A kontinens legjobb női klub csapatainak küzdelemsorozatában hazánkat képviselő Győri Audi ETO hibátlanul menetel a Bajnokok Ligájában. A csoportmérkőzéseken nem csupán itthon nyert, hanem idegenben is diadalmaskodott (Ribarroja 31–28, Slagelse, 24–20, Koprivnica 40–33), majd a középdöntő első fordulójában Togliattiban aratott hatgólos (28–22) diadalt.
Nem alaptalan tehát a várakozás: a győri lányoknak tovább kell menetelniük. A feladat a német Nürnberg ellen cseppet sem ígérkezik könnyûnek. A decemberi franciaországi vb-n bronzérmet szerző Németország legjobb klubcsapata ugyanis arra készül, hogy véget vessen a Győr szeptember óta tartó 25 mecscses sikersorozatának.
A győriek remek eredményei annak köszönhetőek, hogy az összeérett, egységes csapatban a káprázatos kapusteljesítmény (Pálinger Katalin, Herr Orsolya) gyors, erőszakos és hatékony védekezéssel párosul (Tomori Zsuzsa, Simona Spiridon), amelyből gyors indítások vezethetők (Vérten Orsolya, Katarina Mraviková), illetve a felállt védőfallal szemben igen eredményesek a távoli átlövések és a betörések (Görbicz Anita, Aurelia Bradeanu, Ana Djokics). Konkoly Csaba edző ugyanakkor egyetlen vetélytársat sem becsül le, sőt nem győzi hangoztatni: a BL-ben csak erős csapatok szerepelnek, amelyekkel szemben a legjobb teljesítménnyel, tökéletes összpontosítással lehet újra és újra jó eredményt elérni.
Most ismét hasonló játékot vár a közönség, hiszen a német bajnok érkezik a győri arénába. Az ETO szombati vendége a BL-ben 2006-ban a Dunaferr ellen kiesett a selejtezőből. Legjobb kupaeredménye: 2004-ben a Challenge-kupa döntőjében legyőzte a román Dévát. Egy évvel később a KEK-elődöntőben a horvát Podravka Koprivnica verte meg.
Az előző évadban a KEK-nyolcaddöntőben a Valcea búcsúztatta. Ebben az idényben még olyan hírességek játszottak soraiban, mint Katrin Blacha, Katrin Engel, Barbara Strass és Agnieszka Tobiasz.
A Nürnberg ebben az évadban a BL-ben a legjobb 16 között zajló csoportmérkőzéseken az igen erős B-csoportban vívta mérkőzéseit. Tekintélyt parancsoló – s ez egyben továbbjutásának kulcsa volt –, hogy a szlovén sztárcsapatot, a Krim Ljubljanát kétszer is legyőzte (31–30, 26–24), pontot szerzett (27–27) a világbajnok orosz válogatott gerincét adó Zvenyigorod ellen, és megverte a svéd Sävehofot (32–26).
Sokan meglepetést kiáltottak, amikor megtudták, a Nürnberg döntetlent ért el a középdöntő első fordulójában a csoportmérkőzéseken százszázalékosan szereplő, BL-győzelemre is esélyesnek tartott Valceával szemben (a román bajnok ellen az utolsó percben tudott egyenlíteni). Aki viszont látta a csatát, állítja, megérdemelte a pontot a Nürnberg, amelyben kiemelkedően játszott a szlovák Miriam Simaková (7 gól), Ania Rösler (5), Kerstin Wohlbold (4) és a szülés után visszatérő osztrák válogatott Stephanie Ofenböck (3), aki jobbátlövőként vezéregyénisége az együttesnek. Mellettük főszerep jutott a csapat szlovák kapusának, Marianna Hamerliková-Gubovának, aki 1995 és 2001 között a Dunaferr erőssége volt, majd a Hypóból 2004-ben igazolt a német bajnokhoz.

Óriási csata várható
Herbert Müller, a Nürnberg 45 éves edzője, az osztrák női válogatott szövetségi kapitánya régi ismerőse a magyar kézilabdázóknak. Szerinte csapata az előző évadban bravúros teljesítménnyel végzett az élen a Bundesligában, majd a nyáron anyagi gondjai miatt megvált több klasszisától. „Az új idényben hősiesen harcoltak a lányok, és helytállásuk példás volt a BL-ben is – mondta a szakember. – Óriási siker volt a nyolcba kerülésünk és a pontszerzés a Valcea ellen. Győrben hatalmas küzdelemre számítok, és újabb meglepetést szeretnénk szerezni, de nem lesz könynyû, mert a Győr nagyszerû csapat. Minden poszton világklaszszisokat küld pályára, elég, ha Görbiczet, Pálingert vagy Spiridont említem, aki az osztrák válogatottban a játékosom.”

Miniinterjú - Konkoly Csaba, a Győri Audi ETO edzője

- Regenerálódtak a togliatti-meccs után a lányok?
- A múlt szombati mérkőzést követően csak vasárnap késő délután érkeztünk haza, és a fárasztó utazás mellett az ottani csarnok hidege is megviselte játékosaimat. Ezért valamennyiüknek jól jött a hétfői pihenés. Kedden aztán folytatódhatott a munka, mert mindenki szerencsésen átvészelte az orosz túrát.

- Mit tud a Nürnbergről?
- Következő ellenfelünk szívósan küzd, remek fizikai állapotban van, s több kitûnő képességû, rutinos játékossal áll fel. Veszélyes a balátlövője, a világbajnoki bronzérmes Ania Rösler, s ugyancsak vigyáznunk kell a jobbátlövő Miriam Simakovára és Stephanie Ofenböckre.

- Hogyan győzhető le a rivális?
- Fő erénye a kemény, hatos falas védekezés, amelyet meg kell bontanunk. Támadásban előszeretettel és jól alkalmazza a gyors lerohanásokat, tehát ezeket fegyelmezett visszarendeződéssel meg kell akadályoznunk. Fontos, hogy legalább olyan hatásos legyen agresszív védekezésünk, mint legutóbb Togliattiban.

- Durvák a németek?
- Inkább azt mondanám, bátran vállalják a kemény ütközéseket.