A Győri Audi ETO KC százszázalékos mérlegének köszönhetően viszonylag nyugodtan várhatja a vasárnapi találkozót, ám erről azért közel sincs szó. A stabilitás fenntartása érdekében az első két forduló nagyszerű formáját és egyben játékát igyekszik továbbvinni Ambros Martin a hétvégi meccsre, amely minden bizonnyal egyfajta erőfelmérőként is funkcionál a nemzetközi porondon.

A bajnokságban kedden a Veszprémet fogadtuk, ahol Róth Kálmán csapata egy félidőn keresztül tudta tartani a tempót csapatunkkal, ám a második játékrészben a két gárda közti különbség megmutatkozott, s végül kilencgólos, 34:25-ös győzelemmel hangoltunk a hétvégi BL-mérkőzésre. A Thüringer elleni meccsről és a csapt állapotáról Ambros Martín vezetőedzőt kérdeztük:

Ha összehasonlítjuk a jelenlegi ETO-t a tavaly októberi ETO-val, mik a legmarkánsabb különbségnek?

Mindenképpen az összeszokottságot. Tavaly októberben alig több mint egy hónapja volt együtt a teljes csapat az újak és az olimpiai résztvevők miatt, idén csak két új játékos cserélődött nálunk. Az együtt töltött egy szezon sokat számít, a játékosok nagy része összeszokott tavaly, ezért ez a legjelentősebb különbség.

Emiatt erősebbnek mondható-e az ETO, mint tavaly?

Ezt nehéz megítélni, hiszen egy csapat erősségét a mindenkori ellenfelek is meghatározzák. Az ellenfelek pedig folyamatosan változnak, nemcsak évről-évre, hanem meccsről-meccsre is. Tehát minden ellenfél, minden mérkőzés egy új szituáció, amely a mi csapatunkat is új kihívások elé állítja, és újra meg kell mutatnia az erősségét.

Hogyan látja a csapat fejlődését az idei szezonkezdet óta?

Idén is azon az elv mentén dolgozunk, hogy mindig mérkőzésről-mérkőzésre haladunk előre, mindig csak a következő feladatra koncentrálva. Így tudunk napról-napra, edzésről-edzésre fejlődni. Ebben a tekintetben jónak látom a helyzetünket, a sérülések ellenére sikerült jó eredményeket elérnünk a szezon elején – az első vesztes mérkőzést leszámítva, és szeretnénk ezen az úton tovább haladni.

A következő meccsre koncentrálva: mit gondol, melyek a Thüringen csapatának legfőbb erősségei és gyengeségei?

A Thüringen nagyon sokat fejlődött az elmúlt évben, tavaly meglehetősen uralta a német bajnokságot. Nagyon gyors játékot játszanak, rengeteg futással, ez mindenképpen erősségnek számít, amelyre készülnünk kell. A gyengeségek ezen a szinten már nagyon apró dolgok, őket is sújtják a sérülések, emiatt talán kevesebb bevethető játékosuk van, de biztos alaposan felkészülnek erre a helyzetre, úgyhogy nem lesz könnyű dolgunk az otthonukban.

A Thüringer HC 2011-ben kvalifikálta magát első alkalommal a legrangosabb nemzetközi kupasorozat csoportköreinek küzdelmeibe, azóta rendszeres résztvevőnek számít. A tavalyi szezonban Herbert Müller együttese duplázott hazájában: letaszították a trónról a HC Leipzig együttesét a kupában, illetve sikerült megvédeniük a bajnoki címet. Ennek ellenére szereplésük kissé csalódást keltőre sikeredett, hiszen már a BL-csoportkörben kiestek.

A nyár folyamán sikerült megszerezniük a német válogatott hálóőrt, Jana Krausét, valamint a junior világbajnok Franziska Mietznert is. A legnagyobb szenzációt azonban Alexandrina Barbosa leigazolása jelentette, akit a Valcea csődje miatt ingyen csábítottak el Németországba, annak ellenére, hogy több európai topcsapat is érdeklődött iránta.

A Thüringer hazája bajnokságában jelenleg második helyen áll, nyolc mérkőzésből hét győzelem és egy döntetlen a mérlegük. Csupán a Buxtehuder volt képes pontot rabolni tőlük hazájuk pontvadászatában.

