A Magyar Kézilabda Szövetség, valamint a BL-résztvevő magyar klubok közös akciót indítottak annak érdekében, hogy országos lefedettségű csatorna közvetítse a magyar érdekeltségű kézilabda BL-mérkőzéseket, így már a Győr Podgorica elleni májusi BL-döntőjét is.
Ennek jegyében a felek közös levelet írtak az Európai Kézilabda Szövetségnek, valamint a minél hatékonyabb mozgósítás érdekében létrehoztak egy Facebook-profilt, és minden kézilabdabarátot arra kérnek, hogy csatlakozzon az akcióhoz az alábbi linken:
http://www.facebook.com/lajkoljabldontoert


A Magyar Kézilabda Szövetség, a Győri Audi ETO KC, az MKB Veszprém KC és a Pick Szeged közös nyílt levele:

„Tisztelt Európai Kézilabda Szövetség!

Az érintett magyar klubok és a magyar kézilabdabarátok 2011 tavaszán nehéz helyzetbe kerültek, amikor az országosan széles körben elérhető televíziós csatornák helyett a rendkívül szűk elérésű DigiSport és DigiSport Plus csatornákra került a férfi és női Bajnokok Ligája közvetítési joga.

Ezzel olyan szituáció állt elő, amely a sportág valamennyi szereplője számára hátrányos, hiszen „láthatatlanná” vált egy olyan látványsport, amely Magyarországon rendkívül népszerű, ugyanakkor klubcsapataink és válogatottjaink eredményességük alapján a világ közvetlen élvonalába tartoznak.

A kézilabda Magyarországon államilag is kiemelten támogatott sportág, eredményessége és népszerűsége révén a csapatok és a sportolók mérkőzései össz-nemzeti ügynek számítanak. Az országos csatornákon sugárzott találkozók iránti érdeklődés óriási, elég, ha a magyar férfiválogatott Európa-bajnoki találkozóinak televíziós nézettségi adatait vesszük alapul: a mérkőzésekre az országosan elérhető m1 csatornán átlagosan több mint másfél millióan voltak kíváncsiak. Ezzel szemben a BL-mérkőzéseket jelenleg kizárólagosan sugárzó csatorna kézilabda nézettsége töredéke az országszerte nézhető televízióadók adatainak.

Férfi Európa-bajnokság:
Dátum
Mérkőzés
Nézettség, RCH
2012. január 16.
Magyarország-Oroszország
1.481.919
2012. január 18.
Magyarország-Spanyolország
1.563.859
2012. január 20.
Magyarország-Franciaország
1.732.174
2012. január 22.
Magyarország-Izland
1.133.786
2012. január 24.
Magyarország-Szlovénia
1.721.398
2012. január 25.
Magyarország-Horvátország
1.520.208
Forrás: AGB Nielsen

Férfi Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő, DigiSport:
Dátum
Mérkőzés
Nézettség, RCH
2012. március 25.
MKB Veszprém KC-Reale Ademar León
175.718
Forrás: AGB Nielsen

Jelen levéllel a Magyar Kézilabda Szövetség és a BL-résztvevő magyar klubok arra kérik az Európai Kézilabda Szövetséget: tegyen érdemi lépéseket annak érdekében, hogy a magyar érdekeltségű európai kupamérkőzéseket olyan televíziós csatorna sugározza Magyarországon, amely a tv-nézők legszélesebb köre számára elérhető.

Levelünknek kiemelt aktualitást kölcsönöz, hogy egy magyar kézilabda csapatnak lehetősége nyílik arra, hogy megnyerje a legrangosabb európai kupát. Ezért első lépésként azt szeretnénk elérni, hogy az idei BL-döntő mindkét mérkőzése (Győri Audi ETO KC - Buducsnoszt Podgorica, május 5/6 és a Buducsnoszt Podgorica - Győri Audi ETO KC, május 12/13) országos elérhetőségű csatornán (is) látható legyen hazánkban, hiszen meggyőződésünk, hogy ilyen élménytől nem lehet megfosztani a magyarok millióit, és ez az EHF-nek, illetve a Bajnokok Ligája-sorozat szponzorainak sem állhat érdekében.

Budapest-Győr-Szeged-Veszprém, 2012. április 11.

Válaszukat várva,
Üdvözlettel,

Vetési Iván
elnök
Magyar Kézilabda Szövetség

Hajnal Csaba
ügyvezető
MKB Veszprém KC

Kelecsényi Ernő
elnök
Győri AUDI ETO KC

Mezei Richárd
vezérigazgató
Pick Szeged