Az orvos a rendszerváltást követő „kivándorlási huzatban’” ment el, most a kézilabdacsapattal érkezett haza. Beszélgetésünk ennek apropóján zajlott.
– 1990 óta élek Magyar­or­szágon és ezen belül Győrben, a­hol a megyei kórház baleseti se­bészetén dolgozom. Kez­detben segédorvos voltam, majd a 95-ös szakvizsgám után, szak­orvosként dolgozom. Győr elég nagy város jelentős sport­múlttal és -jelennel, így a kollégáim többek között a kézilabdacsapat orvosi feladatait is ellátták. Miután a kollégákkal jó viszonyban vagyok, egyszer csak én is elkezdtem járni kézi­labdameccsekre. Ez érdekes, mert Ud­varhelyen nem jártam meccsek­re, pedig ismertem a város kézilabdamúltját, Miklós Magdával az élen. Ez talán amiatt volt, hogy gyakorlatilag 83 óta nem é­lek Udvarhelyen, mert 82-ben fel­vettek a marosvá­sár­helyi or­vosi egyetemre, majd ami­kor vé­geztem, rögtön Ma­gyar­­or­szágra költöztem. Tehát így sze­rettem meg a kézilabdát, a­minek a világa egyre jobban tetszett. Eleinte tapasztalatlan, kez­dő orvosként, csak figyelgettem a történéseket, próbáltam ta­nulni. Aztán az utánpótlásnál vál­laltam feladatokat. Ma­gyar­ország legnagyobb kézilabda-u­t­ánpótlás mûhelye nyaranta rengeteg külföldi tornára jár, és ke­restek egy olyan orvost, aki biz­to­sítja akár egy autóbusznyi gyerek kézilabdázás, illetve az utazás során bekövetkező gond­­jainak orvoslását. Így kezd­­tem el járni a hangulatos ké­zilabda-turnékra, melyek alatt jó barátságok kötődtek. A sza­márlétrát végigjártam, a gye­rekek után az ificsapat jött, majd fokozatosan kezdtem meg­jelenni az első csapat mellett is. 95-től, amikor szakvizs­gáz­tam, az első csapat orvosa let­tem. Egyébként ezzel pár­huzamosan a megyei kórház baleseti sebészetén dolgozom.

– És hogy lehet ezekkel pár­huzamosan foglalkozni?
– Erről elsősorban a menyasz­szonyomat kéne megkérdezni. Mond­hatnám azt, hogy rendkí­vül nehéz, mert a csapat minden idegenbeli mérkőzésén is ott kell lennie vagy a kollégámnak, vagy nekem. Szerencsére ed­dig sikerült összeegyeztetni a mun­kahelyi feladatokkal, és re­mélem, ezután is sikerül.

– Melyek a leggyakrabban fel­bukkanó kézilabdás problé­mák?
– A leggyakoribbak a banális sérülések, zúzódások, húzódások, kisebb-nagyobb izomsza­ka­­dások. Hál’istennek a ko­mo­lyabb sérülések ritkák, de időn­ként előfordul nagyízületi szalagsérülés vagy ke­vésbé súlyos kö­vet­kez­mé­nyek­kel bokaszalag-sérülések, és akad térdszalag- vagy vállsé­rülés is.

– Sportorvosként hogyan látod: mennyire veszélyes a kézilabdasport?
– Nem biztos, hogy a kézilabdát ilyen oldalról kellene nézni, hogy milyen veszélyes, mert végül is ez egy kontaktsport rengeteg ütközéssel, hatalmas küzdelemmel. Veszélyes sport, de úgy gondolom, hogy azok, akik ezt a sportot ûzik, nem így közelítik meg. Ők ezt tudják, ezt szeretik, és ezt akarják. A sé­rülés veszélye mindig fennáll spor­to­láskor, nekünk meg az a dolgunk, hogy a sérülések kö­vet­kez­ményeit csökkentsük.

– Előfordul-e, hogy a kis­pad­ról időnként te is beállsz egy-két dobás erejéig?
– Nagyon fontos, hogy az embernek legyen önkritikai érzéke, és oda helyezze magát, ahol mások is látnák. Rendkívül ritkán, amikor fociznak, rúgok egyet-kettőt a focilabdába, de alapvetően az edzéseken nem veszek részt.

– És gondolom amiatt sem állsz be, mert egy esetleges le­sérülés esetén nem lenne, aki ellásson...
– Szerencsére ezekben a ritka helyzetekben sérülés veszélye nem áll fenn.