Egynapos kísérletezés után hétfő délelőtt újra megpróbáltuk megszólaltatni a győriek edzőjét, Róth Kálmánt. (Mint ismert, a bajnoki ezüstérmes, MK-győztes Győr trénere szombaton nem utazott el a Kulcsár Anita-emléktorna döntőjére, s bár a hivatalos verzió szerint betegsége miatt maradt távol, kiderült, hogy megromlott a viszonya csapatával.) A szakember udvarias, de igen határozott volt.
„A történtekről, az okokról nem kívánok beszélni – mondta. – Csupán anynyit vagyok hajlandó elárulni, hogy az Audi ETO-val kötött szerződésemet a mai nappal felbontom. A jövőben nem kívánok edzőként ténykedni. Visszamegyek az iskolámba, és testnevelő tanárként dolgozom tovább.”
Felvetettük, hogy egyoldalú szerződésbontásával jelentős összegtől esik el, hiszen az év elején hosszabbította meg három esztendővel a megállapodását.
„Engem ez nem motivál, eddig sem elsősorban a pénzért, hanem az ETO-ért, a kézilabdáért dolgoztam – fogalmazott Róth Kálmán. – Az egész ügyről nem kívánok többet mondani, a sárdobálás nem az én mûfajom. Szeretném megköszönni a sajtó munkatársainak a korrekt együttmûködést. Remélem, magánemberként a jövőben is tartani fogjuk a kapcsolatot.”
A győri klub elnöke, Vanyus Attila minden szavát megfontolva beszélt a Róth Kálmán lemondása miatt keletkezett nehéz helyzetről.
„Az ország legjobb edzőjének tartom Róth Kálmánt, és ezen a véleményemen az sem változtat, hogy bejelentette távozási szándékát női csapatunk éléről – mondta a Győri Audi ETO KC első embere. – Ki sem tudom mondani, mennyire sajnálom, hogy így alakultak az események. A mester döntésének hátterében az áll, hogy megromlott a viszonya játékosaival, s úgy látta, már nincs mód a helyzet megváltoztatására, pontosabban javítására. Elhatározásának következtében a klub is nehéz helyzetbe került, hiszen néhány napon belül rajtol a bajnokság, amelyet új szakember irányításával kezd a csapat. Az egyesület vezérkara kedden ülésezik, és persze tárgyal az edzőkérdésről is, amelyet egyúttal le is kíván zárni. Pillanatnyilag négy-öten jöhetnek szóba Róth Kálmán utódjaként. A tárgyalások teljes erővel folynak, és kedd estére remélhetőleg lesz új trénere az együttesnek, amely elé változatlanul jelentős célokat tûzünk, mind a nemzetközi porondon, mind a hazai küzdelmekben.”

Görbicz Anita most is profi
A győri trénerkérdésről feltétlenül szerettük volna megkérdezni a női csapat két világklaszszis kulcsjátékosát, Pálinger Katalin kapust és Görbicz Anita irányítót. A Ljubljanából a nyáron hazatért kapuvédőt kitartó próbálkozásaink ellenére sem sikerült elérni, de remélhetőleg hamarosan megtudjuk az ő véleményét is az edzőügy alakulásáról. A győriek csapatkapitánya, Görbicz Anita sem volt túl bőbeszédû, de a tőle megszokott profi módon nyilatkozott. „Mi játékosok vagyunk, az edzőkérdés megoldása pedig a klub vezetőinek a dolga – mondta az irányító. – Csapatunk tagjainak azzal kell foglalkozniuk, hogy a jövőben is minél sikeresebben szerepeljen az ETO, valamint együttesünk tökéletesen kiszolgálja közönségét.”

Róth Kálmán májusi nyilatkozata, miután csapata 31–26-ra kikapott a Cornexitől
„Nagyon szégyellem magam; hozzá kell tennem, hogy mindig csak én szégyellem magam, az a baj. A többiek a meccs végén beülnek az Audijukba, és hazamennek. Míg ez így zajlik, és semmi eszközöm sincs ahhoz, hogy az együttest normálisan megbüntessük, addig ez így is lesz. Nem biztos, hogy az a jó csapat, ahol sok jó játékos van. Az a jó csapat, ahol küzdenek a játékosok.”

Elátkozott Cornexi-meccsek
Az bizonyos, hogy nem újkeletû a nézeteltérés az immáron csak volt vezetőedző és a csapat között. Erre utal Róth Kálmán fentebb, keretben közölt nyilatkozata, valamint számos apró jel. Arra azonban kevesen gondoltak, hogy alig egy héttel a bajnoki rajt előtt válik tarthatatlanná a helyzet. Mivel a hivatalos verziót nem ismerhetjük meg, az együttes közeléből származó információkra kell hagyatkoznunk. Eszerint az ETO pénteken még békében indult el Dunaújvárosba, miután a lányok mesterükkel együtt látogatták meg Kulcsár Anita győri sírját. A baj – mint már annyiszor az utóbbi években – a Cornexi elleni mérkőzésen tetőzött. (Emlékezzünk csak a 2005-ös, elvesztett EHFkupa-döntőre vagy a már említett nyilatkozatot előidéző májusi bajnokira, amelyen az Audi ETO elveszette az aranyérmet. Azt ugyanis többször elmondták a győri vezetők és kézilabdázók, hogy nem az utolsó fordulóban, a Fradi-csarnokban bukták el az előző idényt.) A székesfehérváriaktól elszenvedett háromgólos dunaújvárosi vereség után Róth Kálmán újfent kritikusan fogalmazott játékosai produkciójáról – tegyük hozzá, dicséretre nem volt oka –, és a csapat ekkor határozta el, hogy nem hajlandó tovább együttmûködni edzőjével. A lányok Vanyus Attilához fordultak. A klubelnök megpróbálta menteni a menthetőt, de nem kellett megvárni az elnökségi ülést, Róth Kálmán önként távozott.