lada és a Cornexi lesz.
Az ETO mérkőzései és a helyosztók:
Augusztus 24, 15.00  Cornexi – Győri Audi ETO
18.30 Lada Togliatti – Győri Audi ETO KC
Augusztus 25, 15.30  5.helyért
17.15 3.helyért
19.00 döntő
Róth Kálmán hozzátette, hogy első látásra kevésnek tûnhet a mérkőzések száma, de ezek még csak a biztosan lekötött mérkőzések és többet is fog játszani a csapata.

Az utánpótlás

Mint azt már a fentiekben olvashatták, átalakul az utánpótlásképzés Győrben. Nemcsak az ifi csapatnál, hanem a legkisebbeknél is. Az eddig két bázisiskola helyett jóval szélesebb alapra helyezik a képzést. Nyolc iskolával már meg is állapodtak, hogy az első-második és a harmadik-negyedik osztályban megkezdik a kézilabda tanítását, de nem csak az ottani iskolások számára, hanem azoknak is, akik a későbbi toborzásra jelentkezni fognak. Óriási az érdeklődés egyébként az iskolák részéről és valószínû, hogy még többen bekapcsolódnak majd az ETO új utánpótlás programjába, sőt úgy tûnik, hogy a dunaszerdahelyi sportiskolával is létrejöhet a megállapodás. A jelentkező iskolák összes költségét – a szakemberek képzését és fizetését, a mezeket, labdákat és egyéb felszereléseket -  az Audi ETO KC biztosítja. A csapatok pedig havonta összemérhetik erejüket egymással a Magvassy Mihály sportcsarnokban. Mindehhez komoly tudományos hátteret biztosít a Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kara. Segítségükkel folyamatosan nyomon lehet majd kísérni a fiatalok fizikális fejlődését és a tehetségek kiválasztásánál nagy segítséget tudnak nyújtani. Minden csoportnak lesz egy mentora a felnőtt gárda játékosai közül, akik segítik a gyermekek fejlődését az edzéseken és mérkőzéseken egyaránt. Erre a változásra azért volt szükség, hogy még több gyermek kezdjen el kézilabdázni, hiszen minél szélesebb az alap, annál könnyebb kiválasztani a tehetségeket. A cél az, hogy a jövőben az így kiválasztott játékosok alkossák az Audi ETO felnőtt keretének magját.