A szakember, aki jelenleg az Audi ETO utánpótlás szakág-vezetője, a világbajnokságra készülő junior női válogatottal Győrben edzőtáborozik és egy edzés előtt válaszolt kérdéseinkre.
- Sokat lehet mostanában hallani arról, hogy keresett a román bajnok Oltchim Valcea.
- Ez érdekes dolog, nem tagadom valóban megkerestek, de konkrétumokról nem volt szó, csupán tapogatóztak. Volna-e kedvem Romániában dolgozni. Után felhívott a román ProSport címû internetes laptól egy újságíró angolul. Az én angolom és az övé sem túl jó és valószínûleg ebből adódhattak a félreértések, ugyanis már úgy tálalta az olvasóinak, hogy én vagyok a Valcea edzője. Sőt azóta már olyan információkat is kaptam, hogy a román sajtóban már a fizetésem is megjelent. A klubtól hivatalosan nem keresett meg tehát senki, csak érdeklődések voltak, a korábbi román játékosaimon és az odaigazoló magyar játékosokon keresztül. De jelen pillanatban csak a junior válogatott foglalkoztat, illetve az a munka, amit itt az ETO-ban elkezdtem.
- A kihívás azért érdekelne? Az Oltchim ma az egyik top csapat Európában.
- Én azt hiszem, hogy nincs ma olyan ambiciózus edző, akit ne érdekelne egy ilyen feladat, hiszen a Valcea egy olyan klub és olyan játékoskerete van, amivel lehet alkotni. Függetlenül attól, hogy ki lesz a csapat edzője végül, az számomra rendkívül pozitív, hogy felmerült a nevem, hiszen ez azt jelenti, hogy a munkát nagyra értékelik és úgy gondolják, hogy sikeres lennék a Valceaval is. Hozzá kell tennem, hogy ez nagyban köszönhető annak is, hogy azok a román játékosok, akikkel együtt dolgoztam csak jót mondtak rólam és ezt nagyon köszönöm nekik. Az az igazság, hogy olyan munkát tudtam velük végezni, ami nekik is és nekem is előrelépést hozott.
- Milyen feltételekkel vállalnád a munkát?
- A válogatottat mindenképpen végigcsinálom, mert nem lenne korrekt kilépni ebből a munkából, amit elkezdtünk. Ha ezt elfogadják a román vezetők, akkor lehet róla szó. Az ETO-t sajnálnám, mert elkezdtünk egy olyan munkát, aminek hosszú távon lesz eredménye. Nem vagyok egy álmodozó típus. A nevem már több helyen felmerült - például Debrecenben, vagy a Ljubljanánál - és ez jó dolog, mert ez mutatja, hogy nem felejtettek el, a szakma értékeli az eredményeimet, munkámat. Tudom, hogy hol a helyem. Tudom, hogy ez az egész nem az álmodozásról szól, hanem a munkáról.
Róth Kálmán a beszélgetés után még hozzátette: amennyiben az Oltchim vezetői tárgyalni szeretnének, nekik kell Magyarországra jönniük, hiszen július 19-én kezdődik a junior VB és addig végig a csapattal lesz.