- Huszonnégy évesen temérdek győzelemben, sikerben volt része. Melyik volt eddigi legemlékezetesebb párharca?
- Paradoxon, mégis igaz: a legemlékezetesebb volt egyben a legszomorúbb is. A zágrábi vesztes világbajnoki döntőre gondolok. Akkor ugyanis úgy tûnt a csarnokban, hogy a kilencezer néző mindegyike, még azok is, akik az arénán kívül rekedtek, nekünk szurkoltak. Könnybe lábadt a szemem, amikor a pályára futottunk. Az ezüstérem pályafutásom eddigi csúcsa is egyben.

- Egy alkalommal a világ legjobbjának is választották. Győzelmével valójában történelmet írt.
- A 2005-ös esztendő gazdag termése alapozta meg a diadalt. Bajnoki cím, Magyar Kupa-győzelem, ott voltunk az EHF-kupa fináléjában. A világbajnokságon, melyen bronzérmesek lettünk, bekerültem az All Star csapatba. Az IHF szavazásán a világ legjobbjának választottak. Engem leginkább az a tény hozott lázba, hogy az eredményt két nappal huszonharmadik születésnapomat követően hozták nyilvánosságra. Ezt a megtisztelő címet eddig ilyen fiatalon még senki sem kapta meg.

- A kézilabda, női kivitelezésben is, a legkeményebb sportágak közé tartozik. Törékeny alkata ellenére is otthonosan mozog a húsdarálóban.
- Idestova másfél évtizede kézilabdázok. Az évek során hozzáedződtem a körülményekhez. Megfelelő szintre fejlesztettem a fájdalomtûrő-képességem. Természetesen a sérülések engem sem kerültek el, térdmûtéten is átestem. Orvosi tanácsra térdgépet viselek, mely nem okoz gondot a mozgásban, a játékban. Nem az motoszkál a fejemben, mi történhet velem a pályán, sokkal inkább a győzelemre, a játékra koncentrálok.

- Tizenhármas mezszámmal fittyet hány a babonára, előítéletekre?
- Május 13-án, pénteken, születtem. Innen az ötlet, hogy a pályán is a tizenhármas mezben tüsténkedjek. Nem kizárt, hogy ez a legendás szám is hozzásegít a sikerekhez. Egyébként sem vagyok babonás.

- A heteseket klubjában és a nemzeti együttesben is biztos kezû ítéletvégrehajtóként Görbicz Anita végzi el. Kivel és mennyit gyakorolja a büntetőket?
- Győrben, az edzések után klubtársammal, Pálinger Katival és kapusedzőnkkel hármasban gyakoroljuk a heteseket. Végkimerülésig. Számomra az az elfogadható eredmény, ha ötből ötöt értékesítek. Hogy csapattársamat is motiváljam, fogadásokat kötünk. Tét a vacsorameghívás. Katitól azt is megtudom, mivel lephetem meg a leginkább a rivális hálóőrét. A kapustrükkökről meg naprakész infóim vannak.

- Fel lehet-e készülni éles helyzetekre a tréningeken?
- Kiélezett szituációban a legfontosabb a higgadtság. Nagyon odafigyelek arra, hogy ne lehessen semmi rendszerességet felfedezni lövéseim erősségében, helyezésében. A videofelvételek alapján ugyanis ki lehetne számítani, hova lövöm a következőt.

- Óriási népszerûségét nemcsak a szurkolói honlap, hanem a tavaly megjelent publikáció is tanúsítja. Valójában milyenek Anita arcai?
- Vannak pillanatok, amikor mosolyogva pózolok a fotós lencséje előtt, máskor pedig megkönnyezem az elvesztett világbajnoki döntőt.

- A könyv a Görbicz–Totti találkozó kulisszatitkait is taglalja. Hogy zajlott a két sztár randevúja?
- Helyesbítek, a rómaiak edzőtáborában a bálvány és rajongója találkozott egymással. Tottin nyoma sem látszott a pályán néha visszaköszönő pökhendiségnek és gőgnek, kedves mosollyal állt össze a fotókra, még egy-egy kacsintás is jutott mindenkinek. Mielőtt puszit adott volna nekem, csak annyit jegyzett meg: „Remélem, a férjed nem lesz félté?keny.” Az általam dedikált, neki szo?katlannak tûnő kézilabdával, melyen a „Kedvenc játékosomnak” felirat díszelgett, dekázott is néhányat.

- Az év elején tartunk. Időszerû a kérdés: meddig juthat el 2008-ban?
- Természetesen szeretnék újabb magyar bajnokságot nyerni. Szerintem itt az ideje, hogy a Győrrel a Bajnokok Ligájában is csúcsra kerüljünk. Jó előjelnek számít, hogy az otthoni pontvadászatban és a BL-ben eddig száz százalékosak vagyunk. Nemzeti együttesünk mezében Pekingben olimpiai éremre pályázok. Mi sem természetesebb, hogy legfényesebbről álmodom, ám a nagy konkurenciára való tekintettel még a bronzzal is kiegyeznék.

- S a végén helyénvaló a kérdés: mit ajánl a példakép pályakezdő rajongói figyelmébe?
- A tehetség önmagában nem lesz a siker záloga. Fanatikusan kell szeretni a sportágat, melyet választottunk. Ez a vezérelv segített át az akadályokon a kudarcok, fájdalmak, sérülések okozta kényszerpihenők idején. Aki lélekben feladja, sosem érhet célba. A kudarcokból is sokat lehet tanulni.