Ez mindig így van? Mindig utolsónak engedik le a pályáról?
Dehogy, épp ezért csodálkozom is egy kicsit. (nevetés)

Meglepte a szurkolók szeretete?
Nagyon jó volt a közönség, örültem, hogy telt ház előtt kézilabdáztunk Nyárasdon. Mindkét csapatnak jólesett, hogy ennyi ember előtt játszhatott, remélem, hogy kiszolgáltuk a közönséget.

Jótékonysági meccsre jöttek. Más ez, mint egy átlagos előkészületi mérkőzés?
Ez a találkozó is a felkészülésünk része, de mindannyian nagyon örültünk, hogy most ezáltal segíthettünk is. Nagyon szívesen jöttünk!

Viszont nagyon komolyan vették a meccset.
Persze. Attól függetlenül, hogy nincs komoly tét, nekünk ez az összecsapás a felkészülésünk fontos állomása. Nemsokára már nagyon kemény találkozók várnak ránk, így a jótékonysági meccseket sem szabad könnyedén venni.

Minden tekintetben ennyire maximalista?
A pályán természetesen mindenben.


Győrben kezdett kézilabdázni, s most öt, a Dunaferrben töltött szezon, valamint két év légióskodás után tért vissza nevelő egyesületébe. Hogyan érzi magát?
Nagyon jól, minden rendben, sok az edzés, sok a felkészülési meccs. Már várom, hogy élesben játszhassunk, hisz mindenképpen szeretnénk visszahódítani a bajnoki címet.

A Győrnek Herr Orsolya személyében már az érkezése előtt is válogatott kapusa volt. Nem neheztelt, hogy most már nem ő lesz az első kapus?
Rögtön az elején leültem vele beszélni, hisz már előtte is együtt dolgoztunk a válogatottban. Nem volt ebből közöttünk semmi probléma, még ha páran ezt is próbálták kiélezni. Orsi nagyon jó kapustárs. Fontos, hogy egy ilyen csapatnál két jó képességû kapus legyen, és jól tudjanak együtt dolgozni. Úgy érzem, hogy megtaláltuk a közös hangot, szerintem jó hatással vagyok rá, és ő is rám. Egyelőre minden jól mûködik. (mosoly)

A harmadik számú kapus a párkányi Oguntoye Viktória. Róla mit gondol?
Jó értelemben véve nem normális, és minden adottsága megvan ahhoz, hogy világklasszis kapus legyen. Egy nagyon jó kapusedző, Bakos István keze alá került, velem is ő foglalkozott 18 éves korom óta. Szóval minden adott Ogu számára, hogy mi lesz belőle, az csak rajta múlik. A tehetsége és az adottsága megvan.

Lököttnek kell egy kicsit lennie annak, aki kapus akar lenni?
Azt mondják, hogy flúgosak a kapusok, bár én nem érzem magam flúgosnak! (nagy nevetés) Oguval kapcsolatban ezt jó értelemben mondom, hogy a hülyeségben, a jó poénokban benne van. S megvan benne a kellő vagányság, ami a kézilabdásoknál, nemcsak a kapusoknál, elengedhetetlen. Nagyon szeretjük őt a csapatban, mert nagyon jópofa, és emellett rendesen dolgozik.

Oguntoye lehet a jövő, de a jelen Pálinger – ma vitathatatlanul ön a világ egyik legjobb, ha nem a legjobb kapusa.
Nagyon sokat tettem ezért, dolgoztam, edzettem alázatos munkával. Egy kis tehetséget is kaptam a sorstól, és soha nem éltem ezzel vissza, mindig rendesen dolgoztam. Most is így próbálom ezt folytatni.

Egy-egy szezont eltöltött Dániában és Szlovéniában is. Ott mit tapasztalt?
A dán bajnokság ugyanolyan erős, mint az itthoni. Sőt, néha azt éreztem, hogy erősebb mérkőzések vannak ott, viszont az edzésmunka nem olyan kemény. Szlovéniában jóformán nincs bajnokság, kevés a meccs, ezért sok az edzés. Most van mindkettőből épp elég!

Mit tanult a két év légióskodás alatt?
Örülök, hogy kipróbálhattam magam külföldön. Kint mindig külföldi marad az ember, de jó volt belekóstolni egy másik világba is.

A válogatott világbajnokságra készül az idén.
Szeretnénk minél fényesebb érmet nyerni. Nagyon kemény lesz, hiszen a világbajnoki cím egyúttal az olimpiára is kvalifikál, illetve selejtezőcsoport-helyezéseket lehet elérni, szóval nehéz lesz. Sok csapat pályázik az első négy helyre, de képesnek tartom a magyar válogatottat arra, hogy ha minden rendben lesz, ha megússzuk a sérüléseket, akkor ott legyünk az élmezőnyben.

A magyar női kézilabda-válogatott az elmúlt tíz évben stabilan Európa, sőt a világ élmezőnyébe tartozik, de mégis ott az a két rossz emlékû döntő, a 2000-es olimpia és a 2003-as világbajnokság. Ez már csak a szurkolóknak fáj?
Sok válogatott örülne, ha ezüstérme lenne egy olimpián meg egy világbajnokságon. Sajnálom, hogy a két vesztes döntőre emlékeznek. Sokan elfelejtik, hogy volt egy Európa-bajnoki arany, hogy volt egy világbajnoki bronz, amikor szintén győzelemmel fejeztük be a tornát. Sajnálom, hogy az emberekben nagyrészt az marad meg, hogy azt a két döntőt elveszítettük, holott ezüstérmesek voltunk. Én nem tartom ezt olyan kudarcnak, mint ahogy az emberek hiszik.

S mit tart a legszebb kézilabdaemlékének?
Az olimpiai ezüstérmet, az Európa-bajnoki aranyérmet és az első bajnoki címemet.

Gondolta volna, amikor először beállt a kapuba, hogy egyszer idáig jut?
Dehogyis! Hét éves voltam, dehogy gondoltam! Az ember mindig csak álmodik dolgokat, aztán valami megvalósul, valami nem.

Most még miről álmodik? Mert azért már elég sok minden megvalósult.
Én mindig sok-sok aranyéremről álmodok! Szeretnénk visszahódítani a bajnoki címet, a Magyar Kupát… Egy BEK-győzelem is nagyon hiányzik, illetve hát az olimpiai aranyérem is ott van, meg egy világbajnoki aranyérem… (nevetés) Az elkövetkező két évben jó lenne mindent begyûjteni! Megpróbáljuk.

NÉVJEGY

Pálinger Katalin
Születési idő, hely: 1978. december 6./Mosonmagyaróvár
Poszt: kapus
Klubjai: Győri Graboplast-ETO (–2000), Dunaferr (2000–2005), FC Kobenhavn (dán, 2005–2006), Krim Ljubljana (szlovén, 2006–2007), Győri Audi-ETO (2007–)
Eredménylista: olimpiai ezüstérmes (2000), olimpiai 5. helyezett (2004); világbajnoki ezüstérmes. (2003), világbajnoki bronzérmes (2005), világbajnoki 5. helyezett (1999), világbajnoki 6. helyezett (2001), világbajnoki 9. helyezett (1997); Európa-bajnok (2000), Európa-bajnoki bronzérmes (1998, 2004), Európa-bajnoki 5. helyezett (2002, 2006); EHF-kupa-ezüstérmes (2003); háromszoros magyar bajnok; kétszeres Magyar Kupa-győztes, szlovén bajnok, szlovén kupagyőztes; az év játékosa (2003, 2004)