Mérlegük a Bajnokok Ligája idei kiírásában sem makulátlan, hiszen a Baia Mare elleni hazai sikert követően hattal kikaptak az osztrák bajnok Hypo otthonában, így ötven százalékos teljesítményükkel jelenleg a csoport második helyén tanyáznak.

A németek menedzsere, Maik Schenk szerint nehéz a csapatuk helyzete, ám mindent megtesznek a siker érdekében.
"Csoportunk a csapatok neve alapján rendkívül vonzó, ám kemény is egyben. Szurkolóink végletekig izgalmas, magas színvonalú mérkőzésekre számíthatnak a Nordhausenben. Megpróbálunk minél több pontot szerezni, s meglátjuk, hogy mindez mire lesz elegendő. A Győr egyértelműen a csoport esélyese, míg a Hypo és Baia Mare azonos szintet képvisel velünk. Jelenleg csapatépítő fázisban vagyunk. Remélhetőleg sikerül a formánkat és a stabilitást a BL-csoportkörre felhozni a kellő szintre. Véleményem szerint a győriek a fő esélyesei a BL-cím elhódítására. A Baia Mare megmutatta mire képes azzal, hogy legyőzte a két dán csapatot a kvalifikációs tornán, a Hypo pedig a BL kezdete óta résztvevője a sorozatnak." - tette hozzá.


Herbert Müller vezetőedzőt szó szerint sokkolta a sorsolás eredménye: "A sorsolás teljesen sokkolt, hiszen a lehető legnehezebb ellenfeleket kaptuk az összes kalapból. A győriek egyértelműen esélyesek a címvédésre, a 3-as számú kalapban pedig nem volt nehezebb ellenfél a Hyponál. Mindannyian azt hittük, hogy a kvalifikációs torna győztese a Viborg lesz, végül a Baia Mare megérdemelten jutott tovább, amely nagyban volt köszönhető csodálatos szurkolóinak. Úgy vélem, a Hypo, Baia Mare és Thüringer hármas fog versenyezni a csoport második helyéért. Tavaly hat pont sem volt elegendő a továbbjutáshoz, idén talán négy is elég lesz. Büszkék vagyunk arra, hogy Európa 16 legjobb csapata közt tartanak számon bennünket, s hogy a német kézilabdázást képviselhetjük immáron zsinórban harmadik alkalommal. A Győr a kiírás favoritja, bizonyították már erejüket és ambíciójukat az előszezon során hazai közegben. Érdekes lesz látni a Vardar Skopje fejlődését, idén talán még korai lenne számukra a nagy siker." - vélekedett a lehetséges végső győztesről a vasárnapi ellenfél szakvezetője.

Thüringer HC

Vezetőedző: Herbert Müller (2010 óta)
Érkezők: Jana Krause, Martine Smeets, Iveta Luzumova, Franziska Mietzner, Alexandria Cabral Barbosa
Távozók: Shenja Minevskaja, Mie Augustesen, Katarina Tomasevic, Nadja Bolze

Kvalifikáció a BL-be: német bajnok jogán

Kupaszereplés, sikerek:
 Bajnokok Ligája:
 Részvétel: 3 alkalommal

 Kupagyőztesek Európa-kupája:
 Elődöntős: 2012/13

 Challenge-kupa:
 Döntős 2008/09

 Német bajnok: 2011, 2012, 2013
 Német kupagyőztes: 2011, 2013

 

Női Kézilabda Bajnokok Ligája
A-csoport, 3. forduló
Thüringer HC - Győri Audi ETO KC
Helyszín: Nordhausen, Wiedigsburghalle Nordhausen
Mérkőzés időpontja: 2013.10.20. 16:00
Közvetíti: Digi Sport 1

A mérkőzést a Slave Nikolov - Gjorgji Nachevski macedón páros vezeti.


H Csapat J GY D V Gólok GK Pont
1. Győri Audi ETO KC         2 2 0 0 74:43 +31  4
2. Thüringer HC                  2 1 0 1 59:58 +1     2
3. Hypo Niederösterreich  2 1 0 1 51:64 -13   2
4. HCM Baia Mare              2 0 0 2 50:69 -19    0