Mert a már továbbjutott Győri ETO nem tette meg azt a szívességet a román bajnoknak, hogy legalább egy pontot szerezzen az orosz Lada Toljatti ellen, majd a román-magyar barátság jegyében szépen kikapjon Vâlceán.
"Bunda Győrben!" – harsogják az újságcímek és a sportcsatornák vitamûsorai, de közben senkinek nem jutott az eszébe, hogy is került abba a helyzetbe az Oltchim, hogy sorsa ne saját, hanem a győri csapat kezében legyen. Gheorghe Tadici együttese 2008-ban képtelen hozni előző évi formáját, még Nürnbergben is pontot vesztett, Győr és Toljatti mellett pedig a hazai bajnokságban is kikapott Brassótól. Egyedül Ioan Gavrilescu, a klub elnöke ismerte be, hogy bizony az a német földön elhullajtott pont hiányzik nagyon a továbbjutáshoz.
A "galaktikus Oltchim" ötlete a 2005-es vb-ezüstérem utáni eufóriában született meg, ezt követően vásárolta össze 2006 nyarán a vâlceai klub szinte a teljes román válogatottat. Egy évig rendben is ment minden, bajnoki cím, KEK-győzelem, Európai Szuperkupa került a vitrinbe – aztán jöttek a gondok. Kezdve azzal, hogy az anyagilag szintén megerősödő Brassó személyében kapott egy egyenrangú riválist a hazai porondon, folytatva Valentina Ardean-Elisei súlyos sérülésével, és befejezve Tadici bonyolult egyéniségével. Tény, hogy az Oltchim változatlan kerettel vágott neki a BL-nek, amelynek szintjét nem lehet egy napon említeni a KEK-kel. Az elvárások végig hatalmasak voltak, úgy beszéltek a BL-trófeáról, mintha az hivatalból járna ki a csapatnak.
Aztán jött az első pofon, amelyről az LGT óta tudjuk, hogy a legnagyobb. A brassói vereséget még a bírókra lehetett fogni, az utána következőket azonban már nem. Tadici a játékosokat hibáztatja, de azt már nem mondja ki, hogy klubcsapatában és a válogatottban sem képes egy épkézláb jobbszélsőt találni Nechita-Olteanu helyére. A Győr–Lada meccs után pedig a "bundázó ETO" lett a hibás a vâlceai kudarcokért.
A meccs előtt még "Segíts rajtunk, Győr!" címû cikk jelent meg az egyik sportnapilapban. Az első olvasói hozzászólás azonban rögtön feltette a frappáns kérdést: ugyan minek? Hálából a szinte minden magyarországi csapatot román pályákon rendszeresen fogadó "Ki a magyarokkal az országból!" rigmusért?
A már biztos elődöntős Győr nem segített, így szombaton pokoli fogadtatásra számíthat. Nem egyszerû ellenfél lesz a Traian-csarnokban, hanem egyben bûnbak is. Hálátlan szerep szálkának lenni a hazaiak szemében található gerendák erdejében.