Az SZFSE női kézisei már közel egy évtizede a másodosztályban, az NB I/B-ben szerepelnek. A legutóbbi szezont a 11. helyen fejezték be dr. Woth Péter tanítványai, ám a jövő sokkal biztatóbbnak tûnik számukra. A város, illetve a sportegyesület vezetőségének megállapodása értelmében viszonylag rövid időn belül első osztályba kell jutnia a csapatnak.
- A városban két férfi labdajáték - a labdarúgás a Haladás, a kosárlabda a Falco KC révén - örvend nagy népszerûségnek, ezért szükség van egy nagy nézettségû női csapatjáték első osztályúvá fejlesztésére is - fogalmazott dr. Gál László, a Szombathely Főiskola Sportegyesületének elnöke. - A női kosárlabdának igen erős konkurensei vannak a régióban, röplabdában pedig még a válogatott fellépése sem elég vonzó a lakosság körében. A női kézilabda viszont a világelitbe tartozik, az Arena Savariában rendezett felkészülési találkozón telt ház fogadta a magyar és a norvég nemzeti együttest. A sportegyesület önerőből nem tudná megvalósítani az NB I-be jutást, ám a város segítségével 3-4 éven belül, de lehet hamarabb is elérhető a legjobbak közötti szereplés. A város vezetőségével folytatott egyeztetések után májusban megszületett a megállapodás, hogy az élvonalbeli tagság megszerzéséért tegyen lépéseket az SZFSE.

- Ennek mi volt az első és a legfontosabb lépése?
- Először is meg kellett erősíteni a csapatot. A tanulmányaikat befejező, meghatározó játékosokat itt tartottuk - Bouti Lívia, Sulyok Szilvia, Zámolyi Katalin -, illetve Hofbauer Petra mellé igazoltunk egy kapust, a korábban nálunk, majd Komáromban védő Kovács Brigitta is nálunk folytatja a pályafutását. A Vasvár csapatából Kovács Katalinnal és Szalay Mariettával vettük fel a kapcsolatot, ők szándéknyilatkozatot tettek, hogy az SZFSE-be igazolnak. De a felnőtt keret tagja a főiskolások mellett 4-5 ifista is. Remélhetőleg a felvételivel is érkeznek hozzánk tehetségek, de tárgyalásban állunk az elsőosztályú Győri Audi ETO KC-val is. Célunk egy hosszútávú fiókcsapati megállapodás megkötése, melynek révén kölcsönben vagy kettős igazolással szerepelnének itt játékosok. Nagyon sok múlik ezen a győri kapcsolaton, ha az együttmûködés létrejön, akkor gyorsabban is elérhető lehet az élvonal. Az önkormányzat is hosszú távon gondolkodik, ezért jelentős mértékben támogatja a Rajczy Imre Sportiskolában folyó utánpótlásképzést. Ám ez a munka csak néhány év múlva jelenthet merítési lehetőséget.

- Hogyan lehet elérni, hogy a játékosok itt maradjanak, illetve idejöjjenek?
- A főiskolai hallgatók kollégiumi elhelyezésben és sportösztöndíjban részesülnek, a nem főiskolásokba azonban be kell ruházni. Ez többféle módon valósulhat meg, kaphatnak bizonyos költségtérítést, de fontos az is, hogy munkahelyi és lakhatási segítséghez is hozzájussanak. Az NB I-es szereplés pedig önmagában is vonzó lehet, ha első osztályú csapatban játszhatnak, akkor talán szívesebben jönnek Szombathelyre a hallgatók és a játékosok egyaránt.

- Az anyagi feltételek is adottak az élvonalhoz?
- Az első osztályra áldozni kell, nem is keveset. A korábbi, kifejezetten szerény költségvetés helyett idén már 15 millióval számolunk a város jóvoltából - természetesen a Berzsenyi Dániel Főiskola térítésmentesen adja a termet, illetve az egyesület is biztosítja a maga részét. A költségeket minden évben emelni akarjuk, a NB I-ben már 55-60 milliós összeggel számolunk. Az önkormányzaton kívül is vannak támogatóink, de szükség lenne egy névadó szponzorra, vagy megoldást jelentene, ha egy nagyobb támogatói kör alakulna. Előfordulhat, hogy a tervezettnél hamarabb jutunk a legjobbak közé, akkor értelemszerûen egyből nagyobb költségekkel kell számolni.

- Hol fogja játszani az SZFSE a mérkőzéseit?
- A 2007/2008-as idényben a főiskolán maradunk, ebben a bajnokságban egy erős középcsapatot akarunk kialakítani az NB I/B-ben. Jó lenne, ha egy stabil, 300 fő körüli nézőszámot is elérnénk. A 2008/2009-es szezonban az Arena Savariában lesz a felnőtt és az ifjúsági együttesnek az otthona. Bízom benne, hogy egy megerősített, bajnokesélyes csapatra - amely közönségszórakoztató játékot nyújt - kiváncsiak lesznek az emberek. De az is nagyobb érdeklődésre tarthat számot, ha a Magyar Kupában egy erősebb gárdát látunk vendégül, illetve lehet színvonalas tornákat is szervezni.

- Kivel és mikor kezdi a csapat a felkészülést?
- Mi ragaszkodunk dr. Woth Péterhez, ő lesz az SZFSE edzője. A bajnokság szeptember 9-én kezdődik, amire augusztus elejétől készül az együttes. Bár a BDF a nyári bezárás után hivatalosan csak augusztus 20-a után nyit ki, mégis megtaláljuk a módját, hogy a felkészülés zökkenő mentes legyen az új bajnokságra.